شیرینی برنجی که تعریف نداره، مخصوص اگه با آرد برنج مرغوب و روغن با کیفیت درست بشه، بینظیره! شیرینی برنجی از شیرینی های بی نظیر و سنتی هست که وقتی درست میکنید کل خونه خوشبو میشه وقتی هم آماده شد که دیگه نگو به یکی دوتا خوردنش راضی نمیشید دوست دارید تا آخر میل کنی.
مواد لازم برای تهیه شیرینی برنجی با پیمانه لیوان
- آرد برنج مرغوب ۵۰۰گرم ( معادل ۳ الی ۴ لیوان فرانسوی دسته دار)
- روغن جامد صاف شده (یا روغن قنادی) ۲۵۰ گرم معادل (یک لیوان فرانسوی دسته دار)
- پودر قند ۱۸۰ گرم (معادل نصف لیوان فرانسوی دسته دار سرخالی)
- سفیده تخم مرغ یک عدد
- زرده تخم مرغ دو عدد
- آب ۵ قاشق غذاخوری
- گلاب ۳ قاشق غذاخوری
- پودر هل یک قاشق مرباخوری
- زعفران دم کرده یک الی دو قاشق مرباخوری
مطلب پیشنهادی: طرز تهیه آرد برنج خانگی
دستور پخت شیرینی برنجی با پیمانه لیوان فرانسوی دسته دار
۱. سفیده تخم مرغ را در ظرف جداگانه ای حسابی هم بزنید تا همانند کف شامپو غلیظ شده و فرم بگیرد. سپس سفیده را کنار بگذارید.
۲. کاسه گود مناسبی بردارید، روغن را داخل کاسه ریخته و با همزن حدود یک دقیقه هم بزنید.
۳. پودر قند سه بار الک شده را به روغن زده شده کم کم اضافه کنید و هم بزنید تا کاملا پفکی و سفید رنگ شود.
۴. زرده تخم مرغ و پودر هل را اضافه کنید حدود یک دقیقه هم بزنید.
۵. شیر سرد و گلاب را اضافه کرده و در حد یکدست شدن هم بزنید.
۶. نصفی از آرد برنج را به مخلوط اضافه و با لیسک هم بزنید.
۷. نصفی از سفیده تخم مرغ فرم گرفته شده را به خمیر شیرینی اضافه و مواد را با هم مخلوط کنید.
۸. مابقی ارد برنج را کم کم اضافه و مخلوط کنید تا جایی که خمیر کاملا لطیف ونرمی حاصل شود.
9. ۳/۴ ازخمیر را جدا کرده و زعفران بزنید و ورز دهید تا خمیر یکدست شود. (۱/۴ ام باقی مانده سفید باشد.)
10. خمیر ها داخل کیسه فریزر گذاشته و در دمای محیط استراحت دهید.
11. فر را از قبل روشن و روی دمای ۱۷۵ درجه تنظیم کنید.
12. بعد استراحت خمیر های سفید را قد نخود و خمیر های زعفرانی را قد گردو با دست گوله و گرد کنید.
13. روی خمیر های گرد شده گردو یک خمیر گرد شده نخود بگذارید و در سینی فر که از قبل چرب شده و کاغذ روغنی انداخته اید بچینید. با این روش نان برنجی دورنگ خواهید داشت.
14. با مهر شیرینی برنجی شیرینی ها را مهر کرده و حالت داده و خرفه بپاشید.
۱5. سینی شیرینی ها را داخل فر گذاشته تا پخته شوند. (حدودا ۲۰تا ۲۵ دقیقه زمان کفایت می کند.)
روش راحتتر هم اینه که خمیر را به 2 قسمت مساوی تقسیم کنید و به یکی از قسمت های خمیر 2 قاشق مرباخوری زعفران دم کرده ی خیلی غلیظ اضافه کنید و کمی ورز بدهید تا رنگ خمیر زرد و یکدست شود بعد خمیرها را جدا گانه در کیسه ی فریزر بگذارید و به مدت ۱۰ الی ۱۲ ساعت در محیط آشپزخانه قرار بدهید تا استراحت کند.
پس از استراحت از خمیر به اندازه ی نصف یک گردو بردارید داخل دست گرد کنید بعد روی شیرینی ها دانه ی خرفه بپاشید و بر روی سینی فر کاغذ روغنی پهن کنید و شیرینی ها را روی آن قرار بدهید و در فر از قبل گرم شده با دمای 170 درجه به مدت 20 تا 25 دقیقه قرار بدهید. (این مدت زمان به فر شما بستگی دارد که امکان دارد زمان پخت کم یا زیاد شود) زیرش طلایی شد.
نکات مهم و فوت و فن های پخت شیرینی نخودی
- می توانید به جای روغن از روغن جامد قنادی هم استفاده کنید. اما در جریان باشید که این شیرینی با روغن جامد خونگی بافت ترد تری دارد.
- حتما ازآرد برنج مرغوب و نرم استفاده کنید.
