شربت سکنجبین خونگی آوردم براتون! میگن سَبُک تَکین و آهو/ سکنجبین و؟ اصلش با سرکه و انگبین هست ولی از زمانی که قند و شکر اومد به بازار، با خاک قند و بعد شکر درستش میکردن تا به امروز چرا شفاف کردن شربت مهمه؟ چون علاوه بر خلوصی که پیدا میکنه طعم و عطر اون شربت بیشتر میشه و ماندگاری بهتری داره، در کل کیفیت بالاتری نسبت به شربتهای خونگی داره!

شربت سکنجبین در اصل ترکیب سرکه و عسل بوده،ولی به مرور شکر جایگزین عسل شده و برای طعم دهی بهتر سرکه و نعنا رو هم بهش اضافه کردند


مواد لازم برای تهیه شربت سکنجبین با پیمانه لیوان

  • نعنا سه الی چهار دسته معادل ۱۶۰ تا ۲۰۰ گرم (بیشترش ممکنه شربت رو تلخ کنه)
  • شکر یا خاک قند، چهار لیوان و نیم تقریبا معادل یک کیلو
  • آب ۵ لیوان
  • سرکه قرمز انگور کمی کمتر از نصف لیوان
  • زعفران غلیظ دمکرده دو سه قطره
  • سفیده ی تخم مرغ، نصف یک عدد (استفاده از سفیده اختیاریه، من استفاده نکردم.)

طرز تهیه شربت سکنجبین با نعنا و سرکه قرمز

طرز تهیه شربت سکنجبین با پیمانه لیوان

برای شروع ابتدا نعناها رو شسته و کنار میزاریم.

سپس شکر و آب رو داخل قابلمه ریخته روی حرارت بالا میزاریم به جوش بیاد و شکر حل بشه، نصف سفیده ی یک عدد تخم مرغ رو ریخته و دستمون رو میزاریم روی تنظیم حرارت شعله چون بلافاصله کف میکنه و بالا میاد.

مواظب هستیم سر نره، خیلی کم، شعله رو کم میکنیم کف فروکش میکنه، سفیده ناخالصی ها و کثیفی ها رو به خودش میگیره، به کمک لیسک یک طرف جمعشون میکنیم و دوباره شعله رو بر میگردونیم حالت قبلش یعنی کمی بیشتر، این کار رو به مدت ۵ دقیقه انجام میدیم تا زمانی که کف بالا آمده کاملا تمیز باشه.

سپس شعله رو کم کرده، سفیده رو خارج کرده و شربت رو داغ از صافی ریز رد میکنیم، قابلمه رو شسته و خشک کرده میزاریم رو شعله و شربت رو بر میگردونیم حرارت متوسط ، به جوش که اومد نعناها رو اضافه میکنیم.

حرارت رو‌ ملایم و در حال ریز جوش زدن میزاریم فقط با لیسک نعناها رو هل میدیم برن تو شربت اصلا هم نمیزنیم، هر از گاهی با لیسک دورگیری و با براش آبلیمو دور قابلمه رو براش میکنیم بعد از یک ربع سرکه رو اضافه کرده، نیم ساعت ریز جوش زد و کف یکنواخت بالا اومد و سطح پر از حبابهای ریز شد، شعله رو خیلی ملایم میکنیم تا فروکش کنه و بعد نعناها رو در میاریم.

کمی آب جوش روی نعناها ریخته فشار میدیم و به شربت بر میگردونیم. در حال ریز جوش زدن زعفرون میریزیم و میزاریم ۵ دقیقه ریز جوش بزنه.

باز سطح شربت بطور یکنواخت پر از حبابهای ریز شد شعله رو خیلی ملایم میکنیم تا یکی دو دقیقه بجوشه کم کم حباب ها رو به درشت شدن میرن و یک سوم از حجم شربت میمونه شعله خاموش میشه میزاریم چند ساعت شربت داخل قابلمه کاملا خنک بشه و بعد با صافی داخل شیشه میریزیم.

نوش جان


طرز تهیه شربت سکنجبین به مقدار زیاد

  • شکر سه کیلو
  • آب پنج پیمانه
  • عرق نعنا (ترجیحا دو آتیشه) یک تا دو قاشق غذاخوری قابل حذف
  • سرکه دو پیمانه
  • نعنا حدود یک دسته

طرز تهیه

شکر +آب + عرق نعنا رو در قابلمه میریزیم،روی حرارت ملایم میگذاریم تا شکر شروع به حل شدن کنه.

وقتی حدودا بیشتر از نصف شکرها حل شد ، نعنای خرد شده رو اضافه میکنیم و درب قابلمه رو میبندیم.و صبر میکنیم تا زمانیکه شکر کاملا حل بشه.

نیازی نیست شربت به مرحله جوش و قل خوردن بیفته.

وقتی همه شکرها حل شد،زیر گاز رو خاموش میکنیم و سرکه رو یکجا به شربت اضافه میکنیم.درب قابلمه رو تا زمان سرد شدن کامل بسته نگه میداریم.تا نعنا عطرش رو از دست نده.

بعد از سرد شدن از صافی رد میکنیم و در شیشه میریزیم. نیازی به نگهداری در یخچال نیست.

نکته خیلی مهم اینکه عطر نعنا در شربت سکنجبین نباید خیلی زیاد باشه.یک عطر ملایم و خفیف کفایت میکنه.

درمورد برگ نعنا، باید بگم که من عادت دارم نعنا رو از ساقه جدا میکنم، بصورت برگ و بعد موقع استفاده کمی با کارد خردش میکنم تا عطر و رنگش رو بهتر آزاد کنه. اینکار سلیقه ای هست.

درمورد عرق نعنا هم باید بگم که سلیقه ای هست،میتونید حذف کنید و بجاش میزان نعنا رو افزایش بدید. من خودم هر وقت میزان نعنام کم باشه از یکی دو قاشق عرق نعنا کمک میگیرم.

میتونید کلا نعنا رو حذف کنید و با عرق نعنا این شربت رو درست کنید، در این صورت هر قدر عرق نعنا گذاشتید، بهمون مقدار از آب دستور کم کنید که غلظت شربت بهم نخوره.

اغلب شرکتهای تولیدی بجای استفاده از نعنا و یا عرق نعنا از اسانس نعنا و بعضا گاهی رنگهای خوراکی برای خوشرنگتر شدن شربت استفاده میکنن.

تا یادم نرفته در مورد سرکه هم بگم و خلاص، بهتره از سرکه قرمز استفاده بشه، چون باعث رنگ بهتر شربت میشه، اولویت با سرکه خانگی هست ولی اینروزا سرکه خانگی اصل از کجا گیر بیاریم هم خودش یه مسئله ست. من با سرکه فله ای که از ترشی فروشی میخرم درست میکنم‌.