بعضی چیزا و بعضی بو ها تو خونه باید باشه همیشه. مثلا مربا و البته خونگیش مثل مربای به. اگه که تو فصلی هستید که به تازه تو بازار هست پیشنهاد میکنم حتما این خوشمزه خوشرنگ رو درست کنید.
مربای به نگینی با کره و گردو با نون تازه و گرم واسه صبحونه یا عصرونه خیلی میچسبه.
مواد لازم برای تهیه مربای به نگینی شیشه ای
- به پوست کنده و خرد شده ۱ کیلو
- شکر ۱ کیلو
- آب ۴ لیوان
- گردوی خرد شده یک فنجان (به دلخواه)
- چوب دارچین ۱ تکه (به دلخواه)
- دانه ی هل 4 عدد (به دلخواه)
- زعفرون دم کرده 2 قاشق غذاخوری
- جوهر لیمو ۱ قاشق چایخوری (یا آب لیمو ۲ قاشق چایخوری)
طرز پخت مربای به نگینی شیشه ای و شفاف و قرمز رنگ
برای شروع اول از همه به رو خوب بشویيد. سپس به ها رو پوست گرفته و به صورت نگینی خرد میکنیم. كوچيك و بزرگى تيكه ها به سليقه شماست ، حتى ميتونيد قالب بزنيد اما كار سختيه و من توصيه نميكنم. يه ظرف آب كنار دستتون بزاريد و به خرد شده رو بريزيد داخلش بعد آب و خالی کنید و بريزيد تو قابلمه كه بهتر مسى باشه.
بعد به نگینی خرد شده رو با شکر و آب داخل یک قابلمه بزرگ میریزیم.
سپس چوب دارچین و دونههای هل رو هم اضافه میکنیم و قابلمه رو روی حرارت متوسط میذاریم.
بعد اینکه جوش اومد شعله رو کم کم کرده و درب قابلمه دم کنی میپیچیم و درب قابلمه رو گذاشته و برای ۴.۵ ساعت زمان میدیم مربا زیز بجوشه و آروم آروم بپزیه و رنگ بگیره.
بعد حدودا یک ساعت زعفرون دم کرده و جوهر لیمو یا آب لیمو رو اضافه میکنیم. اگه جوهر لیمو نداشتید آبلیمو بریزید. جوهر لیمو یا آبلیمو رو برای این اضافه میکنیم که مربا شکرک نزنه.
همچنان که قابلمه به مدت چند ساعت روی گاز هست، رنگش هم کم کم قرمز خوشرنگ میشه و به های نگینی خرد شده هم کامل میپزه.
برای اینکه تست کنید غلظتش رو، یکمی ازش بریزید تو کاسه و چند دقیقه بذارید داخل فریزر تا سرد بشه. اگه غلظتش مناسب بود قابلمه رو از رو حدرارت بردارید.
البته نه بعد ۱ ساعت! مربای به حداقل ۳ ساعت باید روی حرارت باشه. آخرای پخت به دلخواه میتونید گردوی خرد شده هم بهش اضافه کنید. من نداشتم و نریختم. اما بعدا گردو خرد کردم و ریختم داخل شیشه مربا.
بعد از پخت حدود ۱۲ ساعت زمان بدید تا مربا کامل خنک بشه و سپس داخل ظرفهای شیشهای خشک و تمیز بریزید و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
نکات مهم و فوت و فن های پخت مربای به نگینی شیشه ای و شفاف
- مربا به نگینی رو بايد با حوصله درست كنيد و چند ساعتى زمان بذاريد براش. پس وقتی برید سراغش که وقت کافی داشته باشین.
- به دلخواه میتونید به رو پوست نگیرید و با پوست نگینی خرد کنید.
- شربت مربا نبايد زياد غليظ باشه چون مربا بعد از يك روز موندن خودش غليظ تر ميشه، ميتونيد از دونه هل يا وانيل استفاده كنيد.
- ميتونيد گردو رو حذف كنيد.
- بعد از ريختن گردو مربا زياد نبايد بجوشه.
- اگه مربا به اصطلاح قوام اومده و آبش بخار شد، شعله گاز رو خاموش کنید و درب قابلمه رو با دمکن بذارید تا به طور کامل سرد بشه.
- شهد مربای به نباید خیلی غلیظ بشه و باید کمی آبکی و روون باشه چون بعد از گذشت یک روز سفت تر میشه.
- اگه شهد مربا خیلی غلیظ بشه، به ها سفت میشن.
- به دلخواه میتونید از چند تا دونه به هم داخل مربا استفاده کنید و بعد از پخت از مربا جدا کنید.
- به دلخواه میتونید آخر پخت کمی گردوی خرد شده اضافه کنید و گاز رو خاموش کنید.
- اگه در زمان پخت مربا شعله گاز زیاد باشه هم ممکنه مربا له بشه و هم اینکه رنگ به ها قرمز نشه.
