نون کشتا یه نون سنتی خوشمزه و گیلانیه. نان کشتا یه نون نان تابه ای گیلانیه که به خلفه هم معروفه. طرز تهیه این نان تابه ای گیلانی آسون و راحته و نیازی به فر نداره. به دلیل وجود تخم خلفه، همون تخم شنبلیله، بهش نان شنبلیله هم میگن.
به دلیل وجود پوره کدو حلوایی و تخم خلفه (شنبلیله) این نون کشتا عطر و بوی خیلی دلپذیری داره. رنگ نون خلفه رابطه مستقیمی با رنگ کدو حلوایی داره. یعنی هر چقدر هرچی کدو حلوایی خوشرنگتر باشه در نتیجه نون کشتا هم خوشرنگتر میشه.
اگه تا به حال به منطقه لیلاکوه سفر کرده باشید، دیدید که همیشه کنار جاده این نون رو با تُهه tohe (سفالی شبیه به گمج اما کمی گودتر) روی آتیش میپزن.
نون کشتا رو روی ساج میپزن، اما در ادامه نون کشتا رو توی تابه روی گاز با امکانات محدود توی خونه درستش میکنیم. در ادامه با طرز تهیه کشتا تابه ای شمالی مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.
مواد لازم برای تهیه کشتا گیلانی با کدو حلوایی
- کدو حلوایی پخته و پوره شده: 1 پیمانه
- آرد گندم: 1.5پیمانه
- آرد برنج : 1 پیمانه
- نمک: یک سوم قاشق چایخوری
- مخمر: نوک قاشق چایخوری
- پودر تخم شنبلیله : 1.5 قاشق چایخوری
آموزش طرز تهیه نان کشتا گیلانی تابه ای با کدو حلوایی
برای شروع ابتدا کدو تنبل رو به قطعات نسبتاً بزرگ خرد کنید و بذارید بپزه. وقتی که کدو تنبل پخت، با قاشق پوستش رو جدا کنید و دور بریزید. در ادامه کدو تنبل رو پوره و له کنید.
علت خشک شدن نان خلفه
نکته مهم: برای پختن و درست کردن پوره کدو حلوایی، کدو رو فقط با دو تا سه قاشق غذاخوری آب بذارید با شعله ملایم بخارپز بشه. اگه زیاد آب بریزید، از میزان شیرینی کدو کم میشه و به دلیل آبدار شدن کدو مجبور میشید آرد بیشتری استفاده کنید تا خمیر به دستاتون نچسبه که این کار باعث خشک شدن نون میشه.
در ادامه آرد و نمک و پودر تخم شنبلیله رو طی چند مرحله کم کم اضافه کنین و حسابی با پوره مخلوط کنید. سپس خمیر رو روی سطح کار بذارید و خوب ورز بدین.
اگه کدویی که استفاده کردید شیرین بود شکر استفاده نکنید، اما اگه کدو شیرین نبود میتونید به دلخواه چند قاشق غذاخوری شکر اضافه کنید. اگه نون کشتا شیرین دوست ندارید که اصلا شکر اضافه نکنید.
در ادامه خمیر رو چونه کنیند و حدود 3 تا 8 ساعت بهش استراحت بدید. بعد از تایم استراحت خمیر رو به چونههای کوچکتر تقسیم کنید.
سپس به کمک کف دست و وردنه خمیر رو صاف کنید و با دست به دست کردن نون آرد اضافی رو ازش بتکونید.
سپس نون رو در ماهیتابه داغ قرار بدید تا بپزه، حین پخت کمی پف میکنه. یادتون باشه که نون کشتا رو حتما بعد از پخت بین دستمال نخی قرار بذارید تا خشک نشه و در نهایت با تخم مرغ محلی نوش جان کنید.
برای درست کردن نون کشتا مغزدار گردویی کافه وقتی که خمیر رو به گرد باز کردید، روی نصف خمیر مخلوط مغز گردوی خرد شده، دارچین و کمی شکر بریزید.
سپس نصف خمیر رو برگردونید روی نصف دیگه که روش مخلوط گردو و دارچین و شکر ریختید و کنارههای رو با دست کمی فشار بدید و فیکس کنید. سپس توی ماهی تابه دو طرفش رو بپزید.
همچنین میتونید یه لایه خمیر گرد شده بذارید روی اون مخلوط گردوی ساییده، دارچین و شکر بریزید. یک لایه خمیر دیگه روش بذارید و کنار خمیرها رو فیکس کنید و داخل تابه داغ بپزید.
نکات مهم و فوت و فن های پخت نون کشتا
- در گیلان برای پختش از مخمر استفاده نمیشه ولی من مخمرزدم شما میتونین برای ور اومدن، پف کردن، سبک و کرکی شدن بافت بکینگ پودر بزنین یا کلا حذفش کنید.
- تخم شنبلیله رو میتونید خودتون پودر کنید، برای اینکار باید تخم شنبلیله رو به طرو کامل خشک کنید و بعد با آسیاب پودرش کنید.
روش دوم
طرز تهیه نان کشتا با کدو حلوایی
نون کشتا گیلانی یا همون خلفه (خرفه) با روش پخت به صورت سنتی روی ظرف سفالی!
مواد لازم
- آرد فانتزی ۴۰۰ گرم
- آرد برنج ۱۰۰ گرم
- نمک ۷ گرم
- شکر ۳۰ گرم
- مخمر ۵ گرم
- پودر خرفه (تخم شنبلیله آسیاب شده) ۲ قاشق غذاخوری
- پوره کدو حلوایی (کامل رسیده و شیرین باشد) ۲۶۰ الی ۲۸۰ گرم
- کره به دما محیط رسیده ۲۰ گرم
آموزش نان کشتا با کدو حلوایی
مواد خشک مخلوط کرده سپس پوره اضافه میکنیم شروع به ورز میکنیم وقتی خمیر جمع شد کره اضافه کرده مدت ۱۵تا ۲۰ دقیقه ورز داده تا خمیر کامل نرم لطیف شود.
در صورت خشک بودن ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری آب مجاز به استفاده هستین سپس در ظرف چرب شده یک ساعت و نیم استراحت داده سپس به چونه ۷۵ گرمی تقسیم کرده مجدد ۲۰ دقیقه استراحت داده و روکش چرب روی آن کشیده.
سپس روی سطح آرد پاشی از چونه اول وردنه زده به قطر ۱۸تا۲۰س باز کرده روی ظرف سفالی (بهش توئه میگن مخصوص پخت همین نونه) که از۲۰ دقیقه قبل داغ شده گذاشته وقتی شروع به حباب زدن کرد میتونین سمت دیگر نون روی شعله دیگر گاز که شعله پخش کن گذاشتم و از قبل داغ داغ هست گذاشته تا کاملا دو لایه شود.
بهتره شعله پخش کن را روی پایه فلزی مخصوص گاز هست بزارین تا از شعله کمی فاصله داشته باشه و نون نسوزه (شما اگه این ظرف سفالی و ندارین در فری که قبل داغ داغه ۲۵۰ درجه و سینی هم داخلش به صورت وارونه گذاشتین و داغ شده خمیر انتقال دهید.
وقتی خمیر پف کرد و بادکنکی شد سریع خارج کنین تا خشک نشه سپس نان را لای پارچه گذاشته تا نرم بمونه مهم قسمت آخرشه که تو گیلان با تخم مرغ آپز خورده میشه طعم فوق العاده ای داره. حتما امتحان کنین.
عالی و پرفکت 💚💚💚💚💙💙💙💙
مرسی احمد جان