کروسان یه نوع نون که اصلیتی اتریشی داره اما به عنوان یک صبحانه فرانسوی شناخته میشه که فوقالعاده خوشمزه و پرطرفداره. کروسان همچنین در ایتالیا و آرژانتین هم طرفدارهای زیادی داره. کروسان به صورت رولی پیچیده میشه و داخل کروسان با موادی مثل شکلات، کره، مربا، مارمالاد یا پنیر و سبزیجات پر میشه.
دستور پخت کروسان پیچیدگی زیادی نداره، اما درست کردن خمیر هزار لا کار زمانبریه. در این مطلب از وبسایت فیدیا میتونید طرز تهیه کروسان بدون خمیر هزارلا به صورت تصویری و مرحله به مرحله رو یاد بگیرید.
مواد لازم برای تهیه کروسان بدون شیر
- شکر 2 قاشق غذاخوری
- خمیرمایه 1 قاشق غذاخوری
- نمک نصف قاشق چایخوری
- روغن مایع یک دوم پیمانه
- آرد 3 پیمانه
- زرده تخم مرغ 1 عدد
- چیپس شکلات 200 گرم
با این مقدار مواد حدود 16 عدد کروسان خواهید داشت.
طرز تهیه نان کروسان خانگی بدون خمیر هزار لا به صورت تصویری و مرحله به مرحله
مرحله اول، تست سالم بودن مخمر
یک دوم پیمانه آب ولرم با دمای حدود 40 درجه سانتیگراد رو به همراه یک قاشق غذاخوری شکر و یک قاشق غذاخوری خمیرمایه رو با هم مخلوط کنید و به مدت 10 دقیقه استراحت بدید. اگر بعد از 10 دقیقه سطح خمیر مایه بالا اومد و کف کرد و حباب زد، یعنی خمیر مایه سالمه.
مرحله دوم، آماده کردن خمیر کروسان
در این مرحله مخلوط خمیرمایه و آب رو که به عمل اومده درون ظرفی که برای خمیرگیری انتخاب کردید بریزید و سپس یک دوم پیمانه آب (شیر هم میتونید استفاده کنید،1 قاشق غذاخوری شکر، نمک، روغن مایع و 2 پیمانه آرد رو اضافه کنید و با استفاده از لیسک مواد رو هم بزنید.
یک پیمونه دیگه آرد رو کم کم و طی چند مرحله به خمیر اضافه کنید و ورز بدید. تا زمانی که خمیر به دستتون نچسبه، آرد اضافه کنید. وقتی که خمیر به حالتی رسید که دیگه خمیر چسبناک نبود، به مدت 10 دقیقه خمیر رو خوب ورز بدید و سپس خمیر رو به اندازه یه نارنگی چونه بگیرید.
سپس روی چونهها رو بپوشونید و برای 10 دقیقه بهشون استراخت بدید.
مرحله سوم؛ آماده کردن خمیر مخصوص کروسان
در این مرحله روی سطح کارتون کمی آرد بپاشید و یکی از چونهها رو بردارید و با وردنه به اندازه یک نون لواش پهنش کنید. سپس روش رو با براش کره آب شده بمالید و بعد یکی دیگه از چونهها رو پهن کنید و روی لایه قبلی قرار بدید و دوباره روش کره آب شده بمالید. این کار رو به همه چونهها انجام بدید.
وقتی که همه لایهها روی هم قرار گرفتند، خمیر رو به مدت 10 دقیقه داخل یخچال استراحت بدید. سرمای یخچال باعث میشه که کره بین خمیرها خودش رو ببنده.
مرحله چهارم، طرز پیچیدن کروسان
بعد از گذشت 10 دقیقه خمیر رو از یخچال بیرون بیارید و روی سطح بزرگی که آرد پاشی شده به طور کامل پهن کنید، به صورتی که ضخامت خمیر حدود 3 میلیمتر باشه. وقتی که خمیر گرد شد (البته میتونید لبههای خمیر رو با قیچی ببرید و گردش کنید.)
سپس همونطوری که در تصویر زیر مشخصه، خمیر رو با استفاده از چاقو به مثلثی برش بدید.
نکته مهم: هر چه قدر مثلثهایی که برش زدید پهنتر باشند، در نتیجه اندازه کروسان بزرگتر میشه. پس بهتره که برشها همه یک اندازه باشن.
