لذت در خلاقیت و نو آوری است، نه تداوم آنچه در گذشته بوده است. وینس لوباردی مربی برگزیده لیگ برتر بیسبال ایالات متحده
مهم نیست که کارتان چیست، خلاقیت طلای ناب است. آنت موزر ولمن، نویسنده کتاب پنج چهره نبوغ، این مسئله را تأیید می کند و می گوید: ارزشمندترین چیزی که با خود به محیط کار و شرکت تان می برید، خلاقیت شماست. بیش از کاری که انجام می دهید و نقشی که ایفا می کنید، بیش از جایگاه شغلی تان و بیش از خروجی کارتان، این ایده های شما هستند که اهمیت دارند. علی رغم اهمیت وجود توانایی تفکر خلاق در انسان، به نظر می رسد افراد کمی هستند که به طور کامل از این مهارت برخوردارند.
اگر به همان اندازه که می خواهید، خلاق نیستید، می توانید روش تفکر خود را تغییر دهید. البته توجه کنید که تفکر خلاق لزوما تفکر اصیل و بدیع نیست. در حقیقت، تصور می کنم مردم از مفهوم فکر نو و ابتکاری اسطوره ساخته اند.
بیشتر اوقات، تفکر خلاق، ترکیبی از افکار دیگری است که در مسیر زندگی بشر کشف شده اند. حتی هنرمندان بزرگی که سبک آنها را اصیل می دانیم، از اساتیدشان آموخته اند، کارهای آنها را تقلید کرده اند و ایده ها و سبک های دیگران را کنار هم قرار داده اند تا اثر خود را به وجود آورند. اگر تاریخ هنر را مطالعه کنید، رگه هایی را که در کار هر هنرمند و جنبش های هنری وجود دارد می بینید و ارتباط آن را با آثار هنرمندان پیشین کشف می کنید.
خلاقیت آموختنی است
بیشتر مردم به اشتباه بر این باورند که اگر کسی به طور مادرزادی خلاقیت نداشته باشد، هرگز نمی تواند خلاق باشد. اما این طور نیست؛ خلاقیت آموختنی است. در حقیقت، بعضی از مردم سخت تلاش می کنند تا بتوانند به تفکر خلاق برسند و ورای محدودیت ها بیندیشند تا حدی که گاهی من تصور می کنم گویی اصلا محدودیتی برای آنها ترسیم نشده است.
افراد خلاق چه ویژگی هایی دارند؟
شاید حتی وقتی می پرسم شما دارای تفکر خلاق هستید، مطمئن نباشید که منظور از متفکر خلاق چه کسی است. برخی از ویژگی های مشترک افراد خلاق از قرار زیر است:
افراد خلاق برای ایده ها ارزش قائل هستند
آنت موزر – ولمن می گوید: «کسانی که خلاقیت بالایی دارند، عاشق ایده ها هستند، آنها فقط به توانایی ها و داشته هایشان اکتفا نمی کنند، بلکه به ضوابط و نظم کاری شان متکی هستند. قدرت تخیل آنها شبیه یک پوست دوم است که به خوبی می دانند چگونه نهایت استفاده را از آن ببرند.» خلاقیت یعنی ایده داشتن؛ ایده های بسیار داشتن. تنها در صورتی ایده خواهید داشت که برای ایده ها ارزش قائل شوید.
افراد خلاق گزینه های مختلف را امتحان می کنند
تاکنون فرد خلاقی را ندیده ام که گزینه های زیاد را دوست نداشته باشد. بررسی گزینه های مختلف به تحریک قوه تخیل کمک می کند و قوه تخیل برای خلاقیت حیاتی است. چنان که آلبرت اینشتین می گوید: «تخيل مهمتر از دانش است.»
