ترحلوای شیرازی معمولا به صورت دو رنگ تهیه میشه، با رنگهای زرد و سفید. به دلیل اینکه در تهیه این حلوا از نشاسته استفاده میشه، بعد از پخت و وقتی که سرد میشه حالت ژلهای پیدا میکنه و به همین دلیل میشه این حلوا رو به صورت قالب درست کرد.
در ادامه با دستور پخت ترحلوای شیرازی قالبی دو رنگ مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.
مواد لازم برای تهیه ترحلوای شیرازی قالبی
- نشاسته گل نصف پیمانه
- آرد برنج یک چهارم پیمانه
- شیر 3 پیمانه
- آب 1 پیمانه
- گلاب نصف پیمانه
- شکر یک و یک چهارم پیمانه
- زعفران دم کرده به میزان لازم
- پودر هل نصف قاشق چایخوری یا عرق هل 2 قاشق سوپخوری (به دلخواه)
- غنچه گل محمدی به میزان لازم (برای تزئین به دلخواه)
- خلال پسته و بادام به میزان لازم (برای تزئین به دلخواه)
طرز تهیه ترحلوای شیرازی قالبی دورنگ مرحله به مرحله
مرحله اول، مخلوط کردن آرد برنج و شیر
برای شروع ابتدا آرد برنج رو با سه پیمانه شیر مخلوط میکنیم و هم میزنیم تا کاملا حل بشه.
مرحله دوم، مخلوط نشاسته و آب
یک ظرف دیگه برمیداریم و نشاسته رو با یک لیوان آب سرد مخلوط میکنیم و هم میزنیم تا نشاسته در آب کاملا حل بشه و گلولههاش باز بشه.
مرحله سوم، پخت ترحلوا
در این مرحله یک قابلمه بزرگ بردارید و مخلوط آرد برنج و شیر رو داخل قابلمه بریزید. مخلوط آب و نشاسته رو هم از صافی رد کنید و داخل قابلمه بریزید.
بهتره که نشاسته رو از صافی رد کنید تا اگه گلولهای از نشاسته مونده باشه و در آب حل نشده باشه از مواد جدا بشه.
سپس قابلمه رو روی حرارت ملایم میذاریم و شکر رو اضافه میکنیم و به طور مرتب هم میزنیم تا مواد کم کم غلیظ بشه.
مرحله چهارم، اضافه کرن گلاب و پودر هل
بعد از گذشت حدود یک ساعت، وقتی که حلوا یه مقدار غلظت پیدا کرد و قوام اومد، نصف پیمانه گلاب و به دلخواه پودر هل یا عرق هل رو اضافه کنید و مواد رو مرتب هم بزنید تا وقتی که خط قاشق روی مواد بمونه و سریع محو نشه.
زمانی که رد قاشق روی مواد موند و قل های سنگین زد به قوام کافی رسیده.
نکته مهم: گلاب رو آروم آروم اضافه کنید جوری که حلوا دچار شوک حرارتی نشه.
پخت ترحلوای شیرازی حدود دو ساعت و نیم زمان میبره.
نکته مهم: اگر با شعله ی بالا بخواهید مواد رو به غلظت برسونید بوی خامی نشاسته از بین نمیره.
مرحله پنجم، ریخت حلوا داخل ظرف
یک ظرف پیرکس مستطیلی شکل یا قالب کیک مستطیلی شکل رو انتخاب کنید و داخل ظرف یا قالب آب بریزید تا کامل خیس بشه و بعد ظرف یا قالب رو برگردونید تا آب اضافه از ظرف ببیرون بریزیه.
همچنین به جای خیس کردن میتونید کف ظرف یا قالب رو با کمی روغن یا کره چرب کنید.
نصف مواد سفید رو کف ظرف پیرکس یا قالب بریزید سطحش رو با پشت قاشق صاف کنید. سپس زعفرون دم کرده رو به نصف مواد باقی مانده در قابلمه اضافه کنید و خوب هم بزنید.
برای بهتر رنگ گرفتن حلوا قابلمه رو روی شعله ملایم بذارید و هم بزنید تا حلوا کامل رنگ زعفرونی بگیره.
