کوکو بادکوبه شمالی یا چغرتمه یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه گیلانه. البته غذاهای گیلان هم که همشون واقعا خوشمزه و درجه یک هستن. کوکو بادکوبه در مازندران هم درست میشه و به کوکو بادکوبه مازندرانی هم معروفه.

کوکو بادکوبه غذای اصیل روستاهایی هست که کنار دریا واقع شدند و با پرندگان وحشی و مرغان هوایی درست میشه و فقط مختص گیلان نیست و در مازندران و سایر استان‌های شمالی هم درست میشه.

دستور پخت کوکوی بادکوبه خیلی ساده و آسونه و به مواد اولیه زیادی هم نیاز نداره و برای مهمونی‌ها و دورهمی‌های دوستانه هم غذای مناسبیه. در ادامه با آموزش طرز تهیه کوکوی بادکوبه گیلانی به صورت تصویری و مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.


مواد لازم برای تهیه کوکو بادکوبه گیلانی برای 2 نفر

  • مرغ پخته 250 گرم
  • پیاز متوسط 1 عدد
  • تخم مرغ 4 عدد
  • سیر 3 حبه
  • رب گوجه‌فرنگی 1 قاشق غذاخوری
  • آب لیمو یا آب نارنج نصف قاشق مرباخوری
  • نمک 1 قاشق چای‌خوری
  • فلفل سیاه 1 قاشق چای‌خوری
  • زردچوبه 1 قاشق چای‌خوری
  • پاپریکا 1 قاشق چای‌خوری
  • آویشن 1 قاشق چای‌خوری
  • زعفران دم کرده 1 قاشق غذاخوری
  • بکینگ پودر 1 قاشق چای‌خوری (به دلخواه)

طرز تهیه کوکو بادکوبه ای گیلانی مرحله به مرحله به روش اصلی

کوکو بادکوبه ای گیلانی

مرحله اول

برای درست کردن کوکو بادکوبه مرغ از سینه مرغ یا هر قسمتی دیگه‌ای از میشه استفاده کرد. می‌تونید اون قسمت‌هایی از مرغ رو که دوست ندارید به طور مستقیم استفاده کنید برای درست کردن کوکو استفاده کنید.
مرغ رو به همراه یک عدد پیاز و 3 عدد برگ بو با مقداری آب بپزید و وقتی که خنک شد، مرغ رو به خوبی پاک کنید و ریش ریش یا خرد کنید.


مرحله دوم

پیاز رو به صورت نگینی ریز خرد کنید و به همراه کمی روغن تفت بدید. طلایی که شد رب گوجه‌فرنگی رو به پیاز اضافه کنید. حدود 1 تا 2 دقیقه بعد وقتی که خامی رب گوجه فرنگی گرفته شد از روی حرارت بردارید و زمان بدید تا کمی خنک شه.

کوکو بادکوبه ای


طرز تهیه کوکو بادکوبه با گوشت چرخ کرده

برای تهیه کوکو بادکوبه با گوشت چرخ کرده به جای مرغ پخته از 200 گرم گوشت چرخ کرده استفاده می‌کنیم و وقتی که آب پیاز کشیده شد و کمی طلایی شد سپس گوشت چرخ کرده رو داخل تابه ریخته و تفت می‌دیم حدود 10 دقیقه بعد رب گوجه‌فرنگی رو اضافه کرده و وقتی خامی رب گرفته شد و رنگش باز شد از روی حرارت برمیداریم.


مرحله سوم

وقتی که مواد کوکو بادکوبه کمی خنک شد، یک کاسه با اندازه مناسب انتخاب کنید و مرغ پخته، پیاز داغ، آب لیمو یا آب نارنج و سپس نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، پاپریکا، آویشن و در صورت دلخواه بیکینگ پودر رو اضافه کنید. همچنین می‌تونید رب گوجه‌فرنگی رو به طور مستقیم به مرغ اضافه کنید.

کوکو بادکوبه با گوشت چرخ کرده

سپس مواد کوکو رو کمی هم بزنید تا ادویه داخل مواد پخش بشه و در ادامه تخم‌مرغ‌ها رو هم اضافه کنید و سیر رو هم ریز رنده کرده و به مواد اضافه کنید. سپس مواد رو هم بزنید تا خوب با هم مخلوط بشن.

کوکو بادکوبه در فر


مرحله چهارم؛ پخت کوکو بادکوبه بدون فر

برای سرخ کردن تابه رو روی حرارت بذارید تا داغ بشه. سپس روغن مناسب سرخ کردن رو هم داخل تابه بریزید و وقتی که روغن داغ شد مواد کوکو بادکوبه رو داخل تابه بریزید.

کوکو بادکوبه مرغ

سطح کوکو رو با قاشق صاف کنید و درب تابه رو بذارید و به مدت 15 تا 20 دقیقه روی حرارت ملایم زمان بدید تا برشته بشه. وقتی که رنگ کناره‌های کوکو طلایی شد، وقت برگردوندنه کوکو رسیده. کوکو رو برگردونید و 10 تا 15 دقیقه زمان بدید تا کوکو آماده بشه.

