شاید بپرسید کماج چیست؟ کماج نوعی نون یا شیرینی مازندرانیه. طرز تهیه کماج شمالی آسونه و به صورت تابه ای درست میشه و نیازی هم به فر نداره. شیرینی کماج نوعی پنکیک سنتی مازندرانیه که دربیشتر شهرهای شمالی هم درست میشه. کماج تابه ای یکی از شیرینی های مازندرانی که خیلی راحت درست میشه و به عنوان میان وعده خیلی عالی هست. مخصوصا برای میان وعده برای بچه ها. دستور پخت کماج رو در ادامه به صورت تصویری و مرحله به مرحله میتونید بخونید.
مواد لازم برای تهیه کماج شمالی
- آرد برنج نصف لیوان
- آرد سفید نصف لیوان
- تخممرغ 2 عدد
- شیر یک سوم لیوان
- ماست 2 قاشق غذاخوری
- شکر سه چهارم لیوان
- وانیل یک چهارم قاشق چایخوری
- زعفران آب شده 2 قاشق غذاخوری
- بکینگ پودر 1 قاشق چایخوری
- دارچین 1 قاشق چایخوری
طرز تهیه شیرینی کماج مازندرانی
مرحله اول
برای شروع به درست کردن کماج، یک کاسه بزرگ انتخاب کنید، تخممرغها رو داخل ظرف بشکنید و وانیل رو اضافه کنید. سپس تخممرغها رو به مدت یک دقیقه هم بزنید تا زرده و سفیده به طور کامل با هم مخلوط بشن.
مرحله دوم
در ادامه شیر رو که با محیط هم دما شده به تخم مرغ اضافه کنید و مواد رو حدود یک دقیقه هم بزنید.
مرحله سوم
در این مرحله ماست رو به مواد اضافه کنید و یم دقیقه هم بزنید.
مرحله چهارم
آب زعفران رو هم در این مرحله اضافه کنید و سپس شکر رو هم به مواد اضافه کنید و خوب هم بزنید تا شکر در مواد حل بشه.
مرحله پنجم
در این مرحله نصف لیوان آرد برنح رو کم کم به مواد اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله ششم
در دامه بیکینگ پودر و دارچین رو به آرد سفید مخلوط کنید و کم کم به مواد اضافه کنید و به اندازهای هم بزنید که آرد با مواد مخلوط بشه، نه بیشتر.
مرحله هفتم
ماهیتابه رو روی حرارت بذارید و روغن بریزید. وقتی که روغن داغ شد، به اندازه یک ملاقه از مواد داخل تابه بریزید. حدود 4 تا 5 دقیه زمان بدید تا روی حرارت متوسط سرخ بشه.
وقنی که روی سطح کماج حباب زد، کماج رو برگردونید و حدود 2 تا 3 دقیقه زمان بدبید تا طرف دیگه هم سرخ بشه.
فیلم طرز تهیه کماج مازندرانی
طرز تهیه نان کماج بدون آرد برنج
این نان کماج با نان کماج مارندرانی خیلی فرق داره. این دستور پخت کماج رو هم براتون نوشتم که ببینید نون کماج تو شهرهای مختلف به شکل های متفاوتی پخته میشه.
مواد لازم
- تخم مرغ ۳ عدد (۱عدد زرده برای رومال نان)
- شکر ۲/۳ لیوان (من چون نمیخواستم نونم شیرین بشه فقط ۱ قاشق زدم)
- روغن مایع نصف لیوان
- شیر ولرم ۲/۳ لیوان
- آرد قنادی تقریبا 4 تا 5 لیوان
- ماست ۳ قاشق غذاخوری
- خمیر مایه ۱ قاشق مرباخوری
- بهبود دهنده ۱ قاشق چایخوری
- نمک نصف قاشق چایخوری
- وانیل نوک قاشق چایخوری
- زنجبیل نصف قاشق چایخوری (قابل حذفه)
- زردچوبه در صورت دلخواه نصف قاشق چایخوری که من استفاده کردم ولی قابل حذفه
برای رومال
- ۱عدد زرده ی تخم مرغ
- ۱قاشق مرباخوری عسل یا شربت بار نباشه هم ۱ قاشق غذاخوری شکر
طرز تهیه
ابتدا خمیر مایه رو با شیر ولرم و ۱ قاشق شکر عمل آوری کنین، سپس بقیه مواد به غیر از آرد رو علاوه کرده و مخلوط کنید.
سپس آرد رو کم کم اضافه کرده و ورز بدین تا خمیر نرم و لطیف و نچسبی بدست بیاد. به هیچ عنوان آرد زیاد اضافه نکنین چون کیفیت نون پایین میاد.
روی خمیر رو بپوشونین و حدود ۱ تا ۲ ساعت استراحت بدین تا حجمش ۲ تا ۳ برابر بشه. بعد این مدت پف خمیر رو بگیرین و به چانه های مساوی تقسیم کنین و به شکل چونه در بیارین و حدود ۱۰دقیقه استراحت بدین.