من ارزش بسیار بالایی برای گزینه ها قائل هستم. چرا؟ زیرا گزینه ها نه تنها پاسخ را به ما می دهند بلکه کلید یافتن بهترین پاسخ را در اختیار ما می گذارند. افراد خوش فکر و خلاق به بهترین پاسخ ها دست پیدا می کنند. آنها یک سری برنامه های جایگزین احتمالی در آستین دارند که اگر برنامه ای درست کار نکرد سراغ یکی دیگر بروند. آنها از نوعی آزادی برخوردارند که دیگران آن را ندارند. آنها روی دیگران اثر می گذارند و هدایتشان می کنند.
افراد خلاق مشکلی با ابهام ندارند
اچ ال منكن، نویسنده، می گوید: «آدم کودن همیشه مطمئن است و کسی که همیشه و از همه چیز مطمئن است، حوصله آدم را سر می برد.» متفکران خلاق سعی نمی کنند جلوی ابهام و عدم قطعیت را بگیرند. آنها شکاف ها و چالش های زندگی را مشاهده می کنند و اغلب از کاوش در این نارسایی ها و پر کردن آنها با استفاده از قوه تخیلشان لذت می برند.
افراد خلاق از موضوعات غیرعادی و غیر معمول استقبال می کنند
ماهیت خلاقیت به گونه ای است که اغلب راه های معمول قبلی را کنار می گذارد و برخلاف جریان آب حرکت می کند. «کنیگمن بروستر، سیاستمدار و رئیس با سابقه دانشگاه «ییل»، می گوید: «بین خلاق بودن و غیر عادی بودن ارتباط وجود دارد؛ بنابراین باید با کمال میل آدم های عجیب و غریب را تحمل کنیم.» برای پرورش خلاقیت در خود و دیگران، باید کمی غیرعادی بودن را بپذیرید.
افراد خلاق موضوعات غیر مرتبط را به هم ربط می دهند
از آنجایی که خلاقیت از ایده های دیگران تغذیه می شود، توانایی ربط دادن یک ایده به ایده دیگر (به ویژه ایده های به ظاهر غير مرتبط) ارزش بالایی در آن دارد. «تیم هنسن» که یک طراح گرافیک است می گوید: «خلاقیت توانایی ربط دادن، ایجاد ارتباط، دیدن امور از منظری دیگر و تغییر آنها در جهت مطلوب است.»
خلق کردن افکار مثل این است که با ماشین خودتان به سفر بروید. ممکن است بدانید به کجا می روید، اما فقط در حین حرکت به سمت مقصد است که می توانید امور را به گونه ای ببینید و تجربه کنید که پیش از آن ممکن نبوده است.
تفکر خلاق معمولا چنین عمل می کند:
فکر کردن –> گردآوری کردن –> خلق کردن –> اصلاح کردن –> ربط دادن
وقتی شروع به فکر کردن می کنید برای گردآوری آزاد هستید. از خودتان می پرسید: چه چیزهایی به این فکر مرتبط هستند؟ وقتی که آنها را جمع آوری کردید، از خود می پرسید: چه ایده هایی می توانند این فکر را ارتقا دهند؟ این پرسش می تواند شروعی برای انتقال یک ایده به سطح بعد باشد . بعد از آن می توانید با طرح این سؤال که چه تغییراتی این اندیشه را بهتر می کند، به اصلاح آن بپردازید. در نهایت با قرار دادن ایده ها در قالب و بستر مناسب برای تکمیل و تقویت آن فکر، آنها را با هم مرتبط کنید.
افراد خلاق از شکست نمی ترسند
برای خلاق بودن نباید از خطا کردن و شکست بترسید. زیرا خلاقیت برابر است با خطا کردن. ممکن است از شنیدن این جمله تعجب کرده باشید اما حقیقت دارد.
