سرکه انجیر مثل انواع مختلف سرکه یکی از فرآوردههای طبیعیه و معمولا یکی از انواع مختلف سرکه تو بیشتر خونههای ایرانی پیدا میشه.
بیشترین کاربردهای سرکه به عنوان چاشنی در غذاها و هچنین تهیه ترشیها و سالادها هست. تاریخچه تولید سرکه به حدود ده هزار سال پیش برمیگرده.
طبیعت سرکه، سرد و خشکه و مصلح اون شیرینیهای طبیعی و روغن بادوم شیرینه. همچنین سرکه خودش مصلح بسیاری از مواد غذاییه. در ادامه با دستور تهیه سرکه انجیر سفید خونگی مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.
مواد لازم برای تهیه سرکه انجیر سفید در خانه
- انجیر سفید (یا سیاه) 5 کیلو
- سرکه 1 لیتر (برای خوشرنگ شده بهتره از سرکه سفید استفاده کنید)
- خمیر مایه 2 قاشق غذاخوری (خمیرمایه)
- شکر 3 قلشق غذاخوری
- نمک 1 قاشق غذاخوری
طرز تهیه سرکه انجیر در منزل با انجیر سفید
مرحله اول، خرد کردن انجیر
برای شروع ابتدا انجیرها رو بشویید و بذارید تا کامل خشک بشه. چون اگه انجیر خیس باشه سرکه خراب میشه.
هر کدوم از انجیرها رو بعد از خشک شدن با چاقو به چهار قسمت خرد کنید و داخل یک ظرف بزرگ بریزید.
میتونید انجیرها رو خرد نکنید و درسته داخل ظرف بریزید. اما بهتره که انجیر رو خرد کنید تا زمان آماده شده سرکه کمتر بشه و در آخر مقدار سرکه بیشتری داشته باشید.
مرحله دوم، اضافه کردن سرکه و شکر
سرکه رو روی انجیرهای خرد شده بریزید. سپس مخمر و شکر رو اضافه کنید و مواد رو هم بزنید تا با هم مخلوط بشن.
شکر برای شروع فعالیت مخمر استفاده میشه. در ادامه مخلوط انجیرهای خرد شده و سرکه و مخمر و شکر رو داخل یک ظرف بزرگ درب دار بریزید و دربش رو محکم ببندید.
ظرف رو یه جای تاریک با دمای بین 35 تا 40 درجه سانتیگراد بذارید و 5 تا 6 روز زمان بدید تا بمونه.
مرحله سوم، اضافه کردن نمک
بعد از گذشت 5 تا 6 روز درب ظرف رو باز کنید و نمک رو به مواد اضافه کنید و هم بزنید.
دوباره درب ظرف رو محکم ببندید و و به مدت 35 تا 40 روز بذارید تو محیط گرم با دمای بین 35 تا 40 درجه سانتیگراد بمونه تا آماده بشه.
سرکه رو کنار آبگرمکن یا اجاق گاز نذارید.
مرحله چهارم، صاف کردن سرکه
بعد از گذشت حدود 35 تا 40 روز، درب ظرف رو باز کنید. خواهید دید که انجیرها کف ظرف ته نشین شدن و سرکه شفاف و خوش رنگ روی انجیرها رو گرفته.
بعد از اینکه دیدید سرکه شفاف شده، سرکه رو ابتدا با استفاده از آبکش ریز و سپس یک صافی یا توری یا پارچه نخی صاف کنید.
مرحله پنجم، جوشانده سرکه
بعد از صاف کردن، سرکه رو داخل قابلمه بریزید و به مدت 5 دقیقه بجوشونید.
مرحله ششم، نگهداری از سرکه
سرکه رو بعد از جوشاندن از روی حرارت بردارید و با درب باز زمان بدید تا کامل خنک بشه.
سپس سرکه رو داخل ظرفهای شیشهای کاملا خشک و تمیز بریزید و در خای تاریک و خنک نگهداری کنید.
نکات مهم و فوت فن های تهیه سرکه انجیر خانگی
- برای اینکه سرکه انجیر باکیفیتی داشته باشید، باید از انجیرهای سالم و با کیفیت استفاده کنید.
- میتونید از انجیرهای ریز که ارزونتر هستند استفاده کنید.
- اگه انجیر قسمت خراب و کپک زده داشته باشه سرکه رو خراب میکنه.
- ظرفی که برای تهیه سرکه استفاده میکنید باید کاملا تمیز و خشک باشه.
- قبل از شروع به تهیه سرکه زمان بدید تا انجیرها کامل خشک بشن.
- برای تهیه سرکه بهتره که از ظرف شیشهای استفاده کنید تا بعد از گذشت 35 روز بتونید ببینید که هر وقت سرکه شفاف شد، صافش کنید.
- بعد از اینکه سرکه آماده شد، سرکه رو در جای تاریک نگهداری کنید تا نور بهش نخوره.
من سرکه انجیر پارسال درست کردم،امسال که بازش کردم خیلی رنگش قهوه ای و شیرینه!!
چیکار کنم؟اصلا نمیدونم سرکه شده یا نه،چون ترش نیس😑