دوباره هر چونه رو تو دستتون ورز بدین و به شکل گلوله در بیارین و داخل سینی فر که کاغذ روغنی انداختین با فاصله بچینین.
چون من ازشکر زیاد استفاده نکردم برای اینکه کناره های نونم رنگ بگیره با شیر رومالی کردم اگه شکر زیاد ریختین نیازی به این کار نیست شکر خودش باعت میشه نونتون رنگ بگیره.
سپس روش رو با نایلون بپوشونین و یک استراحت دوباره ی ۱ساعته بدین تا حجم چونه هاتون ۲ تا ۳ برابر بشه.
سپس با مخلوط زرده ی تخم مرغ و عسل فقط قله ی خمیرتون رو با فرچه رومال بزنین کنجد بپاشین و در فر ازقبل گرم شده در دمای ۱۸۰درجه بمدت ۲۵ دقیقه بپزین تا نونتون رنگ بگیره و بپزه.
بیشتر ازاین مدت داخل فر قرار ندین چون زیرش سفت میشه نونتون هم خشک میشه، اگه روی نونتون تا این موقع رنگ نگرفت چند دقیقه هم گریل رو روشن کنین. سپس ازفر بیرون بیارین و سریع از سینی فر به روی توری خنک کن منتقل کنین تا بخارش باعت خمیر شدن نونتون نشه و تمام.
طرز تهیه کماج مازندرانی با روغن مایع
اینم از کماج مازندرانی فوقالعاده خوشمزه که عطر و طعم بهشتی داره و بدون همزن برقی درست میشه. موادش هم تو همه خونه ها هست خیلی هم راحت و آسون درست میشه.
مواد لازم
- آرد قنادی نصف لیوان
- آرد برنج نصف لیوان
- شکر نصف لیوان
- تخم مرغ 2 عدد
- ماست نصف لیوان
- روغن مایع 5 قاشق غذاخوری
- وانیل نصف قاشق چای خوری
- بکینگ پودر 2 قاشق چای خوری
- گلاب 2 قاشق غذاخوری
- زعفران 2 قاشق غذاخوری
- پودر هل 1 قاشق چای خوری
طرز تهیه
ابتدا تخم مرغ ها رو با وانیل و شکر خوب هم میزنیم تا کرم رنگ بشه احتیاجی به همزن برقی نیست. بعد ماست روغن مایع اضافه میشه و خوب مخلوط میکنیم.
پودر هل گلاب زعفران و بعد آرد قنادی و آرد برنج و بکینگ پودر رو الک میکنیم و به موادمون اضافه میکنیم. وقتی خوب مخلوط شد داخل ظرف مورد نظر میریزیم و روی حرارت کم قرار میدیم نیازی به دمکنی نیست.
بعد از نیم ساعت چک میکنیم اگه پخته بود اجازه میدیم طرف دیگه کماج بپزه. به همین راحتی و آسونی شما یه کماج بینظیر دارید.
طرز تهیه کماج مازندرانی با پیمانه لیوان فرانسوی دسته دار
مواد لازم
- تخم مرغ ۲ عدد
- شکر ۱۱۰ گرم (نصف لیوان)
- آرد برنج ۷۵ گرم (نصف لیوان)
- آرد سفید ۷۵ گرم (نصف لیوان)
- شیر ۸۰ گرم (۱/۳ لیوان)
- ماست ۵۰ گرم (۲ قاشق غذاخوری)
- گلاب ۲ قاشق غذاخوری
- وانیل ۱/۴ قاشق چای خوری (یا پودر هل)
- بیکینگ پودر ۵ گرم (۱ قاشق مرباخوری)
- زعفران به دلخواه
مواد به دمای محیط رسیده باشه.
طرز تهیه
برای شروع ابتدا تخم مرغ رو کمی هم زدم، سپس شکر و وانیل رو ریختم و کمی هم زدم. در ادامه شیر و ماست رو هم ریختم و مواد رو ترکیب کردم.
سپس آرد سفید، آرد برنج و بیکینگ پودر رو هم الک کردم و به مواد اضافه کردم و هم زدم و ترکیب کردم. در آخر گلاب هم اضافه کردم و همچنین کمی هم زعفران ریختم.
برای سرخ کردن کماح تابه ای رو روی حرارت قرار گذاشتم و روغن ریختم و وقتی که گرم شد با یک ملاقه مقداری از مایه کماج برداشتم و داخل تابه ریختم و مثل پنکیک، وقتی حباب هایی زد، برگردوندم تا طرف دیگه کماج هم سرخ بشه. همچنین میتونید کل مواد رو یک جا داخل تابه ریخت و سرخ کرد.
برای درست کردن کماج همچنین می تونید داخل تابه رو خیلی کم چرب کنید و مثل پنکیک هم بپزید و روغن هم استفاده نکنید، اما خب یا روغن خوشمزه تر میشه.
همچنین می تونید جای آرد برنج، آرد سفید بریزید و همچنین جای شیر، فقط ماست و یا جای ماست، فقط شیر بریزید.
همچنین بخوانید: