شاه پلو آذربایجانی یا تاج پلو؛ یکی از غذاهای اصیل آذربایجانی این پلو مجلسی هست که در اعیاد و مهمانی ها و عروسی ها، سفره هاشون رو با این پلو مزین می کنن.

امیدوارم دریت کنید و خوشتون بیاد.


مواد لازم برای تهیه شاه پلو باکو برای ۴ تا ۵ نفر

  • برنج ۵ پیمانه
  • گوشت گوسفندی ۷۰۰ گرم
  • بادام ۱۲۰ گرم
  • کشمش ۱۲۰ گرم
  • قیصی (میشه با برگه زردآلو جایگذین کرد) ۱۲۰گرم
  • آلوچه ملس ۱۲۰ گرم
  • کره ۱۰۰ گرم
  • پیاز ۴ عدد متوسط
  • نمک به مقدار لازم
  • فلفل به مقدار لازم
  • زردچوبه به مقدار لازم
  • چوب دارچین دو تکه
  • زعفران دم کرده
  • نون لواش به مقدار لازم (بهتره که نان لواش نازک بزرگ باشه)

دستور پخت شاه پلو آذربایجان با گوشت یا مرغ

طرز تهیه شاه پلو باکو
این غذا به دو صورت طبخ میشه با گوشت خام یا گوشت پخته.

من گوشت رو پختم تا خیالم راحت باشه، اما نه کامل تا حدودی پختم تا از خامی دربیاد فقط.

گوشت رو با پیاز و نمک و فلفل و زردچوبه و چوب دارچین کمی پختم. گوشت رو به قطعات کوچک خرد کنید و با مقداری آب بپزید تا در آخر همه مایع تبخیر شود.

سپس ۴ تا پیاز داریم خلالی خرد کرده و با روغن تفت میدیم و بادوم رو اضافه می کنیم.

بعد گوشت پخته شده و آلوچه و قیصی و کشمش رو اضافه کردم. این مواد نیاز به پخت زیاد نداره و در حدود ۵ دقیقه تفت بخوره کافیه.

برای تهیه شاه پلو آذربایچانی با مرغ، برای هر نفر 5 تا تیکه قیمه ای گوشت سینه مرغ فیله شده استفاده کنید. گوشت مرغ نیاز به پخت با آب نداره و همین که با پیاز چند دقیقه تفت بخوریه و نیم پز بشه کافیه.

برای تهیه این شاه پلو حتما باید قابلمه ضخیم استفاده بشه، مخصوصا کف قابلمه ضخیم باشه تا زود نسوزه.

سپس برنج رو آبکش کردم. توجه داشته باشید که برنج رو تا حدودی زنده برمیداریم.

کف قابلمه رو با لواش های چرب شده با کره و روغن زیتون آماده کردم و نصف برنج رو کف قابلمه ریختم و داخلش دره ای ایجاد کردم و کل مواد میانی رو منتقل کردم.

سپس بقیه برنج و لواشهارو روی برنج پیچیدم.

در هر مرحله بر طبق سلیقه زعفران دم کرده یا زردچوبه می تونید اضافه کنید.

در آخر روی نون لواش هارو باز با کره چرب کرده و با کاغذ روغنی و فویل آلومینیومی می پوشونیم و در فر ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد در طبقه وسط حدود ۲ تا ۲.۵ ساعت می پزیم تا کاملا طلایی بشه.

در 15 دقیقه آخر می‌تونید درب ظرف را برداشته تا نون روی شاه پلو کامل برشته بشه. ظرف را بیرون آورده، پلو را برگردانده و صبر میکنیم تا روغن جمع شده در کف ظرف به برنج باز گردد.

نوش جان


نکات مهم و فوت و فن های تهیه شاه پلو باکو

  • اصل این غذا با شاه بلوط پخته میشه من با بادام پختم خیلی هم خوشمزه میشه.
  • مواد این غذا سلیقه ای هست و هر کسی با توجه به ذائقه می تونه تغییراتی در کشمش و قیصی و … بده.
  • هم با گوشت گوسفندی هم با گوشت مرغ طبخ میشه و محدودیتی نیست.
  • تو دستور اصلی شاه بلوط هست، ولی چون معمولا در دسترس نیست حذف کردم یا به دلخواه به جای شاه بلوط میتونین از گردو (یا مغز های دیگه) استفاده کنین.