اگه بخوایم در مورد نون‌های سنتی ترکیه صحبت کنیم، باید بگیم که دو نوع روش تهیه برای انواع نون در ترکیه وجود داره.

  1. نون‌هایی که با استفاده از مخمر درست میشن و به همین دلیل کمی پفدار و حجیم هستن.
  2. نون‌هایی که بدون مخمر درست میشون و مسطح و نازک هستن.

در ترکیه کلا به نون میگن اک مک (Ekmek) و هر نونی اسم خودش رو داره مثل نون‌های ایرانی بربری، لواش، تافتون یا سنگگ. این نون خوشگل و توپلی ترکیه‌ای هم اسمش نان سامون (Somun) یا اکمک سامون هست یا اکمک سامون.

اما بریم سراغ طرز پخت نان سامون ترکیه. نون سامون در ترکیه برای صبحانه و انواع ساندویچ‌ها استفاده میشه. در ادامه با دستور پخت نون سامون مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.


مواد لازم برای تهیه نان سامون ترکیه

  • آرد 300 گرم (دو و یک هشتم پیمانه)
  • شکر 12 گرم (1 قاشق سوپ‌خوری)
  • نمک نصف قاشق چای‌خوری
  • پودر خمیر مایه 8 گرم (1 قاشق غذاخوری)
  • آب ولرم 230 میلی‌لیتر
  • روغن مایع آفتابگردان 20 میلی‌لیتر (2 قاشق غذاخوری)

طرز تهیه نان سامون ترکیه به روش اصلی

طرز تهیه نان سامون ترکیه مرحله به مرحلهمرحله اول، مخلوط کردن مواد

برای شروع ابتدا مخمر رو داخل نصف فنجون آب ولرم بریزید و حدود ده دقیقه زمان بدید نا مخمر فعال بشه.

سپس آرد، شکر، نمک و خمیر مایه رو باهم ترکیب کنید و روغن مایع را اضافه کنید و کم کم آب ولرم رو بریزید.

مواد رو با قاشق هم بزنید در حدی که آرد و آب با هم ترکیب بشن. در این مرحله نیازی به ورز دادن خمیر نیست.


مرحله دوم، استراحت دادن به خمیر

با پارچه یا سلفون روی کاسه رو بپوشونید و به مدت دو ساعت به خمیر استراحت بدید.

همچنین می‌تونید فر رو روی 100 درجه سانتی‌گراد قرار بدید و ظرف خمیر رو به مدت پنج تا هشت دقیقه داخل فر بذارید و بعد خارج کنید تا با این روش خمیر زودتر حجم بگیره.


مرحله سوم، چونه گرفتن خمیر

بعد از پایان زمان استراحت، خمیر رو در کاسه با کارتک جمع کنید و روی سطح کار آرد بپاشید و خمیر رو روی سطح کار بذارید.

خمیر رو ورز بدید و سپس خمیر رو جمع و به شکل توپ دربیارید و بعد به چهار قسمت مساوی تقسیم کنید.

هر قسمت رو چونه کنید و کنار بذارید و روی چونه رو با پارچه یا سلفون بپوشونید و چونه‌ها رو دونه دونه با دست یا ورنه باز کنید و مجدد تا کنید. این کار رو در دو جهت مخالف انجام بدید و سپس به خمیر فرم بدید و روی سینی فر که کاغذ روغنی قرار دادید بذارید. گذاشتن کاغذ روغنی اجباری نیست.

بعد از گذاشتن خمیر روی سینی فر حدود نیم ساعت بهش استراحت بدید. بعد استراحت با چاقو یا تیغ روی خمیر چند برش با عمق کم ایجاد کنید و بعد روی خمیر با لسپری آب پاش کم آب اسپری کنید.


مرحله چهارم، پخت نون

داخل فر یک ظرف آب بذارید و سپس سینی رو داخل فر از قبل گرم شده با درجه 230 سانتی‌گراد در طبقه وسط بذارید و حدود 17 تا 20 دقیقه زمان بدید تا سطح نان قهوه‌ای بشه. بعد از گذشت 15 دقیقه ظرف آب رو از فر خارج کنید و چند دقیقه زمان بدید تا نون بدون ظرف آب داخل فر بمونه.

سپس نون رو از فر خارج کنید و روی توری مشبک بذارید تا خنک بشه و بعد نوش جان کنید.

نکته مهم: نون سامون رو داغ برش نزنید چون خمیر میشه.