- استفاده از هل به سلیقه خودتون بستگی داره و مربا به بدون هل هم عالی میشه.
- مربای بِه توى قابلمه مسى بهتر رنگ ميندازه و قشنگ تر ميشه ولى اگه نداشتین توى قابلمه لعابى يا استيل درست كنيد.
- هرچقدر زمان پختش طولانى تر باشه پر رنگ ترو قرمزتر ميشه و با رعايت اين نكات يه مربا خوشمزه و عالى دارید.
- مربای به هرچه حرارت بیشتر ببیند تیره تر میشه.
- از نبات هم میتونید برای تهیه مربا استفاده کنید که خوشرنگ تر میشه.
- اگر شهد مربا رقیق بود، کمی حرارت بدید تا شهد غلیظ بشه.
- اگه مقدار مرباتون زیاده داخل شیشه درب فلزی بریزید درشو محکم کنید و بصورت وارونه توی قابلمه که تا نصفه شیشه را آب بگیره بذارید. از زمانی که جوشید یک ربع زمان بدید بجوشهُ بعد زیرشو خاموش کنید و وقتی که سرد شد از قابلمه خارج کنید و تو محیط خنک و تاریک نگهداری کنید. تا یکسال هم میتونید داخل یخچال ازش نگهداری کنید.
- میزان آب تا روی به ها کافیه، اگر بیشتر بریزید، مربا آبکی میشود.
- میتوانید برای لعاب بیشتر مربا، چهار الی پنج عدد بهدانه اضافه کنید. فقط بیشتر نندازید چون مربا بعد از خنک شدن، سفت میشود.
- قابلمه را روی شعله پخش کن و روی شعله متوسط و حرارت ملایم قرار بدین. با دمکنی.
- جازه بدین با حرارت ملایم مربا بپزد و خوشرنگ شود. چیزی حدود شش الی هفت ساعت.
- بعد از پخت فقط شعله را خاموش کنید و اجازه دهید چند ساعت در دمای محیط بماند.
- اگر نگران شکرک زدن مربا هستید میتوانید چند قطره آبلیمو به آن اضافه کنید(من اضافه نمیکنم).
- ممکن است مربا بعد از پخت کمی آبکی باشد اما نگران نباشید، پس از خنک شدن داخل یخچال، سفت میشود.
طرز تهیه مربای به بدون زعفران
اندازه لیوان استفاده شده 200 میلی است که به لیوان فرانسوی یا پیمانه قنادی تبدیل کردم.
مواد لازم:
- 1 کیلوگرم بِه
- 3 لیوان شکر
- 5 لیوان آب
طرز تهیه مربای به با هسته بدون زعفران
داخل کاسه ای مقدار زیادی آب بریزید و آب نصف لیمو را داخل آب فشار بدید.
بههایی را که پوست کنده و هسته آنها را جدا کردهاید در اندازههای کوچک خرد کنید در این مدت که به ها را کنار می گذارید داخل کاسه آب بریزید.
اینکار باعث میشود به سیاه نشود، در حین خرد کردن بقیه به داخل آب بماند کافی است.
حتماً هستهی بهها را جدا کنید. بههای خرد شده را داخل قابلمه ریخته آب را اضافه کنید سپس روی اجاق با حرارت متوسط بذارید درِ قابلمه را ببندید 6 تا 7 دقیقه بجوشانید تا بهها کمی نرم شوند. زیاد نرم و له نشوند.
سپس شکر و هستهی بهها را اضافه کرده درِ قابلمه را بصورت باز گذاشته با حرارت کم آرامآرام 1 ساعت بپزید.
وقتی قوام آن کمی غلیظ شده و رنگش تغییر کرد 6 تا 7 قطره آب لیمو داخل آن ریخته اجاق را خاموش کنید.
برای اینکه قوام آن را تست کنید 2 قاشق مربا را داخل بشقابی ریخته و در یخچال بذارید اگر قوام آن بلافاصله غلیظ شد مربا حاضر است. اگر میخواهید مربا را مدت طولانی نگهداری کنید بلافاصله بعد از خاموش کردن اجاق داخل شیشه ریخته و درِ آن را وکیوم کنید.
بعد از اینکه مربا را داخل شیشه ریختید با در تمیز محکم ببندید و شیشه ها را به شکل سر و ته برگردانید و به این شکل یک شب یا تا وقتی که سرد شود نگه دارید سپس برگردانید. اینکار باعث میشود هواگیری شود و ماندگاری مربا بیشتر شود.
وقتی مربا حاضر شد فراموش نکنید که هستهی بهها را از مربا خارج کنید چون اگر بیشتر بماند غلیظتر شده و به حالت ژله درمیآید.
اگر بصورت روزانه میخواهید استفاده کنید داخل هر شیشه ای میتوانید بریزید و بعد از ولرم شدن داخل یخچال قرار دهید. نوش جان