در ادامه حلوای زعفرونی رو با قاشق و با صبر و حوصله روی مواد سفید رنگ بریزید. در زمان ریختن حلوا زعفرونی روی حلوای سفید دقت و حوصله و سرعت عمل داشته باشید تا که هر دو رنگ حلوا به هم بچسبن و از هم جدا نشن.
بعد از ریختن لایه زعفرونی، با پشت قاشق سطح حلوا رو کامل صاف کنید.
گذاشتن ترحلوا داخل یخچال
در آخر ظرف ترحلوا رو در محیط آشپزخونه بذارید تا کامل سرد بشه. وقتی که سرد شد، ظرف ترحلوا رو داخل یخچال بذارید و حداقل پنج تا هشت ساعت زمان بدید تا بمونه و سفت بشه.
بهتره که ترحلوا رو از شب قبل درست کنید و داخل یخچال بذارید تا حلوا خوب خودشو بگیره و راحت از ظرف جدا بشه و برش بخوره.
بعد از آماده شدن، کنارههای ترحلوا رو با یک چاقوی کوچک به آرومی از ظرف جدا کنید و بعد ترحلوا رو داخل یک سینی یا دیس برگردونید و سپس به شکل لوزی یا مربعی برش بزنید و به دلخواه با غنچه گل یا خلالی پسته و بادام تزئین کنید و توی ظرف سرو بچینید. نوش جان.
نکات مهم و فوت و فن های تهیه ترحلوای شیرازی قالبی دورنگ
- بهتره که نشاسته رو از صافی رد کنید تا اگه گلولهای از نشاسته مونده باشه و در آب حل نشده باشه از مواد جدا بشه.
- بهتره که ترحلوا رو از شب قبل درست کنید و داخل یخچال بذارید تا حلوا خوب خودشو بگیره و راحت از ظرف جدا بشه و برش بخوره.
- در زمان ریختن حلوا زعفرونی روی حلوای سفید بهتره که از قاشق یا ملاقه استفاده کنید.
طرز تهیه حلوا شیرازی با آرد برنج و نشاسته
حلوا شیرازی یا ترحلوای شیرازی، حلوای سنتی شیرازه که از قدیم خیلی مرسوم بوده تو جشن ها و مهمانی ها عزاداری یا ایام رمضان زیاد استفاده میشده.
فرق این حلوا با بقیه حلواهائی که نشاسته دارن اینه که یک حالت ژله ای داره و بخاطر اون آرد برنجش مثل ژله لرزان هست.
این ترحلوا اون قدیما به دو رنگ سفید و زعفرانی درست میشد و به قطر تقریبی 7 سانت لوزی لوزی بریده میشد و یکی سفید و یکی زرد کنار هم چیده میشد.
برای درست کردن این ترحلوا به یک ساعت و نیم تا دو ساعت وقت نیاز داریم پس هر وقت که حوصله داشتید و ایضا وقت شروع به کار کنید چون باید بالای سرش باشید و نمیشه به امان خدا رهاش کرد.
بریم سراغ درست کردنش.
مواد لازم برای تهیه حلوا شیرازی با آرد برنج و نشاسته
- نشاسته گل یا همون نشاسته گندم که دونه های درست هست نصف پیمانه
- آرد برنج یک چهارم پیمانه
- شکر یک و نیم پیمانه
- آب سرد دو پیمانه
- شیر سرد سه پیمانه
- گلاب نصف پیمانه
- عرق هل یکدو قاشق (قابل حذف)
طرز تهیه
آب رو با نشاسته گل مخلوط کنید هم بزنید تا نشاسته حل بشه. شیر با آرد برنج مخلوط کنید تا کاملا یکدست بشه حتما شیر سرد بشه.
هر دو مواد از صافی رد کنید و داخل تابه بریزید. با شعله متوسط رو به کم مدام مواد هم میزنیم تا کمی غلیظ شود. حتی یک لحظه هم نباید از هم زدن دست بردارید چون فوری مواد گلوله گلوله میشه.
