قوام پلو در کنار برنج سفید و برنج زعفرانی معمولا به همراه خورشت فسنجون یا مرغ یا شامی لاهیجانی سرو میشه. قوام پلو جزو غذاهای اصلی در نذریهای محرم و ماه رمضونه.
دلیلی که به این غذا میگن قوام پلو، استفاده از قوام یا شیره قوام در سرو این غذا هست.
شیره قوام مخصوص لاهیجان و روستاهای اطرافشه. این شیره به عنوان صبحونه یا عصرونه با نون مصرف میشه اما بیشترین و مهمترین مصرف این شیره در تهیه قوام پلو یا سیاه پلو هست.
امیدوارم این غذای لاهیجانی رو درست کنید و خوشتون بیاد. در ادامه با دستور پخت قوام پلو گیلانی مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.
مواد لازم برای تهیه شیره قوام
- شیره انگور سیاه 3 کیلو
- رب انار نیم کیلو
- رب آلوچه نیم کیلو
- گردو آسیاب شده 1 پیمانه پلوپز
- سبزی چرخشده نیم کیلو (شامل گشنیز، نعنا، کوت کوته و چوچاق)
- سیر چرخ شده 1 بوته
- شکر 1 ملاقه سرپر
طرز تهیه قوام پلو لاهیجانی به روش اصیل
مرحله اول، مخلوط کردن مواد
برای شروع یک قابلمه بزرگ بردارید و شیره انگور سیاه، رب انار، رب آلوچه، گردو، سیر و سبزی رو داخل قابلمه بریزید و با هم مخلوط کنید.
مرحله دوم، اضافه کردن آب
به اندازه دو برابر مقدار مواد داخل قابلمه آب اضافه کنید و مواد رو هم بزنید. قابلمه رو روی حرارت ملایم بذارید و وقتی که مواد گرم شد، شکر رو اضافه کنید و خوب هم بزنید تا شکر در مواد حل بشه.
روی حرارت ملایم زمان بدید تا مواد شروع به جوشیدن کنه و قوام بیاد. مواد رو هر چند وقت یکبار هم بزنید تا ته نگیره.
مواد باید اینقدر روی حرارت بمونه تا آبش کاملل تبخیر بشه و مثل رب تا بشه به مدت طولانی تو یخچال نگهداری کرد.
وقتی که مواد غلیظ شد و به غلظت رب رسید، شیره قوام آماده شده.
مرحله سوم، مخلوط کردن قوام با برنج
وقتی که شیره قوام آماده شد، از روی حرارت بردارید و زمان بدید تا کاملا خنک بشه. سپس داخل ظرف خشک و تمیز و درب دار بریزید و درب ظرف رو محکم ببندید و داخل یخچال نگهداری کنید.
برای تهیه قوام پلو، حدود دو تا سه قاشق از شیره قوام رو داخل یک کاسه بریزید و به اندازه ته استکان آب جوش اضافه کنید و هم بزنید تا کمی رقیق بشه.
سپس مقداری از برنج دم کشیده و آماده رو داخل ظرف شیره قوام بریزید و با قوام رقیق شده مخلوط کنید و هم بزنید و سپس برنج رو داخل دیس بریزید و روش برنج زعفرانی و برنج مخلوط با قوام رو بریزید و سرو کنید.
نکات مهم و فوت و فن های تهیه قوام پلو شمالی
- برای تهیه شیره قوام اگه از شیره انگور سیاه استفاده نکردید، برای اینکه شیره قوام رنگ سیاهی داشته باشه میتونید در اواسط پخت چند قاشق چای لاهیجان خشک رو در پارچه تمیزی بذارید و سر پارچه رو ببندین و به وسیله یک میله آهنی تمیز به مدت بیست دقیقه داخل مخلوط در حال جوشیدن قرار بدید و بعد خارج کنید.
- سبزی بویا شامل گشنیز، نعنا، کوت کوته (سبزی محلی گیلان) و چوچاق (سبزی محلی گیلان) هست. اگه به سبزیهای محلی گیلان دسترسی نداشتید فقط از نعنا و گشنیز استفاده کنید.