چارلز فرانكل، می گوید: «نگرانی شرط اساسی برای آفرینش و خلاقیت فکری و هنری است.» خلاقیت نیازمند این است که مشکلی نداشته باشیم اگر گاهی آبله به نظر برسیم. خلاقیت یعنی ریسک کردن، در حالی که میدانیم این ریسک به حدی است که اغلب به شکست می انجامد. افراد خلاق این مسائل را می دانند و باز هم از جستجو برای ایده های جدید دست برنمی دارند. شکست خوردن برخی از ایده ها آنان را از یافتن ایده های جدید بازنمی دارد.
تفکر خلاق چگونه به موفقیت بیشتر شما کمک می کند؟
خلاقیت می تواند کیفیت زندگی هر کسی را بالا ببرد. اکنون به تأثیراتی که تفکر خلاق در شما خواهد داشت، می پردازیم:
تفکر خلاق ارزش هر چیزی را افزایش می دهد
آیا از وجود منبعی نامحدود از ایده ها که هر زمان بخواهید می توانید به آن دسترسی داشته باشید، لذت نمی برید؟ تفکر خلاق چنین منبعی است. مهم نیست در حال حاضر توانایی انجام چه کاری را دارید، تفکر خلاق توانمندی شما را بالا می برد.
خلاقیت، علاوه بر آنچه همگان می بینند، شامل آن چیزی است که دیگران نمی توانند ببینند. بنابراین باعث می شود بتوانید آنچه را که در توان دیگران نبوده است، انجام دهید. گاهی تفکر خلاق در مسیر ابداع قرار می گیرد؛ به نحوی که به حیطه های جدیدی وارد می شوید. گاهی نیز ابداع و خلاقیت جدید محسوب نمی شود؛ در این حالت کارهای گذشته را به شیوه ای جدید انجام می دهید. در هر دو حالت، دنیا را با دید تازه ای نگاه می کنید که به بروز راه حل های جدید منجر می شود. این مسیر همواره ارزش آفرین خواهد بود.
تفکر خلاق زاینده و تشدیدشونده است
طی سال ها دریافتم که:
تفکر خلاق کار سختی است؛ اما تفکر خلاق، در گذر زمان و با تمرکز کافی تشدید می شود.
تفکر خلاق، شاید بیشتر از هر نوع تفکر دیگری، از یافته هایش برای صعود بیشتر پله می سازد و توان خلاقیت شخص متفکر را افزایش می دهد. «مايا آنجلو»، شاعر، می گوید: خلاقیت تمام نمی شود؛ هر چقدر بیشتر از آن استفاده کنید، بهره بیشتری می برید.
متأسفانه، اغلب، خلاقیت ها به جای این که پرورش داده شوند، سرکوب می شوند. باید فضایی حاکم باشد که شیوه های جدید فکر کردن، ادراک و جست وجو تعلیم داده شود.» اگر تفکر خلاق را در محیطی مناسب بیاموزید و آن را پرورش دهید، حتی تصور نمی کنید که چه حجم انبوهی از ایده ها به سراغ شما می آیند.
تفکر خلاق، دیگران را به سوی شما و ایده هایتان می کشاند
خلاقیت، نبوغی است که با سرگرمی همراه است. مردم نبوغ را تحسین می کنند و همیشه جذب سرگرمی می شوند. بنابراین ترکیب این دو فوق العاده خواهد بود. اگر بخواهیم کسی را مثال بزنیم که با نبوغش سرگرم بود، می توانیم «لئوناردو داوینچی» را نام ببریم. تنوع ایده ها و تخصص او، انسان را به حیرت وا می دارد. او نقاش، معمار، مجسمه ساز، کالبدشناس، آهنگساز، مخترع و مهندس بود. عنوان «علامه رنسانس» (علامه: عالمی که مسلط به چند حوزه مختلف از دانش است.) برای او ساخته شده است.
همانطور که در دوره رنسانس مردم جذب لئوناردو داوینچی و ایده هایش می شدند، امروز هم جذب افراد خلاق می شوند. اگر خلاقیت تان را پرورش دهید، افراد بیشتری جذب شما خواهند شد و از شما الگو خواهند گرفت.