کمی که مواد غلیظ شکر اضافه میکنیم یکم مواد باز رقیق میشه. یکم که غلیظ تر شد گلاب اضافه میکنیم و عرق هل و اینقدر هم میزنیم تا مواد به غلظت فرنی برسه و رد لیسک روی مواد بمونه.
مواد در قالب مستطیل ۱۵در ۲۰ میریزیم من در قالب ۲۵ در ۲۵ ریختم. نصف از مواد میریزیم روی سطحش رو صاف میکنیم.
مابقی مواد روی شعله برمیگردونم و زعفرون اضافه میکنیم و زمان میدیم تا باز غلیظ بشه. سرعت عمل داشته باشید چون اگر لایه دوم دیر بریزید و مواد سرد بشه بعد از هم لایه ها جدا میشن.
لایه دوم روی لایه اول ریخته و سطحش رو صاف میکنیم و روی اون رو با خلال پسته تزئین میکنیم. خنک که شد سلفون میکشیم و بین ۳ تا ۲۴ ساعت داخل یخچال میزاریم و بعد برش میدیم.
میتونید داخل قالب ژله بریزید و قالبی سرو کنید.
طرز تهیه ترحلوا با آرد قنادی
موادلازم:
- آرد قنادی ۲ لیوان
- کره شکلی ۲۵ گرم
- روغن نباتی نصف لیوان
- زعفران دم کرده غلیظ به مقدار لازم
- هل یک قاشق مرباخوری
مواد لازم برای شهد:
- شکر ۲ لیوان فرانسه
- اب ۲ لیوان ( هرلیوان یک بند انگشت کمتر)
- عسل از نصف لیوان یکم کمتر
- جوهرلیمو خیلی کم
طرزتهیه:
اول شهدمون رو آماده میکنیم میزاریم کنار تا خنک شه. سپس آرد الک شده رو درحرارت خیلی خیلی ملایم تفت دادم تا خامیش گرفته شه ولی تغییر رنگ نده حدود نیم ساعت زمان میبره.
(مدت زمان تفت دادن آرد به مقدار و نوع آن بستگی داره) تابه رو از رو حرارت برداشتم و آرد رو دوباره الک کردم و دوباره تابه رو روی حرارت گذاشتم سپس روغن جامد رو اضافه کردم و درحالت خیلی ملایم به تفت دادن ادامه دادم حدود یه ربع تفت دادم بعد هل رو الک کنید و هم بزنید من اضافه نکردم ولی بزنید طعمش خیلی خوب میشه.
نباید رنگ حلوا زیاد تیره شه، کره رو هم اضافه کردم یکم تفت دادم و از روی حرارت برداشتم بلافاصله شیره خنک و زعفران را کم کم به حلوا اضافه میکنیم تا خوب مخلوط شود. شیره رو همه شو یک جا نریزین کم کم اضافه کنید. بعدش طبق فیلم از مولد استفاده کردم.
طرز تهیه شهد:
شکر و آب رو روی حرارت یک دور هم زدم و اجازه دادم به جوش بیاد بعد از جوش اومدن عسل و نوک قاشق چایخوری جوهرلیمو اضافه کرده و حرارت را کم کردم در حدی که شیره فقط منجوق منجوق شد بعد از ۲۰ دقیقه از روی حرارت برداشتم و اجازه دادم کاملا خنک شه.
نکات مهم :
- اگه خواستین از قالب مولد استفاده کنید حلوا که گرمه قالب بزنید چون سردبشه حلواتون میشکنه.
- توی مولد هم با انگشت یکم چربش کنید که راحتتر از گوشه هاش دربیاد.
- از آرد قنادی استفاده کنید.
- حتما ارد رو چندبار الک کنید.
- شعله رو خیلییی ملایم کنید حلواتون رنگش عوض نشه.
- شیره رو خیلی غلیظ نکنین که تو حلوا شکرک بزنه.
- شیره رو کم کن ب حلوا اضافه کنید با عیار چشم ببینید اگه نمیخواین زیاد شل باشه باقیمانده شیره رو نگهدارین.