رنگینک خوزستانی یک دسر خوشمزه و مقوی جنوبی است. این دسر سنتی بخاطر طبع گرمی که دارد جنوبی های عزیز کشورمان مخصوصا خوزستانی ها آن را بعد از غذاهایی که طبع سردی دارند مثل ماهی میخورند.
دسر رنگینک خوزستانی خیلی راحت درست میشود و چون خیلی مقوی و غنی است برای ماه رمضان مناسب است. شیرینی رنگینک خوزستانی از خرما گرفته میشود ولی اگر دوست دارید آن را شیرین تر میل کنید میتوانید بصورت اختیاری به میزان علاقه پودر قند به آن اضافه کنید.
خرمای داخل رنگینک بهتر است کبکاب و شیره ای باشد ولی اگر نبود اشکالی ندارد. این دسر اصیل با چای بسیار میچسبد و میان وعده مفصلی محسوب میشود.
رنگینک ماندگاری بالایی دارد و برای افرادی که فشارشان به اصطلاح میفتد مناسب است. طرز تهیه آن به اینصورت است که چیزی شبیه حلوا را روی خرماهای گردو شده میدهیم و سرو میکنیم. از طعمش هر چه بگویم کم گفتم. یادتان باشد اصالت رنگینک خوزستانی فقط از خرما، گردو، آرد و روغن تشکیل شده است و بقیه را میتوانیم به دلخواه کم و زیاد و حتی حذف کنیم.
مواد لازم برای تهیه رنگینک خوزستانی (حدودا یک ظرف کوچک دو نفره):
- خرما: حدود سی عدد معادل سیصد گرم
- مغز گردو: حدود یک پیمانه سرخالی معادل پنجاه گرم
- آرد سفید: دو پیمانه معادل دویست و پنجاه گرم
- پودر قند: دو قاشق غذاخوری (به دلخواه)
- پودر زنجبیل: یک قاشق چایخوری (به دلخواه)
- پودر هل: یک دوم قاشق چایخوری (به دلخواه)
- پودر دارچین: یک قاشق چایخوری (به دلخواه)
- کره: پنجاه گرم
- روغن: یک دوم پیمانه
- پودر قند، پودر دارچین، خلال پسته، پودر پسته، خلال بادوم، مغز گردو، پودر گردو، گل محمدی، کنجد، پودر نارگیل و … -جهت تزیین: به میزان لازم
دستور تهیه رنگینک خرما جنوبی مرحله به مرحله
درست کردن لایه میانی رنگینک خوزستانی
۱. حدودا سی عدد معادل سیصد گرم خرما را تمیز میشوییم. خرما بهتر است کبکاب یا شیره ای باشد. اگر خرمای دیگری دارید بهتر است پوستش را بکنیم. هسته های آن را درمیاوریم.
۲. حدودا یک پیمانه سرخالی معادل پنجاه گرم مغز گردو را از وسط نصف کرده و داخل خرماها گذاشته و میبندیم.
درست کردن لایه زیری و رویی رنگینک خوزستانی
۳. یک ماهیتابه سایز متوسط برداشته و آن را روی شعله کوچک و حرارت کم گاز میگذاریم.
۴. دو پیمانه معادل دویست و پنجاه گرم آرد سفید را داخلش میریزیم. به مدت سی دقیقه با حرارت کم تفت میدهیم تا بوی خامی آرد گرفته شود. به هیچ عنوان شعله را زیاد نکنید.
۵. بصورت اختیاری دو قاشق غذاخوری معادل بیست گرم پودر قند اضافه میکنیم. به مدت یک دقیقه هم میزنیم و زیر گاز را خاموش میکنیم. رنگینک شیرینی خودش را از خرما میگیرد. ولی اگر شما دوست دارید شیرینتر میل کنید از پودر قند استفاده کنید.
۶. مواد را الک کنید.
۷. بصورت اختیاری یک قاشق چایخوری پودر زنجبیل، یک دوم قاشق چایخوری پودر هل و یک قاشق چایخوری پودر دارچین اضافه میکنیم.
۸. پنجاه گرم کره اضافه میکنیم. کمی هم میزنیم تا کره آب شود.
۹. یک دوم پیمانه روغن را کم کم اضافه میکنیم و هم میزنیم. چون جنس آردها با هم متفاوت است ممکن است روغن کمی بیشتر یا کمی کمتر بخواهد. میزان روغن باید طوری باشد که مواد خیلی کم رو به سفت باشد. حدودا بیست دقیقه مجددا با شعله کم هم میزنیم تا به آن رنگی شود که دوست داریم. زیر گاز را خاموش میکنیم و صبر میکنیم مواد کمی از داغی بیفتد.
درست کردن رنگینک خوزستانی
۱۰. ظرف کوچکی برمیداریم.
۱۱. بصورت اختیاری دو قاشق غذاخوری از موادمان ته ظرف پهن میکنیم.
۱۲. خرماهای گردو شده را روی آن بصورت فشرده میچینیم. بعضیها خرماها را بجای درسته کاملا له میکنند و با مغز گردوی نگینی ترکیب میکنند و سپس در ظرف پهن میکنند که این اصالت رنگینک نیست ولی خوب میشود.
۱۳. کل مواد را روی خرماها بصورت یکنواخت پخش میکنیم.
۱۴. رنگینک را همینطور ولرم میل میکنند ولی بعضی ها زیر همه مواد کیسه فریزر میگذارند و سپس مواد را چیده و دو ساعتی داخل یخچال میگذارند. سپس ظرف را برمیگردانند و کیسه را برداشته و با یک چاقوی تیز به شکل لوزی یا مربع برش میدهند و آن را مجلسی میل میکنند.
طرز تهیه رنگینک خرما عربی
مواد لازم
- 2 کیلو گرم خرما رو در 1/4 پیمانه آب جوش خیس کرده و بذار نرم و خنک بشن.
- 1 و 1/4 پیمانه آرد بوداده شده بهتره کمی قهوه ای بشه
- 1 و 1/4 پیمانه شیرخشک بوداده
- سه چهارم قوطی شیرعسلی
- 1 پاکت خامه صبحانه
- 100 گرم کره
- 10 عدد بیسکویت دایجستیو
- 3 تکه پنیر کیبی
- 2 قاشق چایخوری پودر هل
طرز تهیه
برای تهیه این رنگینک خوشمزه، اول بیسکویت ها رو خرد کرده و یک چهارم پیمانه آرد، یک چهارم پیمانه شیرخشک، یک قاشق چایخوری هل پودر شده و 70 گرم کره آب شده رو بهش اضافه کن، خوب مخلوط کن و در قالب مربعی که با کاغذ روغنی پوشانده ای، بریز، فشرده و صاف کن.
خرما و شیرعسلی و خامه و پنیر و 1 قاشق چایخوری پودر هل رو در همزن ریخته و مخلوط کن و با 30 گرم کره به بقیه شیر و آرد تفت داده شده اضافه کن، مخلوط کن تا خمیر غلیظی به دست بیاد، سپس در قالب روی لایه بیسکویتی بریز و سطحش با لیسک صاف کن و روش پسته خرد شده یا پودر پسته بپاش.
حدود 30 دقیقه داخل فر بذار تا لبه هاش پف کرده و وسطش سفت بشه.
پس از پخت بذار هم دمای محیط بشه و بعد حداقل یک ساعت در یخچال بذار تا استراحت کنه و راحت بریده بشه.
پس از استراحت با چاقو به مربع های کوچک برش بده.