باقلا فسنجون یه غذای اصیل گیلانیه خیلی آسون و خوشمزهس که در حال فرموش شدنه. برخلاف جاهای دیگه که فقط فسنجون رو با گوشت و مرغ درست میکنن، گیلان فسنجون زیاد داره. برای درست کردن باقلا فسنجون میتونید از باقلا کشاورزی یا پاچ باقلا (باقلا رشتی) یا لوبیا چیتی استفاده کنید. اما برای اینکه طعم و مزه اصلی باقلا فسنجون رو امتحان کنید، بهتره که از باقلا کشاورزی یا پاچ باقلا استفاده کنید.
مواد لازم برای تهیه خورش باقلا فسنجان گیلانی بدون گوشت و مرغ
- پاچ باقلا 3 لیوان
- مغز گردو 300 گرم
- پیاز درشت 2 عدد (یا 3 تا متوسط)
- رب انار 2 قاشق غذاخوری
- آب 5 لیوان
- نمک 1 قاشق مرباخوری
- زردچوبه 1 قاشق چایخوری
- فلفل سیاه 1 قاشق چایخوری
- آبلیمو 1 تا 2 قاشق سوپخوری
طرز تهیه خورشت باقلا فسنجان گیلانی اصیل بدون گوشت و مرغ
مرحله اول، خیس دادن پاچ باقلا
برای درست کردن باقلا فسنجون، پاچ باقلا رو از شب قبل داخل آب خیس بدید.
همچنین بخوانید: طرز تهیه شوید واویج گیلانی (شوید واویشکا) به روش اصلی
مرحله دوم، آسیاب کردن گردو
برای تهیه باقلا فسنجون نیاز به گردوی پودر شده داریم. مغز گردوها رو کمی درشتتر از گردوی فسنجون آسیاب کنید.
همچنین بخوانید: طرز تهیه شامی ترش گیلانی
مرحله سوم، پختن باقلا فسنجان
پیازها رو پوست بگیرید و رنده کنید. برای درست کردن باقلا فسنجان به روش سنتی گیلانی بهتره که از گمج استفاده کنید، اما اگه گمج ندارید از یه قابلمه معمولی استفاده کنید. برای پختن باقلا فسنجون، پاچ باقلا رو آبکشی کنید و داخل گمج یا قابلمه بریزید. سپس گردوی آسیاب شده، پیاز رنده شده، نمک، زردچوبه، فلفل و پنج لیوان آب رو اضافه کنید.
روی حرارت ملایم زمان بدید تا باقلا فسنجون به جوش ببیاد. سپس حرارت رو کم کنید و درب گمج یا قابلمه رو بذارید و قابلمه رو روی شعله پخشکن بذارید و حدود یک ساعت تا یک ساعت و نیم زمان بدید تا پاچ باقلا کامل بپزه و گردو روغن بیندازه و خورشت جا بیفته. در آخر وقتی خورشت به غلظت مناسب رسید میزان نمک و ترشی غذا رو تست کنید و سپس به همراه برنج کته و سبزی خوردن سرو و نوش جان کنید.
همچنین بخوانید: طرز تهیه باقلا قاتق با شوید خشک یا شوید تازه
نکات مهم و فوت و فن های پخت خورشت باقلا فسنجان اصل گیلانی
- برای درست کردن باقلا فسنجون به روش سنتی گیلانی فقط مواد رو با هم مخلوط کنید و بذارید رو اجاق که آماده شه. هیچ کار دیگهای نیاز نیست انجام بدید.
- دستور اصلی این غذا با پاچ باقلا هستش که باقلای محلی گیلانه و در ایران فقط در گیلان کاشت میشه. اما اگه به پاچ باقلا دسترسی نداشتید میتونید از لوبیا چیتی یا لوبیا کشاورزی استفاده کنید.