ترش شامی رشتی یا شامی ترش گیلانی یکی از خورشتهای سنتی و اصیل گیلانیه که بسیار خوشمزه و پرطرفداره.
ماده اصلی ترش شامی رشتی گوشت چرخ کرده هست و در کنارش از سیب زمینی سرخ شده به عنوان دورچین استفاده میشه. در ادامه به صورت مرحله به مرحله با دستور پخت شامی ترش گیلانی و نکات مهم ترش شامی رشتی آشنا میشید.
مواد لازم برای تهیه ترش شامی رشتی
- گوشت چرخ کرده 300 گرم
- سیب زمینی 4 عدد
- گوجه فرنگی کوچک 4 عدد
- پیاز 2 عدد
- رب گوجهفرنگی 2 قاشق غذاخوری
- سبزی معطر خشک (چوچاق و خالواش) از هر کدام یک قاشق غذاخوری
- آبغوره 2 تا 4 قاشق غذاخوری
- نمک 1 قاشق چایخوری
- فلفل سیاه 1 قاشق چایخوری
- زردچوبه 1 قاشق چایخوری
طرز تهیه ترش شامی رشتی مرحله به مرحله
مرحله اول، رنده کردن پیاز
برای شروع یکی از پیازها رو بردارید، پوست بگیرید، اما انتهای پیاز رو نبرید. پیاز رو رنده کنید و آب پیاز رو بگیرید.
مرحله دوم، آماده کردن ترش شامی
یک کاسه بزرگ بردارید و گوشت چرخ شده، پیاز، نصف سبزیجات معطر خشک یا تازه، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه رو اضافه کنید و مواد رو خوب با هم مخلوط کنید و حدود 5 دقیقه ورز بدید تا خوب منسجم بشن.
نکته: برای درست کردن ترش شامی رشتی اصیل باید از سبزیجات معطر محلی که چوچاق و خالواش هستند استفاده کنید. اگر از چوچاق و خالواش خشک استفاده میکنید از هز کدام یک قاشق غذاخوری و اگه از چوچاق و خالواش تازه استفاده میکنید از هر کدام 2 قاشق غذاخوری استفاده کنید.
اگه به چوچاق و خالواش دسترسی ندارید، به جاش میتونید از ریحان و گشنیز یا نعنا و جعفری تازه یا خشک (1 قاشق غذاخوری از هر کدام برای سبزی خشک و 2 قاشق غذاخوری از هر کدام برای سبزی تازه) استفاده کنید.
مرحله سوم، شکل دادن به شامی ها
مواد رو به 6 تا 8 قسمت مساوی تقسیم کنید و به شکل توپ گردشون کنید. سپس هر یک از قسمت ها رو مسطح کنید و به شکل یک دایره درست کنید.
نکته: بهتره که شامی ترش ها رو داخل یک بشقاب بچینید و روی اونها رو بپوشونید و حدود نیم تا یک ساعت داخل یخچال استراحت بدید.
مرحله چهارم، سرخ کردن شامی ترش ها
داخل ماهیتابه مقداری روغن بریزید و وقتی که داغ شد شامی ها رو داخل روغن بذارید و هر دو طرفشون رو سرخ کنید. وقتی که شامی ها سرخ شدن از داخل ماهیتابه بردارید و داخل یک بشقاب بچینید.
همچنین بخوانید: طرز تهیه شامی بابلی بدون گوشت با نخود
مرحله پنجم، سرخ کردن گوجه
گوجهفرنگیها رو پوست بگیرید و به دو یا سه قسمت مساوی تقسیم کنید. سپس گوجهفرنگیها رو داخل تابهای که شامی ها رو سرخ کرده بودید بچینید و هر دو طرف گوجهها رو کمی سرخ کنید.
مرحله ششم، آماده کردن سس مخصوص شامی ترش گیلانی
برای آماده کردن سس شامی ترش گیلانی، یک عدد پیاز رو ریز خرد کنید و داخل روغن تفت بدید تا طلایی بشه. سپس نمک، قلفل، زردچوبه و رب گوجهفرنگی رو اضافه کنید. رب رو کمی تفت بدید تا رنگش باز بشه و سپس باقی سبزیهای معطر رو اضافه کنید و سپس کمی تفت بدید.
در ادامه حدود یک تا یک ونیم لیوان آب جوش به مواد سس اضافه کنید و صبر کنید تا به جوش بیاد.
مرحله هفتم، پخت نهایی
وقتی که سس به جوش اومد، شامیها رو به آرومی داخل سس بچینید و حدود 30 دقیقه زمان بدید تا با حرارت کم شامی ها به طور کامل بپزن.
مرحله هشتم، اضافه کردن آبغوره
زمانی که سس شامی ترش گیلانی به غلظت مناسب رسید، به مقداری مورد نظرتون برای ترش شدن، آبغوره اضافه کنید و کمی بعد، حدود 10 تا 15 دقیقه قیل از سرو گوجههای سرخ شده رو به شامی ترش اضافه کنید و سپس شامی ترش گیلانی رو سرو کنید.
مرحله نهم، سرخ کردن سیب زمینی
سیب زمینی ها رو پوست گرفته و به شکل خلالی خرد کنید. سپس خلال های سیب زمینی رو شسته و خشک کنید و سرخ کنید و در زمان سرو شامی ترش گیلانی در کنار بشقاب سرو بریزید.
همچنین بخوانید:
طرز تهیه کوکو بادکوبه ای گیلانی
طرز تهیه کاکا گیلانی
طرز تهیه خورش غوره مسمای بادمجان با مرغ گیلانی
آموزش تصویری طرز تهیه فسنجان گیلانی
طرز تهیه میرزا قاسمی گیلانی
طرز تهیه باقلا قاتق با شوید خشک یا شوید تازه