کوکو بادکوبه مازندرانی


کوکو بادکوبه در فر

برای پختن کوکو بادکوبه در فر کف ظرف مورد نظرتون رو چرب کنید و مواد کوکو رو داخلش بریزید. فر رو از قبل به مدت 15 دقیقه با دمای 180 درجه سانتی‌گراد روشن کنید تا گرم بشه و سپس کوکو رو داخل فر بذارید و حدود 30 دقیقه زمان بدید تا به طور مامی بپزه. می‌تونید کف ظرف کاغذ روغنی بذارید و سطح کاغذ رو هم پرب کنید تا از نچسبیدن کوکو بادکوبه مجلسی مطمئن بشید.

کوکو بادکوبه شمالی

کوکو بادکوبه گیلانی رو با نون یا برنج می‌تونید سرو کنید. نوش جان.


نکات مهم و فوت و فن های تهیه کوکوی بادکوبه شمالی

  • برای تهیه این کوکو از هر قسمت مرغ که دوست دارید می‌تونید استفاده کنید مثل سینه، بال، گردن و … . (و حتی دل و جگر مرغ)
  • از روغنی که از سرخ کردن سیب زمینی باقی مونده می‌توندی برای سرخ کردن کوکو استفاده کنید.⁣
  • برای درست کردن کوکوی بادکوبه محلی به دلخواه می‌تونید از تخم غاز یا تخم اردک استفاده کنید. این مورد به سلیقه و مخصوصا ذائقه شما بستگی داره.⁣
  • در اضافه کردن نمک احتیاط کنید، چون در زمان پختن مرغ معمولا مقداری نمک اضافه میشه.
  • اول همه مواد رو با هم مخلوط کنید و بعد تخم مرغ رو اضافه کنید، چون که در غیر این صورت ممکنه رب داخل تخم‌مرغ گلوله گلوله بشه و خوب با مواد مخلوط نشه.
  • برای درست کردن کوکو بادکوبه بدون فر، حتما حتما روغن بسیار داغ باشه تا کوکو نچسبه.
  • بعد از برشته شدن طرف اول کوکو با درب بسته، برای برشته شدن طرف بعدی درب تابه باید باز باشه.
  • در بعضی از دستورها به جای بیکینگ پودر از جوش شیرین استفاده میکنن که بهتره از جوش شیرین استفاده نکنید.
  • در بعضی از روش های پخت کوکو بادکوبه ای در اواخر پخت کوکو مقداری مخلوط آب مرغ و رب گوجه‌فرنگی رو به کوکو اضافه می‌کنن تا کم کم به خورد کوکو بره. با این کار کوکو کمی نرم میشه و برای سرو با برنج کته مناسب‌تره. اما اگه کوکوی برشته رو ترجیح میدید و کوکو رو با نون سرو می‌کنید بهتره این کار رو انجام ندید.

فیلم طرز تهیه کوکو بادکوبه ای گیلانی


طرز تهیه کوکو بادکوبه مازندرانی

طرز تهیه کوکو بادکوبه مازندرانی

این کوکو بادکوبه رو بیشتر شهسواری های عزیز و حومه میپزن بیشتر هم تو مراسمات پخته میشد مثل عروسیها پای ثابت میزهاو سفره های خوشگل عروسی هستش.

این کوکو رو خیلی قبلترها یا قدیما با بال و گردن و سنگدون مرغ درست میکردن حالا چه جوری الان میگم خدمتتون …

اون موقعها بیشتر عروسی ها تو خونه بود تالار کسی نمیگرفت آشپز میاوردن خونه و غذا درست میکردن و چون تعداد مرغها زیاد بود مثلا ۶۰ تا ۱۰۰ تا خب بال و گردنشون میموند آشپز بال و گردن و سنگدون رو داخل یه قابلمه بزرگ میپختن بعد پختن چند نفر مینشستن با حوصله تمام گوشتهای بال و گردن رو جدا میکردن و با تخته و ساطور یا یه کارد تیز همه رو خورد میکردن و باقی مراحل کار این کوکو اگه اصولی و با تمام تکات کلیدیش درست بشه فوق العاده خوشمزه ست …

قدیما میریختن تو تشتهای بزرگ و یه حلب هم اندازه سر تشت برش میزدن روش ذغال میریختن و میزاشتن روش که اینجوری دو طرفش خوب سرخ بشه خیلی جالب بود …

من رسپی کوکو مرغ رو اصولی و سنتی بهتون آموزش دادم با تمام نکاتش امیدوارم که درست کنید و لذتشو ببرید …

