اگه شما هم از جزو افرادی هستید که تفاوت کاربرد بین نشاسته ذرت و نشاسته گندم براتون سواله و دقیقا نمی‌دونید که برای چه دستوری از کدوم باید استفاده کنید این مطلب رو مطالعه کنید تا به جواب سوالتون برسید.

در ادامه به طور کامل تفاوت بین نشاسته گندم و ذرت توضیح داده شده و همچنین کاربردهای آشپزی هر کدوم با چند مثال توضیح داده شده.

نشاسته ماده ای سفید، نرم، بدون بو و بدون مزه است و اگر کمی زرد شود یعنی کهنه و یا خراب است.

نشاسته مهمترین کربوهیدراتی است که در رژیم غذایی وجود دارد و حاوی فیبر، کلسیم، آهن، ویتامین ب است.

نشاسته برخلاف باور عموم کم کالری است و اصلا چاق کننده نیست. نشاسته در اغلب میوه ها، دانه ها، غلات و غده های گیاهی یافت میشود. منبع اصلی آن گندم، ذرت، سیب زمینی و برنج است. وقتی شما از مواد غذایی که دارای نشاسته هستند تغذیه میکنید.

از همان لحظه که شما آن را در دهان میگذارید با ترشح بزاق دهان ماده نشاسته به ماده قندی تبدیل میشود و شما از انرژی آن استفاده میکنید.

کاربرد نشاسته در خوراک های انسان و جانوران، ساختن چسب، تولید کاغذ، تولید پارچه، آهار دادن، شستشوی لباس و … است.

انواع نشاسته (بر اساس منبع تولیدشان)

  • نشاسته گندم یا گل (به دو شکل پودری و تکه ای)
  • نشاسته ذرت
  • نشاسته سیب زمینی
  • نشاسته برنج

تفاوت نشاسته ذرت با نشاسته گل

نشاسته گندم (نشاسته گل)

اغلب نشاسته گل به شکل دونه‌های درشت فروخته می‌شه. ولی همیشه هم اینجوری نیست و بعضی وقت‌ها نشاسته گندم به شکل پودری هم فروخته می‌شه، نشاسته گندم بیشتر به نشاسته گل معروفه یعنی با این‌ اسم شناخته می‌شه. با این نشاسته بیشتر مسقطی، باسلوق، فرنی، مشکوفی، زولبیا و فالوده درست می‌شه.⠀

نشاسته ذرت

دانه های ذرت دارای مقادیر قابل توجهی نشاسته هستند که این نشاسته به طور معمول طی فرآیندی صنعتی به صورت خالص از دانه های ذرت استخراج و استفاده میشه.

همینطور گفته میشه که حدودا 85 درصد از نشاسته تولیدی در جهان دارای منشأء ذرت هست.

نشاسته ذرت سفید رنگه و به صورت پودریه که طی فرآیندی از دانه‌های ذرت گرفته می‌شه و مثل نشاسته‌های دیگه معمولا عامل غلظت در غذاها و شیرینی‌هاست. در دستورات شیرینی عموما از نشاسته ذرت استفاده می‌شه.

نشاسته ذرت معمولا برای لطافت کیک و شیرینی به جای مقداری از آرد دستور جایگزین می‌شه یا در تهیه دسرهایی مثل پودینگ و کاسترد کاربرد داره یا عامل غلیظ کننده سوپ‌هاست. (برای غلیظ کردن و لعاب دهی به سوپ مقداری از نشاسته ذرت را داخل آب سرد حل کنید.)⠀

علاوه بر این نشاسته ذرت به دلیل خنثی بودنش از لحاظ طعم و بو و رنگ در شیرینی‌پزی و کیک پزی و همچنین تزئین‌هایی که با فوندانت صورت می‌گیره کاربرد زیادی داره. در دستور رولت و کیک اسفنج ساده از نشاسته ذرت برای لطافت بافت کیک استفاده می‌شه.⠀

همچنین از نشاسته ذرت در تهیه ماست خانگی هم میشه استفاده کرد که علاوه بر سفت شدن ماست باعث افزایش ارزش غذایی ماست هم میشه چون که نشاسته ذرت دارای فواید درمانی زیادی است.

آیا میشه به جای نشاسته گندم از نشاسته ذرت استفاده کرد یا برعکس؟

هر نشاسته‌ای یه سری از خاصیت‌های منحصر به فرد خودش رو ‌داره و اگه بخواهیم نشاسته دستور اصلی رو جایگزین نشاسته دیگه‌ای کنیم ممکنه که کیفیت نهایی و اون مزه اصلی رو نده، پس بهتره سعی کنیم هر کدوم رو در جای خودش استفاده کنیم.

بعضی از دستورهای آشپزی هستند که از هردو نشاسته میشه استفاده کرد ولی خب یه سری از دستورهای دیگه وجود دارند که حتماً باید اون نشاسته‌ای که در دستور گفته شده رو استفاده کنیم.

خواص نشاسته
  • کنترل قند خون
  • کاهش کلسترول
  • نرم کردن گلو
  • تسکین درد سینه و سرفه
  • کنترل وزن
  • سلامت دستگاه گوارش
  • درمان اسهال
  • درمان یبوست
  • درمان درد چشم
  • مفید برای پوست
  • مفید برای مو
  • مفید برای قلب
  • بهبود گزش حشرات
  • کاهش سرطان روده بزرگ
  • مثل پودر بچه باعث بهبود التهابات، سوختگی و عرق سوز
  • تقویت معده
  • درمان جوش
  • جلوگیری از عفونت دندان
مضرات نشاسته
  • باقیماندن نشاسته در معده باعث ایجاد نفخ و گاز معده شده و هضم و جذب مواد را به تاخیر میاندازد.
  • مصرفش در ماههای اول بارداری منجر به نقص جنین میشود.
  • باعث حساسیت پوستی در افراد حساس و در کودکان مخصوصا زیر یک سال میشود.
4.4/5 - (125 امتیاز)