- آرد زیادی به خورد خمیر ندهید. اگر هم کمی چسبنده بود مشکلی ندارد چرا که بعد از استراحت خمیر سفت تر میشود.
- چنانچه زعفران اضافه کردید چسبندگی خمیر زیاد شد کم کم آرد برنج اضافه کنید تا خمیرتان نرم و لطیف باشد.
- اگر خمیر را برای استراحت داخل یخچال گذاشتید حتما بعد از خارج کردن از یخچال اجازه دهید به دمای محیط برسد سپس قالب بزنید.
- همه مواد دمای محیط باشن.
- پودر قند حتما یکبار الک کنید.
- آرد برنج یک بار الک کنید.
- من نصف دستور درست کردم.
- از کره نرم شده هم میتونی استفاده کنید.
- حدودا ۸۰ تا با کل دستور بهت شیرینی میده.
- من کلا از روغن جامد لادن آبی رنگ استفاده کردم که صافش کردم.
- بعد از استراحت به اصطلاح برنج ری میکنه ممکنه خمیر شما کمی سفت بشه نگران نباشید به اون کمی آب یا گلاب یا مابقی سفیده بدید تا خمیر منسجم و یکدست شود این رو هم در نظر بگیرید خمیر بعد از استراحت کمی خمیر سفتر میشه.
- اگه خمیر شل بود یکم به اون آرد برنج بدید که بیشتر این اتفاق براتون نمیفته.
- به خمیرتون حتما استراحت بدید تا شکل نهایی انجام بشه و کامل از فرم نهایی با خبر باشید.
- برای یکنواخت شدن شیرینی ها حتما با ترازو بکشید که یکدست بشه بعد گرد کنید.
- شیرینی های سنتی اکثرا با دمای کم و مدت زمان زیاد بدون تغییر رنگ پخته میشه هواستون به دمای فرهاتون باشه تند و تیزیه شعله شما.
- روغن حیوانی هم میتونید جایگزین کنید ولی روغن جامد بهتره.
- عطر شیرینی برنجی به عطر برنج ایرانی هست پس بهتره از آرد برنج ایرانی و کاملا نرم و حریر الک شده استفاده کنید.
- اگر از روغن جامد استفاده میکنید می تونید قبلش روی حرارت غیر مستقیم بزارید آب بشه بعد تو دمای محیط یا یخچال بزارید کمی ببنده بعد اندازه بزنید با این کار روغن صاف میشه.
- حتما از آرد برنج مرغوب استفاده کنید و آرد ها و پودر قند رو الک کنید.
- من از آرد برنج صدری هاشمی استفاده میکنم.
- روغن حتما جامد باشه یا ترکیب جامد و کره (روغن نیمه جامد رو روی بخار آب کنید تو یخجال منجمد شد استفاده کنید.)
- آرد برنج و پودر قند و پودر هل تو این شیرینی باید از الک حریر (پارچه حریر) رد بشن.
- زرده و سفیده ک قاطی شدن رو از صافی رد کنید تا پوسته دور تخم مرغ جدا بشه.
- به قسمتی از خمیر که زعفرون میزنیم هل نمیزنیم چون رنگ زعفرون رو خفه و کدر میکنه و قسمت سفید فقط هل زده میشه.
- استراحت خمیر تو محیط خنک و ۱۲ تا ۱۵ ساعت حداقل استراحت کنه.
- شیرینی بعد پخت و سرد شدن روی سینی سُر داده بشه بعد بردارید تا زیرش صیقلی و براق بشه.
طرز تهیه شیرینی برنجی بدون آرد سفید با کره
مواد لازم برای حدودا ۵۵ عدد شیرینی برنجی
- کره ۱ لیوان سر خالی
- پودر قند یک و نیم لیوان
- پودر هل ۱ قاشق چایخوری
- زرده تخم مرغ ۱ عدد
- گلاب یک چهارم لیوان
- آرد برنج سه و نیم لیوان
- زعفران دم کرده غلیظ ۱ قاشق غذاخوری
- تخم خرفه برای تزئین به دلخواه
طرز تهیه
روغن و پودر قند الک شده رو چند دقیقه هم بزنین تا رنگش روشن شه، بهش زرده تخم مرغ، هل و گلاب اضافه کنید.
آرد برنج الک شده رو کم کم اضافه کنید و با قاشق هم بزنین یا با نوک انگشت ها کمی ورز بدین که خمیر یکدست شه، با کف دست و یا زیاد ورز ندین که به روغن میفته، اگه خمیر منسجم نبود و پودر میشد میتونین یکی دو قاشق غذاخوری شیر اضافه کنین.
به دلخواه میتونین کمی زعفران دم کرده به نصف مواد اضافه کنید و اگه شل شد دوباره کمی آرد برنج الک شده بهش اضافه کنین تا منسجم شه. بذارین خمیر ها رو داخل کیسه فریزر بین ۳ تا ۶ ساعت تو یخچال بمونه.