در تصویر میتونید نحوه قرار دادن شکلات و پیچیدن کروسان رو ببینید.
مرحله پنجم، استراحت دادن کروسان
پس از پیچیدن، کف سینی فر رو چرب کنید و کروسانها رو داخل ظرف فر بچینید. (البته بهتره که از کاغذ روغنی هم استفاده کنید.)
سپس یه پلاستیک فریزر رو چرب کنید و روی کروسانها بکشید و بعد روی سینی کروسانها رو با پارچه پوشونید و به مدت یک ساعت بهشون استراحت بدید.
مرحله ششم، رومال کروسان
برای رومال کروسان زرده یک عدد تخممرغ رو به همراه یک قاشق غذاخوری شیر با هم مخلوط کنید. اگه مایل بودید به جای شیر یک قاشق غذاخوری آب زعفران اضافه کنید تا کروسان خوشرنگ تری داشته باشید. سپس رومال رو روی کروسانها به آرامی براش کنید.
مرحله هفتم، پخت کروسان
برای پخت کروسان داخل فر
فر رو از 15 دقیقه قبل با دمای 180 درجه سانتیگراد گرم کنید و سپس کروسانها رو به مدت 20 تا 25 دقیقه با دمای 220 درجه سانتیگراد بپزید.
برای پخت کروسان داخل فرهای برقی و سولار
با دمای 210 درجه سانتیگراد به مدت 15 تا 20 دقیقه.
نکته مهم:
زمان پخت تقریبیه چون که باید روی کروسانها باید رنگ بگیره و همپنین نباید زیاد هم تیره بشه. به رنگ کروسانها در تصویر زیر دقت کنید.
جهت رطوبت رسانی به کروسانها بهتره که داخل فر یک ظرف آب بگذارید و بعد از خارج کردن کروسانها از فر، کروسانها رو به مدت 20 دقیقه داخل یک پارچه تمیز بپیچید تا خنک بشن.
فیلم طرز تهیه کروسان شکلاتی مغزدار
طرز تهیه کروسان کاکائویی با شیر
مواد لازم
- آرد 300 گرم
- کاکائو تلخ 40 گرم
- شکر 50 گرم
- 30 گرم پرک سیب زمینی
- شیر 170 گرم
- 30 گرم آب
- روغن آفتابگردان 40 گرم
- عصاره وانیل
- 1 زرده
- 5 گرم مخمر
برای سطح
- 70 گرم آب
- 1 قاشق چایخوری شکر
برای ما بین
- 12 قاشق چایخوری نوتلا
طرز تهیه
مخمر را در آب حل کنید. در کاسه همزن آرد، کاکائو، پرک های سیب زمینی، شکر و وانیل را اضافه کنید.
مخمر حل شده، شیر و زرده را اضافه کنید. وقتی خمیر شکل گرفت روغن را کم کم اضافه کنید. یک توپ درست کنید و خمیر را در ظرفی که با روغن چرب کرده اید قرار دهید تا ور بیاید. روی آن را با پارچه بپوشانید و بگذارید تا دو برابر شود.
خمیر را روی تخته شیرینی پاشی شده کمی پهن کنید تا یک ورق گرد و ضخامت 1/2 سانتی متر به دست آید.
با چرخ پیتزا یا چاقو یعنی خمیر دایره شکلمونو به صورت ضربدری برش بزنید 12 مثلث به دست آورید. 1 قاشق چای خوری نوتلا را در پایه هر مثلث قرار دهید و از پایه تا نوک آن بغلتانید.
کروسان ها را به سینی فر با کاغذ روغنی منتقل کنید، روی آن را با پارچه تمیز بپوشانید و بگذارید تا دو برابر شود.
1 قاشق چایخوری شکر را در 70 گرم آب رقیق کرده و سطح نان ها را برس بکشید. با دمای 170 درجه در فر از قبل گرم شده به مدت 12 تا 15 دقیقه بپزید.
