نان کاکولی یکی از نانهای محلیِ خوشمزه و مقوی استان چهار محال و بختیاری هست. این نون را در تنورهای گازی وبه مقدار زیاد درست میکنیم. من دستور را داخل فر به این میزان مواد امتحان کردم.
این نون را ما با آرد گندم بومی درست میکنیم آرد کامل، البته چون میدونم خیلی ها در دسترس ندارن با آرد نونوایی درست کردم. همچنین داخل خمیری که در تنور میپزیم خمیرمایه کم میریزیم.
مواد لازم برای تهیه کاکولی شهرکرد
- تخم مرغ ۲ عدد
- کنجد سفید ۲۵گرم (۱/۴ پیمانه سرخالی)
- کنجد سیاه ۲۵ گرم (۱/۴ پیمانه سرخالی)
- گلِ رنگ ۲ گرم (۱/۸ پیمانه) از عطاری ها تهیه کنید
- شکر ۵۰ گرم (۱/۴ پیمانه)
- وانیل ۱/۴ قاشق چای خوری
- ریختن مواد دیگه ای مثل خشخاش زیره سیاه دانه و … دلخواهه
همه مواد رویه را با هم مخلوط کنید چند ساعتی بزارید کنار تا گلرنگ خوب رنگ بده و مایه قرمز و خوش رنگ بشه.
- خمیر مایه ۴ گرم (۱ قاشق چای خوری پیمانه سر پر) خمیرمایه خوب و با کیفیت مهمه
- شکر ۲ گرم (۱/۲ قاشق چای خوری)
- آب ولرم ۲۰ گرم (۲ قاشق سوپ خوری)
- شیر ولرم ۶۰۰ گرم (۳ پیمانه سرخالی)
- شکر ۱۵۰ گرم (۲/۳ پیمانه)
- روغن ۱۵۰ گرم (۲/۳ پیمانه)
- تخم مرغ ۲ عدد
- گردوی خرد شده ۶۰ گرم (۱/۲ پیمانه)
- کشمش ۵۰ گرم (۱/۲ پیمانه)
- بکینگ پودر ۲ گرم (۱/۲ قاشق چای خوری)
- نمک ۱ گرم (۱/۴ قاشق چای خوری)
- آرد گندم نانوایی ۱ کیلو گرم (حدود ۷ پیمانه)
- گلرنگ، زعفران یا مقداری زردچوبه که با کمی روغن تفت دادین برای داخل خمیر که زرد رنگ بشه به مقدار لازم
طرز تهیه نان کاکولی شهرکرد
برای شروع ابتدا خمیر مایه و ۱/۲ قاشق چای خوری شکر و آب ولرم مخلوط کنید و اجازه بدین عمل بیاد.
داخل ظرف دیگه ای همه مواد جز آرد را باهم مخلوط کنید تا شکر حل بشه سپس آرد را کم کم الک و مخلوط کنید.
وقتی آرد تمام شد خمیر چسبنده ای دارید. که طبيعیه به خاطر شکر و تخم مرغی که داره.
حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه با دستی که میزنید داخل روغن یا شیر ورز میدین تا کم کم خمیر خودشو جمع تر کنه.
بعد از کناره ها جمع میکنید وسط ظرف. حدود ۱ الی ۱ و نیم ساعت استراحت میدین تا حجمش دو برابر بشه.
بعد با دست آردی چونه های ۱۲۵ گرمی بردارید به اندازه پرتقال.
به چونه ها ده دقیقه دیگه استراحت میدین تا راحت پهن بشن بعد روی سطح اردپاشی شده پهن میکنید و داخل قالب میچینید و رومال بزنید.
داخل فر از ۲۰ دقیقه قبل گرم ۱۷۰ درجه حدود ۱۵ دقیقه میپزید بعد از اینکه نون پخت روش را با حرارت متوسط گریل میکنید.
من داخل فر گازی پختم طبقه بالا. ۱۵ دقیقه زیر را روشن کردم بعد سینی را میارم طبقه پایین تر و گریل میکنم.
این میزان مواد حدود ۱۸ عدد کاکولی میشه. بعد از پخت بزارید داخل ظرف دربسته یا پلاستیک و حتما در فریزر نگهداری کنید که تازه بمونن.