کف تابه کاغذ روغنی بندازین، شعله پخش کن رو از ۱ ربع قبل روی حرارت بذارین داغ شه، از شیرینی ها کمی بردارین و گرد کنید و روش با مهر شیرینی پزی یا چاقو و … طرح بندازین، به دلخواه کمی تخم خرفه بریزین و بذارین روی حرارت خیلی ملایم ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بپزه. (بستگی به جنس تابه تون داره) درب تابه رو حتما با دمکنی بپوشونین.
بعد از ۲۰ دقیقه حتما چک کنید، اگه شیرینی برنجی ها با دست داخل تابه جا به جا شد یعنی پخته.
تا داغه از داخل تابه بر ندارین چون پودر میشه، بذارین کاملا خنک شه بعد راحت جدا میشه.
داخل فر هم میتونین بذارین با دمای ۱۷۰ درجه حدود ۱۵ دقیقه.
آرد برنج زیاد نریزین که شیرینی برنجی ها ترک میخورن، زیادم داخل فر یا روی حرارت نمونه که سفت میشن.
طرز تهیه شیرینی برنجی با روغن صاف قنادی
مواد لازم
- آرد برنج ۷۵۰ گرم معادل (چهار لیوان و نصفی)
- روغن صاف قنادی ۳۰۰ گرم (یک لیوان و نصف)
- پودر قند ۳۰۰گرم (یک لیوان و نصف)
- تخم مرغ یکی کامل + یک زرده
- هل نصف قاشق چایخوری
- گلاب دو قاشق غذاخوری
- تخم خرفه به میزان لازم
- زعفران غلیظ یک قاشق مرباخوری
طرز تهیه
آرد برنج و پودر قند رو الک میکنیم روغن رو با تخم مرغ کمی هم میزنیم تا یکدست شود پودر رو اضافه کنید و آنقدر با همزن بزنید تا رنگش روشن بشه و پودر قند باز بشه با همزن برقی حدوداً شش دقیقه و با دست هشت دقیقه بزنید.
حالا پودر هل یا اسانس هل رو اضافه کنید توی این شیرینی باید تمام آرد برنج رو به خرد خمیر بدیم پس باید حسابی ورز بدیم آرد برنج رو کم کم به موادمون اضافه میکنیم و حسابی ورز میدیم از خمیر کف دست گرد کنید اگر از هم پاشید یک قاشق غذاخوری ماست اضافه کنید (یک قاشق غذاخوری ماست برای کل خمیر) و دوباره ورز بدین حالا خمیر رو به دو قسمت مساوی تقسیم کنید و به یک قسمت زعفران غلیظ اضافه کنید و هر قسمت رو جداگانه در کیسه نایلون به مدت ۲۴ ساعت در محیط آشپزخونه استراحت میدیم.
بعد از ۲۴ ساعت به هر قسمت از خمیر ها یک قاشق غذاخوری گلاب اضافه میکنیم و یک قاشق غذاخوری روغن صاف قنادی کنار دستمون میزاریم و در کل دو تا سه بار دستمونو چرب میکنیم و خمیر رو ورز میدیم تا بهتر خمیر فرم بگیره.
نکات
- هر وقت خمیر وسط دستمون بدون ترک گلوله شد اونوقت خمیر آماده مهر زدن یا قالب زدنه.
- خمیر رو حتما کف دستتون قالب یا مهر بزنید تا ترک نخوره و روشون تخم خرفه بریزید.
- برای پخت روی شعله گاز کف تابه رو کاغذ روغنی بندازید وشیرینی ها رو روی کاغذ روغنی بزارید و درب تابه رو دم کنی بگیرید اگر از تابه رژیمی استفاده میکنید حتما واشر تابه رو در بیارید و شعله پخش کن بزارید و شعله رو کم کنید بعد از بیست دقیقه آماده ست.
پخت شیرینی برنجی با فر برقی
شیرینها رو توی سینی فر با دمای ۱۲۰ درجه قرار میدیم ده دقیقه اول المنت پایین رو روشن کنید و ده دقیقه دوم هر دو المنت، بعد از بیست دقیقه آماده ست.
حواستون باشه وقتی شیرینی ها آماده شد تا داغه بهش دست نزنید والا از هم می پاشه روی شیرینها رو یه پارچه بگیرید وقتی از دما افتاد توی ظرف سرو بچینید.
طرز تهیه آرد برنج خانگی
برنج ایرانی ترجیحا نیم دانه رو پاک میکنیم و میشوریم. (من از برنج هاشمی استفاده کردم). به مدت ۱۲تا ۲۴ ساعت خیس میکنیم و تو این مدت هر دوساعت آب برنج رو عوض میکنیم.
بعد داخل آبکش میریزیم تا آب برنج بره. داخل آسیاب میریزیم و برنج رو آسیاب میکنیم و روی پارچه تمیز پهن میکنیم و هر دفعه زیر و رو میکنیم تا کپکنزنه.
آرد که خشک شد، الک حریر میکنیم بعد قابل استفاده ست.
نکات
- برای آسیاب کردن برنج میتونید بدید بیرون کوبندگی ها براتون آسیاب کنن.
- بلافاصله بعد از آسیاب کردن روی پارچه بریزید تا خشک بشه.