طرز تهیه کروسان بدون کره با پیمانه لیوان فرانسوی دسته دار
مواد لازم
- ۱ لیوان شیر ولرم
- ۱ لیوان آب ولرم
- ۱ لیوان روغن مایع
- ۱ پاکت خمیر مایه فوری ۱۰ گرم یا ۱ پاکت خمیر مایه خیس
- ۳ قاشق غذاخوری شکر
- ۱ قاشق مرباخوری نمک
- آرد به میزان لازم (تقریبا ۵ تا ۶ لیوان)
- ۱ عدد تخم مرغ (زرده برای روش و سفیده برای خمیر)
- ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم کره
- شکلات چیپسی به مقدار لازم
- زرده تخم مرغ
طرز تهیه
داخل ظرفی شیر ولرم، آب ولرم، شکر و خمیر مایه رو ریخته و هم میزنیم تا خمیر مایه حل بشه سپس روش روغن مایع و سفیده تخم مرغ رو اضافه کرده و دوباره هم می زنیم در نهایت نمک و آرد تا حدی که لازمه اضافه کرده و خمیری که به دست نچسبه ورز میدیم.
روی خمیر رو پوشونده و نیم یا یک ساعت تو دمای محیط استراحت میدیم خمیر عمل اومده رو کمی ورز میدیم تا بوی خمیر مایه از بین بره.
خمیر رو به دو قسمت تقسیم کرده نصفش رو کنار گذاشته و روشو می پوشونیم.
از خمیر باقی مونده ۸ تا ۹ عدد چونه جدا کرده و گرد میکنیم و هر کدومش رو کمی باز میکنیم.
کره رو آب کرده و روی خمیر باز شده ۱ قاشق غذاخوری کره ریخته و همه جاش میمالیم و به همین ترتیب دیگر خمیرها رو به همین شکل تا وقتی که تموم بشه کره میمالیم.
با وردنه به ضخامت ۱ سانتی متر بازش میکنیم و با چاقو به ۱۶ تکه مساوی به شکل مثلث برش میزنیم.
کمی شکلات چیپسی تو قسمت پهن مثلث گذاشته و کناره هاشو میبندیم و رول میکنیم و به شکل کروسان در میاریم.
توی سینی کاغذ روغنی پهن شده چیده و روش یه پارچه تمیز کشیده و تو دمای محیط استراحت سینی میدیم سپس با کمک لیسک روشون زرده تخم مرغ می مالیم.
توی فر از قبل گرم شده با دمای ۲۰۰ درجه تا وقتی که طلایی بشه میپزیم بعد از فر در میاریم.
برای این که زیاد نرم بشه روش یه پارچه نمناک کشیده و صبر می کنیم و هر وقت خواستیم سرو میکنیم.
نصف دیگر خمیر رو هم به همین شکل درست میکنیم به این شکل ۲ سینی کروسان درست میشه.
نوش جان
طرز تهیه کروسان با خمیر هزارلا خانگی
مواد لازم: (۸ عدد کروسان)
- آرد سفید گندم ۴ پیمانه (۵۰۰ گرم)
- کره بدون نمک ۳۵۰ گرم
- خمیر مایه ۱ ق.غ
- شکر ۴ ق.غ
- نمک ۱ ق.چ
- شیر ۲/۳ پیمانه (۱۲۰ م.ل)
- آب ۱ پیمانه (۱۸۰ م.ل)
برای رومال:
- زرده تخم مرغ ۱ عدد
- شیر نصف ق.چ
طرز تهیه
ابتدا آرد، شکر، نمک ٫ خمیر مایه رو باهم مخلوط میکنیم. بعد شیر و آب رو بهش اضافه میکنیم. (شیر و آب حتما باید به دمای محیط رسیده باشه).
مخلوط میکنیم و بادست حدود ۱۰ دقیقه ورز میدیم تا به دست نچسبه. ۵۰ گرم از کره بدون نمک رو داخل خمیر میزاریم و بادست ورز میدیم.
به خاطر کره بافت خمیر از هم باز میشه به ورز دادن ادامه میدیم تا دوباره خمیر یک دست بشه و دیگه به دست و میز کار نچسبه.
خمیر رو داخل سلفن میزاریم و داخل یخچال به مدت ۲ ساعت قرار میدیم تا استراحت کنه.
۳۰۰ گرم کره رو داخل سلفن میپیچیم و با وردنه پهن میکنیم اون رو هم برای ۲ ساعت میزاریم داخل یخچال.
بعد از ۲ ساعت خمیر رو پهن میکنیم (تقریبا ۲ برابر اندازه کره) کره رو روش قرار میدیم و خمیر رو دور تا دورش بر میگردونیم روش سلفون میکشیم برای ۱،۵ ساعت میزاریم داخل یخچال.
