نان شیرمال یکی از نون‌های سنتی و خوشمزه ایرانیه که در شهرهای مختلف با دستور پخت‌های متفاوتی درست میشه. نون شیرمال در وعده صبحانه، عصرانه یا میان‌وعده می‌تونه استفاده بشه. در ادامه با طرز پخت نون شیرمال بدون مخمر و بدون فر مرحله به مرحله آشنا میشید.


مواد لازم برای تهیه نون شیرمال ساده وسنتی

  • آرد سفید دو و نیم لیوان فرانسوی دسته‌دار
  • شکر پنج قاشق غذاخوری
  • روغن مایع نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار
  • کره آب شده یک قاشق غذاخوری
  • ماست شیرین نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار
  • تخم‌مرغ یک عدد
  • بیکینگ پودر دو قاشق مرباخوری سرپر
  • وانیل نوک قاشق چای‌خوری

مواد لازم برای رومال نان شیرمال

  • زرده تخم‌مرغ یک عدد
  • پودرقند یا عسل یک قاشق غذاخوری
  • زعفران آب کرده دو یک قاشق غذاخوری
  • کنجد دو قاشق غذاخوری

طرز تهیه نان شیرمال بدون خمیر مایه و بدون فر

طرز تهیه نان شیرمال بدون خمیر مایه و بدون فر روی اجاق گاز ساده و سنتی

مرحله اول، مخلوط کردن ماست و بیکینگ پودر

برای شروع ماست رو داخل کاسه بریزید و بیکینگ پودر رو روی ماست بریزید. نیاز به هم زدن و مخلوط کردن نیست. حدود 3 دقیقه صبر کنید تا ماست پف کنه.

نکته مهم: دقت کنید که ماست باید شیرین باشه و نباید از ماست ترش استفاده کنید.


مرحله دوم، مخلوط کردن تخم‌مرغ و شکر

یک کاسه بزرگ انتخاب کنید و تخم‌مرغ رو داخل کاسه بشکنید. وقتی که از سالم بودن تخم‌مرغ مطمئن شدید، وانیل رو اضافه کنید و با تخم‌مرغ مخلوط کنید.

سپس شکر رو اضافه کنید مواد رو هم بزنید. در ادامه روغن مایع و کره آب شده رو اضافه کنید و مواد رو خوب هم بزنید تا به یک ترکیب یک دست برسید.


مرحله سوم، اضافه کردن ماست

در این مرحله، ترکیب ماست و بیکینگ پودر رو که به خوبی کف کرده به مواد اضافه کنید و مواد رو هم بزنید.

همچنین بخوانید: طرز تهیه گرده کرمانشاهی (نان سنتی کرمانشاه) به روش اصیل


مرحله چهارم، اضافه کردن آرد

آرد رو سه مرتبه الک کنید و کم کم و طی سه مرحله به مواد اضافه کنید. در زمان اضافه کردن آرد اگراحساس کردید که آرد به مقدار کافی اضافه شده، آرد بیشتر اضافه نکنید.

سطح کار رو کمی پرب کنید و خمیر رو از ظرف خارج کنید و 10 دقیقه خوب ورز بدید.

آرد رو کم کم اضافه کنید تا خمیر نرم و لطیفی به دست بیاد. اگه زیاد آرد اضافه کنید، خمیر سنگین میشه و کیفیت شیرمال خیلی کم میشه.

در صورتی که دو و نیم لیوان آرد رو اضافه کردید اما خمیر به دست چسبید، دستتون رو با روغن مایع چرب کنید و خمیر رو ورز بدید. اگه باز هم خمیر به دست چسبید مقدار خیلی کمی آرد اضافه کنید تا خمیر لطافت و نرمیش رو از دست نده.


مرحله پنجم، استراحت دادن به خمیر

خمیر رو داخل ظرف برگردونید و روی ظرف خمیر رو بپوشونید و حدود یم ربع تا نیم ساعت زمان بدید تا خمیر استراحت کنه.

همچنین بخوانید: طرز تهیه نان خانگی با خمیر مایه (آموزش پخت نان بربری در منزل)


مرحله ششم، فرم دادن به خمیر

خمیر رو از ظرف خارج کنید. خمیر رو به قسمت‌هایی به اندازه نارنگی تقسیم کنید و چونه بگیرید.

سپس چونه‌ها رو داخل تابه با فاصله از هم بچینید. حتما به اندازه کافی فاصله بدید، چون که شیرمال در زمان پخت پف می‌کنه و اگه فاصله کافی نداشته باشه به هم می‌چسبند.

همچنین بخوانید: طرز تهیه نون شامی مازندرانی (آملی)، نان سنتی مازندران


مرحله هفتم، رومال زدن به شیرمال

برای درست کردن رومال، زرده تخم‌مرغ، پودر قند یا عسل و زعفران آب شده رو به هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید. سپس روی خمیر رو با برس رومال بزنید و سپس کنجد بپاشید.

همچنین بخوانید: طرز تهیه نان پیتا در ماهیتابه روی گاز به صورت تصویری و مرحله به مرحله


مرحله هشتم، پخت شیرمال داخل تابه روی اجاق گاز بدون فر

برای پختن شیرمال بدون فر روی گاز، کف تابه رو کمی چرب کنید و خمیر‌ها رو با فاصله مناسب داخل تابه بچینید و وقتی که رومال زدید، درب تابه دم‌مکن بپیچید و درب تابه رو بذارید. شعله پخش‌کن رو از 10 دقیقه قبل روی حرارت بذارید تا خوب داغ بشه.

تابه رو روی شعله پخش کن بذارید و حرارت رو کم کنید. حدود 30 تا 40 دقیقه زمان بدید تا شیرمال روی حرارت خیلی کم به آرومی بپزه و مغز پخت بشه.

حدود 30 دقیقه بعد به شیرمال سر بزنید و وقتی که زیر شیرمال‌ها طلایی شد، تابه رو از روی حرارت بردارید. شیرمال‌ها رو به آرومی از تابه خارج کنید و روی پارچه نخی بچینید تا خنک بشه. نوش جان.

اگه از فر دستساز استفاده کنید بهتره. برای درست کردن فر دست ساز  یک قابلمه بزرگ بردارید داخلش سه چهار تا قالب (بستگی به سایز ظرف) قرار بدید و بذارید ۱۵ دقیقه گرم بشه (بهتره ظروف تمیز باشن که دود نکنه چون داخلش اب نمیریزیم) حتما از دمکنی استفاده کنید وب عد از داغ شدن قابلمه ظرفی که خمیر داخلشه رو بذارید توش تا بپزه.

در فر دستساز به مدت 20 الی 30 دقیقه حرارت متوسط رو به کم چک کنید نسوزه (شعله پخش کن نیاز نداره) حتما دمکنی بزارید.

همچنین بخوانید: طرز تهیه تاکو و نان تاکو مکزیکی با گوشت یا مرغ؛ مرحله به مرحله