خلاق ترین افرادی که می شناسید، چه کسانی هستند؟ چه چیزی از خلاقیت آنها مایهی تحسین شماست؟
تفکر خلاق باعث می شود بیشتر یاد بگیرید
ارنی زلینسکی، نویسنده و کارشناس خلاقیت، می گوید: «خلاقیت، لذت ندانستن همه چیز است. حتی اگر پاسخ همه سؤالاتمان را هم داشته باشیم، این لذت، باعث جست و جو و یادگیری بیشتر می شود؛ انسان این توانایی را دارد که تقریبا برای هر مشکلی، راه حل های متعددی به وجود آورد. خلاقیت، توانایی دیدن و تصور فرصت فوق العاده مواجهه با مشکلات زندگی است. خلاقیت، داشتن گزینه های متفاوت است.»
کاملا واضح است که اگر همواره و فعالانه به دنبال ایده های جدید باشید، خواهید آموخت. خلاقیت توانایی آموختن است. خلاقیت این است که راه حل ها را بیشتر از مشکلات ببینیم. هر چقدر ایده های بیشتری در ذهن شما باشد، شانس بیشتری برای یادگیری موارد جدید خواهید داشت.
تفکر خلاق موقعیت کنونی را به چالش می کشد
اگر می خواهید جهان خود یا دست کم موقعیت خود را متحول کنید، خلاقیت به کمک شما خواهد آمد. خلاقیت با رکود و ایستایی منافات دارد. تصور کنید اگر توماس ادیسون، موقعیت خود را بر خلاقیت ترجیح میداد، آیا می توانست مخترع برق باشد؟ نظرتان درباره موقعیت کنونی تان چیست؟ آیا معمولا از شرایط زندگی، کار و محیط اطرافتان راضی هستید یا مدام تلاش می کنید شرایط را تغییر دهید؟ این مسئله چه تأثیری در خلاقیت شما می گذارد؟
با به کارگیری تفکر خلاق به چه نتایجی می رسید؟
تنها می توانیم در زمینه هایی تغییر، رشد و پیشرفت کنیم که می دانیم به تغییر، رشد و پیشرفت در آنها نیاز داریم. با خودتان روراست باشید. در زمینه تفکر خلاق، به چه میزان تغییر نیاز دارید؟ اگر بخواهید به آن عمل کنید، چه چیزهایی در زندگیتان تغییر می کند؟ چه تأثیری در حرفه، روابط، مسائل مالی و روحی شما خواهد داشت؟ زمانی را به فکر کردن اختصاص دهید و ایده هایتان را بنویسید.
چگونه می توانیم تفکر خلاق داشته باشیم؟
شاید بگویید، «می پذیرم که تفکر خلاق مهم است اما چگونه می توانم خلاقیت را در خودم پیدا کنم؟ چگونه می توانم لذت ایده خلاقانه را بچشم؟»
در اینجا به پنج راه برای دستیابی به تفکر خلاق اشاره می کنیم:
خلاقیت کش ها را از میان بردارید
«استیفن لیکاک»، استاد اقتصاد و نویسنده شوخ طبع می گوید: «اگر به من بود کتاب تخیلی “آلیس در سرزمین عجایب” را زودتر از “دایره المعارف بریتانیکا” می نوشتم.»
او ارزش گرمای خلاقیت را بیشتر از حقایق سرد کتب تاریخی می داند. اگر شما هم می خواهید در این مسیر قرار بگیرید، باید دیدگاه هایی را که باعث بی ارزش شدن تفکر خلاق می شوند، کنار بگذارید.
نگاهی به جملات زیر بیندازید. هر بار که چنین حرف هایی را بشنوید یا به آنها فکر کنید، پرتویی از تفکر خلاق در شما از بین می رود.
- من ذاتا فرد خلاقی نیستم.
- از قوانین پیروی کن.
