یتیمچه تو هر نقطه از ایران به یه روش درست میشه. مثلا نیشابوریها به ترکیب عدس، نخود، لوبیا پخته شده و پیازداغ که با گوجهفرنگی یا کشک مزهدار شده میگن یتیمچه! شیرازیها تو یتیمچه که روش مشابه دستور من تهیه میشه به جای سیب زمینی، تخم مرغ میزنن!
به جای بادمجون از کدو سبز هم میتونین استفاده کنید. این روش تهیه یتیمچه از غذاهای قدیمی و اصیله! توی این غذا در اصل فلفل دلمهای نداره اما به نظرم فلفل دلمهای طعمش رو بهتر میکنه. یه جورایی مثل “راتاتویی” فرانسویها! خوبی این غذا اینه که هم میشه به عنوان یه وعده غذای اصلی روش حساب کرد هم به عنوان مزه، هم پیشغذا و هم دورچین غذاهای گوشتی! تصمیم با شماست! در ادامه طرز تهیه یتیمچه رو به دو روش با گوشت و بدون گوشت براتون آماده کردم. امیدوارم مورد پسندتون قرار بگیره.
مواد لازم برای تهیه یتیمچه بدون گوشت
- سیب زمینی ۱ عدد متوسط
- پیاز ۱ عدد
- بادمجان قلمی بی دانه ۳ عدد
- فلفل دلمهای سبز ( در صورت تمایل) ۱/۲ عدد
- رب گوجه فرنگی ۱ قاشق سوپ خوری
- گوجهفرنگی ۳ عدد
- زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
- نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه یتیمچه بدون گوشت
سیب زمینی، بادمجان و گوجه فرنگی را پوست بگیرید و جداگانه به صورت مکعبی ریز خرد کنید.
روی بادمجان مقداری نمک بپاشید و خوب زیر و رو کنید تا به نمک آغشته شوند. سپس بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا تلخی آن گرفته شود و آنگاه زیر شیر آب بشویید و آبکش کنید تا نمک زیادی خارج شود.
در تابهای حاوی مقداری روغن داغ، سیبزمینیها را سرخ کنید تا طلایی شوند. سپس به کمک کفگیر سوراخ دار از روغن خارج و روی حوله کاغذی بریزید تا روغن اضافی آن خارج شود و تا زمانی که هنوز داغ هستند کمی نمک روی آنها بپاشید.
در تابه دیگری که روی حرارت ملایم گرم شده است، مقداری روغن زیتون بریزید و پیاز را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا طلایی شود.
زرچوبه و رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید و کمی تفت دهید تا خوش رنگ شود. سپس بادمجان نگینی تلخی گرفته را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا بادمجانها نرم شوند. فلفل دلمهای را اضافه و کمی دیگر تفت دهید.
در نهایت گوجه فرنگی را اضافه و حرارت را تا حد ممکن کم کنید و درب تابه را بگذارید تا مواد با آب گوجه روی حرارت ملایم بپزد. در طی این مدت مواد را چندین بار هم بزنید و زیر و رو کنید.
غذا را بچشید، و در صورت لزوم مقداری نمک و فلفل به آن اضافه کنید. زیرا بادمجان ها در طی مرحله تلخیگیری به اندازه کافی نمک جذب کردهاند.
غذا را در ظرف سرو بکشید و سیبزمینی سرخ را روی آن بریزید و سرو کنید.
روش دوم
از غذاهای قدیمی، یتیمچه با گوشت!
این غذا اسمش واسه این یتیمچه شده که گوشت نداره و غذای ارزونیه. هرچند که این روزا یتیمچه هم همچین ارزون نیست. اما این یتیمچه توش گوشت چرخکرده داره. فکر کنم باید اسم رو بزاریم یتیمچه شاهانه! والا تو این دور و زمونه!
مواد لازم برای تهیه یتیمچه با گوشت
- بادمجان 1 عدد
- گوشت چرخ کرده 250 گرم
- پیاز بزرگ 1 عدد
- سیر 10 حبه
- لپه 2/1 پیمانه
- نمک و فلفل و زردچوبه و کمی دارچین و پودر کاری مقداری
- رب پاپریکا 2 قاشق غذاخوری
- آب یا آب گوجه فرنگی 1 لیوان بزرگ
طرز تهیه یتیمچه با گوشت
برای شروع ابتدا پیاز را سرخ کرده و نیمه های سرخ کردن پیاز سیر خلالی شده را اضافه کرده و کمی تفت داده و بعد گوشت را اضافه میکنیم و تفت میدهیم.
سپس رب را اضافه کرده و تفت میدهیم.
بعد بادمجان را پوست کنده و خرد کرده و جداگانه سرخ میکنیم. لپه را جداگانه پخته و آبکش کرده و میشوریم. بعد تمامی مواد را با هم مخلوط کرده و آب گوجه فرنگی یا آب را ریخته و ادویه جات را اضافه کرده و در ماهیتابه را گذاشته و با حرارت ملایم میگذاریم تا جا افتاده شود.
این خوراک را با ماست و سیر و نان میشود میل کرد و یا اینکه با برنج.
این دفعه من از کنسرو گوجه فرنگی خرد شده استفاده کردم.