کوفته تبریزی از خوراکهای شناخته شده ایرانیه و همونطور که از اسمش هم مشخصه، از غذاهایی هست که متعلق به خطه آذربایجان و شهر تبریز هست. کوفته تبریزی نه انها در سراسر ایران شناخته شده و طبخ میشه، بلکه شهرت جهانی هم داره.
به این نکته دقت کنید که وقتی یه عذایی تا این حد مشهور و محبوب میشه و در مناطق مختلفی طبخ میشه، قابل انتظاره که دستور اصلی تغییر کنه و تو هر منطقه جغرافیایی با توجه به آب و هوا، ذائقه افراد و مواد غذایی اولیه که در دسترس هست، تغییراتی تو دستور اصلی ایجاد بشه.
تو این مطلب از وبسایت فیدیا، طرز تهیه کوفته تبریزی اصل آورده شده و در کنار دستور پخت کوفته تبریزی اصل یه دستور دیگه هم که کمی سادهتر شده و با ذائقه افراد بیشتری سازگار شده اومده.
مواد لازم برای تهیه کوفته تبریزی برای 6 نفر
- گوشت چرخ کرده کم چرب 400 گرم
- پیاز متوسط 1 عدد
- نمک 2.5 قاشق چایخوری
- زردچوبه نصف قاشق چایخوری
- پیاز داغ 2 قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه و چیلی به مقدار دلخواه
- برنج پخته و آبکش شده 1/3 پیمانه (برنج نیم دانه بهتر است.)
- لپه که از قبل خیس داده و پخته شده 100 گرم
- جعفری، تره، گشنیز 80 گرم
- مرزه، ترخون، نعناع 20 گرم
- تخم مرغ 2 عدد
مواد لازم برای داخل کوفته تبریزی
- آلو (از هر مدلی که مایل هستید) 6 عدد
- قیصی 6 عدد
- تخممرغ آبپز شده 6 عدد
- گردو 6 عدد
- زرشک دو قاشق غذاخوری
- پیاز داغ دو قاشق غداخوری
مواد لازم برای سس کوفته تبریزی
- پیاز رنده شده 2 عدد
- زردچوبه نصف قاشق چایخوری
- رب گوجهفرنگی 4 قاشق غذاخوری
- آب جوش 6 لیوان
طرز تهیه کوفته تبریزی اصل و مجلسی برای 6 نفر
مرحله اول:
پیاز را ریز رنده کرده و آب پیاز را به طور کامی بگیرید. سپس گوشت را با پیاز و نمک به خوبی ورز بدین.
در ادامه پیاز داغ، زردچوبه، فلفل سیاه و فلفل چیلی را به مواد اضافه کنید و دوباره حسابی ورز بدید.
در ادامه برنج پخته و آبکش شده و لپه که از قبل خیس خورده و پخته شده رو هم به مواد اضافه میکنیم.
حالا سبزیجات که خرد کردیم و همچنین دو تا تخممرغ رو هم به مواد اضافه کرده و حتما 15 تا 20 دقیقه به خوبی ورز بدید. ورز دادن خیلی مهمه چون باعث میشه کوفته وا نره.
حالا باید مواد را برای حداقل یک ساعت تو یخچال استراحت بدید.
مرحله دوم، مواد داخل کوفته
بعد از یک ساعت که مواد رو از یخچال بیرون آوردید به اندازه یه نارنگی از مواد کوفته رو جدا کنید و با دستتون به کوفته شکل و فرم بدید و با موادی دلخواهتون هست داخل کوفتهها رو پر کنید و بعد کوفتهها رو گرد کنید. (برای مواد میانیش میتونید به دلخواهتون از هر نوعی آلو، قیصی، تخم مرغ آبپز، زرشک ، گردو استفاده کنید)
در ادامه کوفتهها رو فرم بدید و گرد کنید.
دوباره برای یک ساعت دیگه داخل یخچال بذارید تا استراحت کنن.
مرحله سوم، آماده کردن سس کوفته تبریزی
برای درست کردن کردن سس کوفته تبریزی دو تا پیاز رو ریز زنده کنید و کمی روغن بریزید تو ماهیتابه و پیاز رو تفت بدید و وفتی که آب پیاز کمی تفت داده شد، نصف قاشق چایخوری زردچوبه رو اضافه کنید و هم بزنید. حالا رب گوجهفرنگی رو هم اضافه کرده و هنگامی که رب رنگش باز شد، 6 تا لیوان آب جوش اضافه رو به مواد اضافه کنید.
تا زمانی که سس شروع به جوشیدن کنه صبر کنید.
وقتی که سس شروع به جوشیدن کرد، کوفتهها رو یکی یکی و به آرومی داخل سس بذارید.
برای پختن کوفته تبریزی 2 ساعت زمان لازمه و باید حرارت پایین باشه تا کوقتهها کامل بپزه و مغز پخت بشه و سس هم به طور کامل جا بیفته و به غلظت مناسب برسه.
در زمان پخت کوفتهها یکی دو بار به آرومی و آهستپی کوفتهها رو برگردونید تا کاملا مغز پخت بشن.
برای تزئین میتونید از مقداری سبزی و زرشک استفاده کنید. نوش جان.
نکات مهم و فوت و فن های وا نرفتن کوفته تبریزی
- حتما از ترکیب گوشت گوساله و گوسفند استفاده کنید که چربی مواد کوفته اندازه بشه و وا نره (باید موقع ورز دادن بافت کشدارگوشت را ما بین انگشتان خود ببینید)
- ورز دادن مواد کوفته از نکات مهم وا نرفتنه کوفته میباشد که باید حدود نیم ساعت ورز دهید.
- سس کوفته حتما باید جوش باشد و بعد کوفته ها را به سی اضافه کنید تا وا نرود.
- درب قابلمه نباید کامل بسته شود اما بعد از ۴۰ دقیقه میتونید ببندین نبستینم اصلا مشکلی نداره و کامل کوفته میپزد.
- مهم ترین نکته کوفته تبریزی نیم پز شدن لپه و برنج است و نباید کاملا مغز پخت شود وگرنه مواد شل و باعث وا رفتن کوفته می شود.
- گلوله ها باید کاملا خوب گرد شوند و نباید هیچ درزی داشته باشد وگرنه داخل سس باز می شود.
- برای پخت و جا افتادن یک کوفته خوشمزه ۲ ساعت زمان لازم است.
- افزودن آرد و تخم مرغ مانع متلاشی شدن کوفته می شود (اگر احساس کردین مایع کوفته شما انسجام کافی را ندارد از ارد سفید یا نخودچی استفاده کنید.)