- سؤال نکن.
- متفاوت نباش.
- در محدوده خودت کار کن.
- فقط یک راه وجود دارد.
- احمق نشو.
- سعی کن مفید باشی
- جدی باش.
- به آبرو و وجهه خودت فکر کن.
- این کار عاقلانه نیست.
- این کار عملی نیست.
- تا حالا هیچ کس این کار را انجام نداده.
- این کار شدنی نیست.
- قبلا امتحانش کرده ایم.
- این راه برایشان جواب نداده است.
- خیلی کار می برد.
- فرصتی برای اشتباه کردن نداریم.
- اداره و کنترل آن خیلی دشوار است.
- تنها یک راه وجود دارد.
- زمان نداریم.
- پول نداریم.
- بله، اما..
- اشتباه آخر خط است.
اگر گمان می کنید ایده بزرگی در ذهن دارید، نگذارید خلاقیت شما توسط خودتان یا دیگران بمیرد. از طرفی، اگر خود را وادار کنید در مسیر پیشین بمانید، نمی توانید کاری جدید و هیجان انگیز انجام دهید. فقط روی همان چیزهای گذشته کار نکنید بلکه تغییری ایجاد کنید.
با پرسیدن سؤالات درست، خلاقانه بیندیشید
به طور کلی، خلاقیت این است که سؤالات درست بپرسید؛ سؤالاتی مانند:
- چرا باید این کار، به این شیوه انجام شود؟
- علت این مشکل چیست؟
- مسائل اساسی شامل چه چیزهایی می شوند؟
- این موضوع چه چیزی را به من یادآوری می کند؟
- نظر مقابل یا مخالف این موضوع چیست؟
- از کدام نماد یا نشانه می توانم برای توضیح این موضوع کمک بگیرم؟
- چرا این موضوع مهم است؟
- سخت ترین یا گران ترین راه برای انجام این کار چیست؟
- چه کسی در این زمینه دید متفاوتی دارد؟
- اگر این کار را کاملا به همین شکل انجام ندهیم، چه اتفاقی می افتد؟
«تام هرشفلد»، فیزیکدان، می گوید: «اگر مدام نپرسید “چرا این؟” یکی پیدا می شود و می گوید “چرا شما؟” اگر می خواهید خلاقانه بیندیشید، سؤالات خوب بپرسید. باید فرایندها را به چالش بکشید.
محیطی خلاق ایجاد کنید
«چارلی بروور»، متخصص بازاریابی، می گوید: «ایده جدید بسیار شکننده و حساس است، با یک نیشخند یا خمیازه نابود می شود و با یک نیش و کنایه یا اخم در پیشانی فرد تصمیم گیرنده می میرد. محیط های منفی هزاران ایده بزرگ را در هر دقیقه می کشند. به بیانی دیگر، محیط های خلاق مانند گلخانه عمل می کنند؛ تخم ایده در آن جا کاشته می شود، رشد می کند و گل می دهد. محیط خلاق:
خلاقیت را پرورش می دهد
«دیوید هیلز»، متخصص مدیریت، می گوید: «بر اساس مطالعاتی که روی خلاقیت انجام شده است، بزرگترین عاملی که سبب خلاقیت کارکنان یک شرکت می شود، این است که بدانند اجازه بروز خلاقیت خود را دارند.»
ارزش بالایی برای «اعتماد» به اعضای گروه و صداقت آنها قائل است.
خلاقیت همواره با خطر شکست همراه است. به همین علت، اعتماد به افراد خلاق بسیار مهم است.
افراد خلاق را تحسین می کند
افراد خلاق از چیزهای نامتعارف استقبال می کنند. با افراد خلاق چگونه باید رفتار کرد؟ توصیه «تام پیترز» این است: «افراد کودن را بیرون بیندازید و نابغه ها را تقویت کنید!»