بعد از استرحت خمیر داخل یخچال، خمیرو پهن میکنیم، مثل تصویر تا میزنیم ۱،۵ میزاریم داخل یخچال.
این کار رو در مجموع سه بار انجام میدیم و در هر سه مرحله خمیر باید بعد از تا کردن ۱،۵ ساعت داخل یخچال گذاشته بشه.
دقت کنید در حین انجام اینکار همیشه روی میز کار آرد بریزید ، تا خمیر به وردنه و میز کار نچسبه و در حین تا زدن خمیر ، آردهای اضافه رو از روی خمیر براش کنید.
دقت کنید در این مراحل باید سریع باشید تا کره داخل خمیر آب نشه.
بعد از این که برای سومین بار خمیر رو تا کردیم دورش سلفن میپیچیم و برای ۱ روز میزاریم داخل یخچال استراحت کنه.
بعد ار یک روز خمیر رو پهن میکنیم و مثلثی برش میزنیم و رول میکنیم.
کروسان هارو روی کاغذ روغنی داخل سینی فر میچینیم و روشون رو میپوشونیم، برای مدت ۱۵ دقیقه در دمای اتاق میزاریم تا استراحت کنه.
بعد از استراحت برای رو مال زرده تخم مرغ و شیر رو باهم مخلوط میکنیم و روش براش میکنیم.
توی طبقه وسط فر با دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد که از قبل گرم کردیم حدود ۳۰ دقیقه میزاریم تا بپزه.
بعد از پخت اجازه بدین کامل خنک بشه و بعد برش بزنید.
طرز تهیه کروسان عربی
کروسان عربی یه نون خوش بافت و خوش طعم. مطمئنم عاشقش میشید. میتونید انواع فیلینگ رو باهاش امتحان کنید.
مواد لازم
- آرد فانتزی ۵۰۰ گرم
- شیر ۲۵۰ گرم
- کره ۵۰ گرم
- نمک ۱۰ گرم
- شکر ۲۵ گرم
- شیر خشک قنادی ۳۰ گرم
- بکین پودر ۵ گرم
- ماست ۱۰۰گرم (شیرین بدون اب)
- شکلات نسوز به مقدار لازم
طرز تهیه
آرد رو الک کنید دونه دونه مواد خشک رو با ارد ترکیب کنید بعد ماست رو اضافه کنید خوب ترکیب کنید بعد کم کم شیر رو اضافه کنید خوب مواد رو ترکیب کنید تا خمیر شکل بگیره و گلوله اردی باقی نمونه (ممکن شیر کمتر یا بیشتر استفاده بشه چون ابخور اردها باهم متفاوته)وقتی خمیر شکل گرفت روش رو بپوشونید به مدت ۱۵ دقیقه استراحت بدید.
بعد از زمان استراحت کره رو در سه مرحله اضافه کنید خمیر رو ورز دهید تا یک خمیر نرم و لطیف بدست بیاد. (به تست پنجره ای برسه)
بعد خمیر رو چونه کنید داخل ظرفی که کمی چرب شده قرار دهید تا حجم بگیره بعداستراحت روی سطح کار انتقال دهید به دو چونه تقریبا مساوی تقسیم کنید به چونه ها ده دقیقه استراحت بدید بعد زیر رو روی هر چونه رو کمی ارد بزنید و به قطر تقریبا ۴۵ سانت باز کنید با کاتر برش بدید و بهش شکل بدید.
برای فیلینگ از شکلات نسوز یا انواع کرم میتونید استفاده کنید. بعد از اینکه شکل دادید اجازه بدید حجم بگیره برای رومال از ترکیب تخم مرغ کامل و کمی شیر استفاده کنید میتونید برای تزئین از کنجد استفاده کنید.
کروسان ها رو داخل فر بذارید به مدت تقریبی ده الی ۱۵ دقیقه در دمای ۱۸۰ درجه.
نکات مهم
- این نون تو فر زود رنگ میگیره پس مواظب دما باشید.
- میتونید از ۵ گرم بهبود دهنده و ۵ گرم گلوتن استفاده کنید.
- اگر از شکلات استفاده میکنید حتما شکلات نسوز باشه.
باسلام
دستور اول کروسان رو درست کردم عالی بود بافتش مثل بازاری هاشده بود خیلی ممنون ازآموزشهای خوبتون
ممنون از شما