کلم پلو از غذاهای معروف ایرانی با اصلیت شیرازی. کلم پلو با دستور پختهای مختلفی پخته میشه. در ادامه با طرز تهیه کلم پلو، آشنا خواهید شد. این غذای خوش عطر و خوشمزه به همراه سالاد شیرازی مزهاش تکمیل میشه.
مواد لازم برای تهیه کلم پلوی شیرازی برای دو نفر
- گوشت چرخکرده 250 گرم
- برنج دو پیمانه
- نصف یک عدد کلم سفید
- پیاز متوسط یک عدد
- پیاز داغ 3 قاشق غذاخوری
- لیمو ترش دو عدد
- نمک نصف قاشق چایخوری
- فلفل نصف قاشق چایخوری
- پودر تخم گشنیز نصف قاشق چایخوری
- زردچوبه نصف قاشق چایخوری
- دارچین نصف قاشق چایخوری
سبزی مخصوص کلم پلو شیرازی
100گرم سبزیجات معطر که شامل:
- تره
- جعفری
- شوید
- ترخون
- ریحان سبز
طرز تهیهی کلم پلوی مجلسی با گوشت قلقلی
مرحله اول؛ تفت دادن کلم
سبزیجات معطر پاک شده رو بشورید و خرد کنید.
نصف کلم رو خرد کنید و داخل یک ماهیتابه بریزید روی حرارت قرار بدید تا آب کلم کشیده بشه.
مرحله دوم؛ آماده کردن گوشت قلقلی
پیاز رو رنده کنید و ادویهها که شامل نمک، فلفل، پودر تخم گشنیز، زردچوبه و دارچین بود رو به گوشت چرخ شده اضافه کنید. سپس گوشت رو با پیاز و ادویه خوب ورز بدید و کوفته قلقلیهای کوچکی به اندازه حدود یک آلبالو درست کنید.
در ادامه یه ماهیتابه بردارید و کمی روغن بریزید تا داغ شه، سپس کوفته قلقلیها رو به آرومی داخل تابه بچینید و خوب سرخ کنید. البته بهتره که حداقل نیم ساعت گوشتهای قلقلی داخل یخچال استراحت کنند.
مرحله سوم؛ مزهدار کردن کلم
وقتی که آب کلم که کشیده شد، سپس مقداری روغن به کلم اضافه کنید و کلم رو تفت بدید. در ادامه کمی نمک، فلفل و زردچوبه به کلم اضافه کنید. برای خوش عطر و طعم شدن کلم، آب دو عدد لیموترش کوچک رو بگیرید و به کلم اضافه کنید و در آخر سه قاشق غذاخوری پیاز داغ رو اضافه کنید و یه تفت کوتاه بدید. کلم مزهدار شده و آماده برای مخطول شدن با برنجه.
مرحله چهارم، آماده کردن برنج
یک قابلمه با اندازه مناسب بردارید و آب بریزید تا جوش بیاد. برنج رو که از قبل با مقداری نمک خیس دادهاید،به آب در حال جوش اضافه کنید و در انتهای پخت برنج و قبل از اینکه آبکشی کنید کمی زردچوبه به برنج در حال جوش اضافه کنید و بعد آبکش کنید. این کار باعث میشه که برنج رنگ بگیره.
مرحله پنجم، مخلوط کردن مواد
در این مرحله داخل قابلمه مورد نظرتون ته دیگ مورد علاقه خودتون رو بچینید. میتونید از ته دیگ از سیبزمینی و کنجد استفاده کنید و با زعفران بهش عطر و رنگ بدید. ته دیگ کاهو هم خیلی خوب میشه.
سپس به ترتیب برنج، سبزیجات معطر خرد شده، کلم تفت داده شده و گوشت قلقلی شده رو به صورت لایه لایه داخل قابلمه بریزید. اگه دوست داشتید، میتونید قبل از اینکه برنج رو بریزید توی قابلمه به طور کامل با سبزی مخلوطش کنید.
در آخر با ته کفگیر چند تا سوراخ داخل برنج ایجاد کنید. برای پخت کلم پلو، برنج رو به مدت 30 تا 45 دقیقه دم کنید. سالاد شیرازی در کنار کلم پلو یه ترکیبه بینظیره. این کلم پلوی خوشمزه رو درست کنید و از خوردنش لذت ببرید.
نکات و فوت و فنهای پخت کلم پلو
- ليموترش و ادويه بوی كلم رو از بين ميبره.
- استفاده از کره و زعفران باعث طعم و عطر بهتر کلم پلو میشه.
- اگه دوست داشتید میتونید کلم پلو رو با ادویه پلویی دم کنید.