نه تنها بر ابداع، بلکه بر نوآوری هم تمرکز می کند
«سم وستون»، خالق شخصیت تلویزیونی معروف و جذاب «جی.آی جو»، می گوید: «به راستی، ایده های شگفت انگیز کم هستند اما این دلیل نمی شود که خارج از حیطه خلاقیت قدم بردارید. تعریف من از خلاقیت، ترکیب منطقی دو چیز موجود است که نتیجه آن، یک چیز جدید خواهد بود.»
به افراد اجازه میدهد که خارج از چارچوب ها و محدودیت ها حرکت کنند
بیشتر محدودیت هایی که با آنها روبه رو هستیم، از سمت دیگران نیست؛ ما این محدودیت ها را برای خودمان ایجاد کرده ایم. معمولا افرادی که خلاقیت ندارند جزو این دسته هستند. اگر می خواهید خلاقیت بیشتری داشته باشید، با محدودیت ها بجنگید.
به توانایی تخیل و رؤیای انسان ها اهمیت می دهد
محیط خلاق، تخیل آزادانه انسان را پرورش می دهد. محیط خلاق این امکان را برای «مارتین لوتر کینگ» فراهم کرد تا با عمق احساسات سخنرانی کند و میلیون ها انسان را تحت تأثیر قرار دهد. او می گفت: «رؤیایی دارم»، نه این که «هدفی دارم.»
وقت خود را با افراد خلاق بگذرانید
اگر محل کارتان، فضای خلاقانه ای نداشته باشد و شما توانایی کمی برای ایجاد تغییر در آن داشته باشید، چه می کنید؟ احتمال دارد کارتان را تغییر دهید، یا شاید بمانید و بدون توجه به محیط، به کارتان ادامه دهید. بهترین گزینه این است که راهی بیابید تا با افراد خلاق معاشرت کنید. خلاقیت همه گیر اس.
آیا تا به حال توجه کرده اید که در یک طوفان مغزي موفق چه اتفاقی می افتد؟ فردی ایده ای را بیان می کند و دیگری از آن به عنوان سکوی پرش استفاده می کند تا ایده ی جدیدتری بیان کند. فرد دیگری پیدا می شود و ایده دوم را می گیرد و در مسیری بهتر از پیش قرار میدهد. در نهایت فردی می آید و همه اینها را جمع می کند و ارتقا می دهد. می توان با استفاده از فناوری های ارتباطی جدید، بازی بین ایده ها را انجام داد.
در نهایت، خواهید توانست مانند کسانی فکر کنید که روزی با آنها هم نشینی داشتید. هر چه بیشتر با افراد خلاق معاشرت کنید و در کارهای خلاقانه مشارکت داشته باشید، خلاقیت بیشتری خواهید داشت.
از محدوده خود فراتر بروید
«کاترین هپبرن»، بازیگر، می گوید: «اگر بخواهید به همه قاعده ها عمل کنید، از لذت ها دور می مانید.» گرچه نباید خلاف قوانینی که بسیاری از آنها برای محافظت از ما وضع شده اند عمل کنیم، غیرعاقلانه به نظر می رسد که بخواهیم در بند محدودیت های تحمیل شده از طرف خودمان بمانیم. افرادی که خلاقانه می اندیشند می دانند که باید مرتبا پا را فراتر از مسیر گذشته و محدوده شخصی خود بگذارند تا به ایده های خلاق و فوق العاده برسند.
چگونه تفکر خلاق را اجرا کنیم؟
یک محیط خلاق پیدا کنید یا آن را به وجود آورید:
آیا محیط کارتان، پرورش دهنده خلاقیت شماست؟ اگر نه، باید تغییراتی در آن ایجاد کنید. نخست، باید افراد خلاق را بیابید و زمان هایی را با آنها بگذرانید. اگر این افراد در محل کار شما پیدا شدند، بسیار عالی است. اگر نه، بیرون از محل کارتان دنبال آنها بگردید. دوم، محل کار فعلی تان را تغییر دهید. از تصاویر، عکس ها، وسائل انگیزه بخش، اسباب بازی ها یا بازی ها استفاده کنید تا ایده خلاقانه خود را پرورش دهید.