مواد لازم برای تهیه کوکو بادکوبه مازندرانی

اندازه مواد برای یه تابه که حدودا ۸ برش سه گوش داشته باشیم این مقداره

  • نصف سینه مرغ یعنی به زبان عامیه یه ور سینه
  • پیاز خام رنده شده یک بوته
  • گوجه ریز رنده شده دو بوته
  • رب گوجه یک قاشق غذاخوری متغیره ممکنه کمتر یا بیشتر
  • پیاز داغ دو قاشق غذاخوری سر پر
  • رب نارنج یا آب نارنج دو قاشق غذاخوری
  • سیب زمینی سه بوته متوسط نگینی ریز خرد شده
  • تخم مرغ ۸ تا ۱۰ عدد
  •  نمک به مقدار لازم
  • فلفل به مقدار لازم
  • زردچوبه به مقدار لازم
  • دارچین به مقدار لازم
  • نوک چاقو بکینگ پودر در صورت تمایل

دستور پخت کوکو بادکوبه مازندرانی با سیب زمینی

سینه مرغ رو با پیاز و چند حبه سیر و نمک و فلفل و کمی زردچوبه و دارچین میزاریم خوب بپزه بعد پخت که سرد شد با یه کارد تیز نگینی خیلی ریز خرد میکنیم.

سیب زمینی رو به صورت نگینی خیلی ریز خورد کنید نه حبه ای اندازه قند! و بعد داخل تابه سرخ کنید و بره کناری …

دوتا بوته گوجه ریز رنده شده. گوجه ها رو پوست بگیرید و ریز رنده کنید.

داخل تابه ای ابتدا گوجه های رنده شده رو بریزید و بدون هیچ روغنی تفت بدید تا کمی آبش کشیده بشه بعد یه بوته پیاز رنده شده رو بهش اضافه و تفت بدید میتونید پیاز رنده شده رو هم تو این مرحله اضافه کنید هم مرحله آخر قبل تخم مرغ زدن و حالا نوبت اضافه کردن مرغ نگینی خورد شده ست.

همه رو با هم تفت بدید. این کوکو یه کوچولو رنگش به قرمزی میزنه نه زیاد. یه قرمز خیلی کم رنگ اگه این مواد رو با هم تفت دادید دیدید اون رنگه بدست نیومده که نمیاد با این گوجه ها پس در حد یک قاشق غذاخوری بهش رب گوجه میزنیم و باز تفت میدیم.

این کوکو باز یه کوچولو به ترشی میزنه نه اینکه خیلی ترش باشه ها نه اصلا غالب نیست یعنی موقع خوردن باید خیلی خیلی کم این ترشی رو احساس کنید.

حالا میتونید این ترشی رو با رب نارنج یا آب نارنج تازه بهش بدید که ما شمالی ها با رب نارنج این ترشی رو میزون میکنیم. این کوکو پیاز داغ فراوون داره داخلش.
در حد سه ق غ بهش پیاز داغ میزنیم و همه ی مواد رو تفت میدیم این تفت فقط در حدیه که همه ی مواد با هم ترکیب بشن نه بیشتر …

حرارت رو خاموش کنید بزارید کناری تا کاملا خنک بشه این مخلوط …

بعد اینکه خنک شد حالا مثل بقیه کوکوها بهش نمک، فلفل، زردچوبه دارچین و بعضی ها یه کوچولو خیلی کم بهش بکینگ پودر میزنن بعضی ها نه سلیقه ایه اگه بزنید بافت پوکتری خواهید داشت.

این کوکو تخم مرغش زیاده تقریبا برای هر تابه با قطر ۲۵ تا ۲۸ بین ۸ تا ۱۰ تخم مرغ نیازه.

داخل تابه نچسب روغن بریزید بزارید رو حرارت وقتی که گرم شد مثل بقیه کوکوها بریزید داخل تابه روشو صاف کنید درشو بزارید حرارت رو ملایم کنید تا خوب سرخ بشه بعد برگردونید برش بزنید دیگه درشو نزارید تا اون رو هم سرخ بشه.

من تو فر میزارم با دمای ۱۸۰ عین پخت کیک خیلی راحت دو طرفش سرخ میشه.

میتونید تو این کوکو از هویج خیلی ریز نگینی خورد شده هم استفاده کنید هویجش سلیقه ایه. نوش جان

نکات مهم طرز تهیه کوکو بادکوبه مازندرانی

  • بهتره از سینه مرغ استفاده بشه اما اگر نبود مشکلی نداره.
  • تخم مرغ و ادویه ها حسابی هم زده بشن که هم پف کنه هم بوی زهم نده.
  • این کوکو رو داخل فر هم میتونید درست کنید و روغن کمتری مصرف کنید داخل ظرف نچسب روغن بزنید و بعد مایع کوکو رو بریزین و در فر از قبل گرم شده با حرارت۱۸۰ درجه به مدت ۴۰ دقیقه بپزید.
  • اگر مثل من روی گاز داخل تابه پختین چه تابه دو طرفه چه تابه معمولی حتما در تابه بسته باشه و زیرحرارت کم باشه چون این کوکو به علت داشتن رب و ماست سریع رنگ میگیره و میسوزه پس کم کنید که مغزپخت بشه.
  • اجازه بدین یکم بعد از پخت خنک بشه بعد برش بزنید.

همچنین بخوانید: