دلمه برگ مو از غذاها یا پیش غذاهای پرطرفدار که خیلی هم خوشمزه و خوش عطره. اصالت دلمه برگ مو توی ایران به آذربایجان برمیگرده، و جمهوری آذربایجان هم اون رو جزو آثار ملی و فرهنگیش توی یونسکو به ثبت رسونده.
دلمه در زبان ترکی به معنی پر شده هست و به همین دلیل مواد مختلفی مثل بادمجون و فلفل دلمه و غیره رو هم میشه داخلش رو پر کرد و میتونه اسم دلمه به خودش بگیره.
چاشنی هایی که برای دلمه برگ مو استفاده میشه گاهی ترش و گاهی ملس و حتی شیرینه که به سلیقه شما بستگی داره. بعضیا آب و شیره انگور و سرکه رو مخلوط میکنن و روی دلمه ها میریزن و بعضیا هم طعم ها ترشی رو بیشتر میپسندن و چاشنی شون رو با سرکه و رب انار ترش درست میکنن و شیره نمیریزن.
دلمه برگ مو بدون گوشت چرخ کرده با سویا برای افراد گیاهخوار گزینه خیلی خوبیه. در ادامه با دستور پخت دلمه برگ مو بدون گوشت چرخ کرده مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو گیاهی با سویا بدون گوشت
- برگ مو به میزان لازم
- رب گوجه فرنگی 2 قاشقغذاخوری
- سویا نصف پیمانه
- سبزی دلمه 200 گرم (شامل ترخون، مرزه، شوید، پیازچه، ریحون،تره به یک اندازه و جعفری دو برابر)
- لپه نصف پیمانه
- برنج نصف پیمانه
- پیاز متوسط 2 عدد
- سیر 4 حبه
- زردچوبه 1 قاشق چایخوری
- فلفل سیاه نصف قاشق چایخوری
- دارچین 1 قاشق چایخوری
مواد لازم برای تهیه چاشنی دلمه برگ انگور
- شیره انگور 2 تا 3 قاشق غذاخوری
- سرکه انگور نصف پیمانه
- آب یک پیمانه
طرز تهیه دلمه برگ انگور با رب گوجه و سرکه شیره بدون گوشت
مرحله اول، پختن لپه
ابتدا لپه ها رو از شب قبل خیس بدید و سپس آبکشی کنید و داخل قابلمه بریزید و به همراه یک لیوان آب مدت نیم ساعت زمان بدید تا لپه بپزه. بعد از گذشت نیم ساعت یک قاشق چایخوری نمک بهش اضافه کنید و نیم ساعت دیگه زمان بدید تا بپزه> سپس آبکشی کنید و بذارید کنار تا سرد بشه.
مرحله دوم، پختن برنج
برنج رو که از سه ساعت قبل خیس دادید به همراه یک لیوان آب و مقداری نمک بذارید روی حرارت تا نیمپز بشه.
همچنین بخوانید: طرز تهیه دلمه کلم پیچ سفید
مرحله سوم، خیس دادن سویا
کنجالهی سویا رو از نیم ساعت قبل با آب و یک قاشق غذاخوری آبلیمو خیس بدید، یک مرتبه آبشو عوض کنید و در آخر آبکشی کنید و آبشو به طور کامل بگیرید. سپس داخل میکسر یا غذا ساز بریزد و میکسش کنید.
مرحله چهارم، آماده کردن مایه میانی دلمه برگ انگور
پیاز ها رو به صورن نگینی ریز یا خلالی باریک خرد کنید و داخل تابه بریزید و به همراه مقداری روغن تفت بدید. وقتی که پیاز طلایی شد سیر ها رو ریز کنید و به پیاز اضافه کنید. سپس زروچوبه رو اضافه کنید و کمی تفت بدید تا عطر زردچوبه بلند بشه. در ادامه سویا رو اضافه کنید. نمک و فلفل رو هم اضافه کنید و حدود 5 دقیقه تفت بدید تا سویا کمی تفت بخوره. سپس وسط تابه رو خالی کنید و رب گوجه فرنگی رو اضافه کنید. وقتی که رنگ رب باز شد، رب رو با سویا مخلوط کنید و چند دقیقه تفت بدید تا رب به خورد سویا بره.
سبزی دلمه رو که ریز خرد کردید داخل یک تابه جداگانه بریزید و بدون روغن حدود یک دقیقه تفت بدید تا آبش کشیده بشه. سپس مقداری روغن اضافه کنید و سبزی رو حدود 5 دقیقه تفت بدید. وقتی که سبزی تفت خورد، سبزی رو به سویا اضافه کنید و خوب هم بزنید و یک دقیقه تفت بدید تا طعم سبزی به خورد سویا بره.
سپس تابه رو از روی حرارت بردارید و لپه و برنج رو اضفه کنید و مواد رو هم به زنید تا به طور کامل با هم مخلوط و یکدست بشن.
مرحله پنجم، پختن برگ مو
برگ مو ها رو به مدت چند دقیقه توی آب جوش و نمک بیندازید حدی که رنگ برگ مو ها عوض بشه و نرمتر بشه، مقدار برگ مو هم کاملا تقریبیه.
همچنین بخوانید: طرز تهیه کشک بادمجان ساده بدون گردو
مرحله ششم، پیچیدن دلمه برگ انگور
وقتی که برگ ها پخته شدن، وقته پیچیدن دلمه شده. دقت کنید که برای پیچیدن دلمه قسمت براق برگ مو باید به بیرون باشه و قسمتی که رگه داره باید رو به شما باشه. دوتا برگ رو رو هم بذارید تا شکاف های همدیگه رو بپوشونن.
حدود یک قاشق غذاخوری از مواد رو ابتدای برگ بذارید و دلمه ها رو به شکل رولی یامربعی بپیچید.
مرحله هفتم، پختن دلمه ها
کف یه قابلمه رو دو لایه برگ مو بچینید تا در زمان پخت دلمهها نسوزه و ته نگیره. سپس دلمه ها رو به هم چسبیده و کنار هم کف قابلمه بچینید. حداکثر سه لایه دلمه بچینید. سپس یک لیوان آب جوش روی دلمه ها بریزید و برای اینکه دلمه ها در زمان پخت وا نره یه بشقاب رو به صورت برعکس روی دلمه ها بذارید.
درب قابلمه رو ببندید و حدود یک ساعت روی حرارت کم بذارید تا بپزه. بعد از گذشت یک ساعت آب و سرکه و شیره رو با هم مخلوط کنید و بذارید روی حرارت تا به جوش بیاد. بعد از گذشت یک ساعت از پخت دلمه ها، بشقاب رو از روی دلمه ها بردارید و مخلور سرکه شیره و آب رو اضافه کنید. دوباره بشقاب رو روی دلمه ها بذارید و درب قابلمه رو ببندید و حدودو 20 تا 30 دقیقه زمان بدید تا دلمه ها آماده بشه. نوش جان
نکات مهم و فوت وفن های پخت دلمه برگ انگور با رب گوجه و سرکه شیره انگور
- اگه چاشنی (مخلوط سرکه شیره و آب) رو از اول پخت به دلمه اضافه کنید، دلمه سفت میشه.
- چاشنی دلمه رو هر میتونید به سلیقه خودتون ترش یا ملس یا شیرین درست کنید.
- بعضی ها از رب انار ترش به جای سرکه استفاده میکنند.
- بعضی ها برای ترش کردن از گوجه سبز استفاده میکنند.
- اگر شیره انگور نداشتد میتونید به جاش از شکر استفاده کنید.