از دیگران بخواهید هنگامی که طوفان مغزی دارید، بازخورد منفی نداشته باشند. نوآوری و تفکر خلاقانه را تشویق کنید. اگر برایتان ممکن است، در محیط کار بازی کنید. اگر مسئول بخشی هستید، برای کارکنان تان زمانی را در نظر بگیرید تا بتوانند باتری ذهنشان را شارژ کنند! یا آنها را بیرون از محل کار بفرستید تا با هم باشند و فکرشان تقویت شود.
شاید برخی از این ایده ها بیهوده به نظر برسد، اما خلاقیت به نوآوری و نوآوری به راهبردها، محصولات و خدمات بهبود یافته در یک سازمان منجر می شود.
کاری متفاوت انجام دهید:
یکی از بهترین راه های پرورش تفکر خلاق این است که از روال عادی زندگی یا حیطه تخصصتان خارج شوید. یادگیری فکر شما را باز می کند.
سؤالات بیشتری از خودتان بپرسید:
معمولا خلاقیت از پرسیدن سؤالات بسیار سرچشمه می گیرد. خود و دیگران را به چالش بکشید تا بتوانید به شیوه ای متفاوت بیندیشید.
فهرستی از سؤالاتی که می توانید همزمان با کار روزانه، برای پرورش فکرتان از خود بپرسید، تهیه کنید. از سؤالات زیر شروع کنید که می تواند در زمینه ای خاص به شما کمک کند
- چرا این ایده را دوست دارم؟
- نتایج اساسی و اجتناب ناپذیر این ایده چیست؟
- این ایده، چه چیزی را به یاد من می آورد؟
- نظر مخالف این ایده چیست؟
- از کدام نماد یا نشانه می توانم استفاده کنم تا آن را توضیح دهم؟
- ارزش این ایده چیست؟
- سخت ترین و گران ترین شیوه ی عملی کردن این ایده چیست؟
- چه کسی ایده ای متفاوت از این ایده دارد؟
- اگر روش فعلی را در این مورد انجام ندهم، چه اتفاقی می افتد؟
- براساس آزادترین رؤیاهایم، این ایده به چه چیزی منجر می شود؟
وقتی فهرست تان را تهیه کردید، آن را روی یک برگه بنویسید یا در تلفن همراه یا تبلت خود ذخیره کنید تا همیشه جلوی چشمتان باشد و بتوانید هر لحظه، آن را بخوانید و در بین کار یا جلسه به آن رجوع کنید.
تمرینی برای تفکر خلاق
1. به مواردی فکر کنید که کارایی مناسبی برای شما ندارند، چیزهایی که دوست دارید آنها را تغییر دهید. عنوانی به هر کدام بدهید و یادداشت کنید. با خودتان صادق باشید.
2. داخل کادر زیر، وضعیت فعلی و علت نداشتن کارایی مناسب را شرح دهید. از کلمات، جملات یا حتی نموداری که تصور می کنید بهترین توصیف را از آن دارد، کمک بگیرید.
3. حالا خارج از کادر، شرایط دلخواهتان را توضیح دهید. نگران نباشید که کمی پیش پاافتاده به نظر برسد، اگر نتیجه میدهد، آن را متوقف نکنید. فقط هر چه را که به ذهنتان می رسد، روی کاغذ بیاورید. از نمادها، تصاویر، مخفف ها، رنگهای مختلف، یا هر چیزی که برای شما معنی دار است، استفاده کنید.
[…] ما برای موفقیت در عصر بسیار پیچیده کنونی، نیازمند تفکر خلاق هستند تا از قافله فناوری روز عقب نمانند و بتوانند […]