- به جای سبزی های تازه می تونید از سبزی خشک هم استفاده کنید
- برای تهیه کلم پلوی شیرازی اصل، به جای کلم سفید از كلم قمری استفاده کنید.
- برای تهیه کلم پلوی شیرازی اصل، به گوشت چرخ کرده یک قاشق غذاخوری آرد نخودچی اضافه کنید.
- خیلی هاکلم پلو رو با کلم سفید یا گل کلم درست میکنن اونم خوشمزست اما دستور اصیلش با کلم قمریه که سرشار از خاصیته.
- برای اینکه کلم قمری یکم شیرینه حتما از آبلیمو یا آبغوره یا حتی گرد لیمو عمانی میتونید استفاده کنید و حسابی تفت بدین تا کلم ها نرم بشن.
- اندازه خرد کردن کلم ها اختیاریه اما بهتره خلالی نازک خردکنید که ظاهر و طعم بهتری بگیره.
- اگر ترخون تازه بود ترخون خشک رو حذف کنید.
- سبزی و کلم و گوشت و ادویه پلویی رو حتما مابین پلو بزنید عالی میشه.
- سالاد شیرازی با آبغوره کنار کلم پلو شیرازی فراموش نشه.
مواد لازم برای 4 تا 5 نفر
- برنج ۴ پیمانه
- سبزی کلم پلو خرد شده ۵۰۰ گرم
- گوشت چرخکرده ۴۰۰ گرم
- پیاز ۱ عدد رنده و آبگرفته
- آرد نخودچی ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
- کلم قمری خرد شده ۱ کیلو یا ۱ عدد کلم برگ متوسط
- نمک، فلفل، زردچوبه
- آبلیمو یا آبغوره به میزان لازم
اصل این غذای خوشمزه و خوش عطر و زمان بر شیرازی با کلم قمری هست ولی با کلم برگ هم میتونید درست کنید.
نسبت ترکیب سبزی کلم پلو در یک کیلو سبزی پاک نشده.
۴۰۰ تا ۵۰۰ گرم ریحان + ۲۰۰ گرم شوید + ۲۵۰ گرم گرم تره + ۱۵۰ گرم ترخون
ترخون اگه خیلی زیاد بشه کلم پلو تلخ میشه
قدیما به علت در دسترس نبودن ریحان و ترخون در زمستان معمولا از سبزی کلم پلو به صورت خشک استفاده میشده.
سبزی ها رو که شستید روی پارچه تمیز پهن کنید تا آب آنها گرفته بشه و بعد خرد کنید. سبزی آب داشته باشه، کلم پلو شفته میشه.
پای ثابت این غذای معرکه سالاد شیرازی هست اونم با نعناع خشک و آبغوره فراوانو اجزای سالاد هم باید ریز و یکدست خرد بشن.
کوفته ریزه ها باید اندازه فندق باشند.
بهتره وقتی گوشت قلقلی ها رو فرم دادید یکساعت در یخچال استراحت بدید و بعد سرخ کنید.
کلم ها را ظریف خلال کنید و در تابه بریزید ابتدا با دربسته روی حرارت ملایم تفت دهید و گاهی هم بزنید تا کاملا نرم شوند و بعد فلفل سیاه و زردچوبه و نمک اضافه و به تفت دادن ادامه دهید تا جایی که کلم کامل سرخ شود
در پایان مقداری آبلیمو یا آبغوره اضافه کنید در حدی که شیرینی کلم ها متعادل بشه ولی نباید زیاد ترش بشن.
اگر کلم را ظریف خرد کنید، خوب سرخ کنید و در پایان آبلیمو یا آبغوره اضافه کنید به هیچ وجه بوی کلم در غذا غالب نیست و کلم فوق العاده خوشمزه میشه.
بعضیا به کلم سرخ شده گرد لیمو عمانی، زعفران یا پیاز داغ اضافه میکنن یا روی کلم پلو پیاز داغ میریزن در صورتی که کلم پلو اصیل شیرازی به هیچ عنوان پیاز داغ و لیمو عمانی نداره.
زعفران هم اصلا اضافه نکنید چون طعم و عطر کلم پلو رو تحت تاثیر قرار میده.
برنج را با کمی زردچوبه بجوشانید و آبکش کنید، در صافی سبزی خرد شده را با برنج مخلوط کنید. (پُر سبزی باشه چون عطر کلم پلو به مقدار سبزیش بستگی داره)
کف قابلمه روغن بریزید و تهدیگ مورد علاقه رو بذارید.حالا یک لایه برنج و یک لایه کلم و کوفته ریزه بریزید تا آخر و بذارید دم بکشه.