شیره خرما فوقالعاده مقویه و خواص زیادی برای سلامتی داره. اگه یک بار شیره خرما خونگی درست کنید، متوجه تفاوت شیره خرما درجه یک خونگی با شیره خرمای حاضری میشید. فقط اینو بگم که هیچ شیره خرمای حاضری به کیفیت شیره خرمای خانگی نمیرسه. در ادامه با دستور تهیه شیره خرمای خونگی بدون خاک سفید مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.
مواد لازم برای تهیه شیره خرما خانگی بدون خاک سفید
- خرما 5 کیلوگرم
- آب حدود 2 پارچ
طرز تهیه شیره خرما خانگی بدون خاک سفید مرحله به مرحله
مرحله اول، پختن خرما
برای شروع خرماها رو داخل یک قابلمه بزرگ بریزید و آب روی خرما آب بریزید و درب قابلمه رو بذارید. قابلمه رو روی شعله با حرارت کم بذارید و حدود یک ساعت زمان بدید تا خرما خوب بپزه.
زمان پخت خرما به مقدار و نوع خرما بستگی داره و حدود یک ساعت زمان میبره. هر مقدار که خرما ریختید داخل قابلمه، مقدار آب باید به اندازهای باشه که روی خرماها رو به طور کامل بپوشونه و حدود 3 سانتیمتر آب روی خرما باشه. میشه گفت که به ازای هر کیلو خرما تقریبا 5 لیوان دستهدار فرانسوی آب استفاده میشه.
میتونید خرماها رو بشویید و از وسط نصف کنید و هستهها رو جدا کنید. اما نیازی به این کار نیست.
مرحله دوم، صاف کردن خرما
بعد از پختن خرما با آب، حرارت شعله رو خاموش میکنیم و درب قابلمه رو برمیداریم و زمان میدیم تا خرما داخل قابلمه در دمای اتاق بمونه تا ولرم بشه. سپس خرما رو داخل کیسه پارچهای نخی میریزیم و صاف میکنیم. برای صاف کردن خرما با دست آروم آروم فشار بدید تا شیره جدا بشه و از صافی رد بشه. دقت کنید که گوشت و پوست خرما از صافی رد نشه.
مرحله سوم، پخت نهایی شیره
در این مرحله شیره صاف شده رو داخل قابلمه میریزیم و روی شعله با حرارت متوسط میذاریم و زمان میدیم تا به جوش باید. شیره خرما رو به طور مرتب هم میزنیم و حتما کف تشکیل شده روی شیره رو با قاشق جدا میکنیم و دور میریزیم.
در جدا کردن کف روی شیره دقت داشته باشید و این کار رو با دقت و حوصله انجام بدید تا در آخر کار شیرهای شفافتر و زلالتر داشته باشید. وقتی که شیره به غلظت مورد نظر رسید، یعنی که شیره آماده شده و باید حرارت شعله رو خاموش کنید.
توجه داشته باشید که وقتی شیره گرم و در حال جوشیدنه، رقیقتر از وقتی هست که سرد میشه. پس به این نکته مهم حتما توجه داشته باشید.
برای بهتر بودن نتیجه و تشخیص اینکه آیا شیره به غلظت مناسب رسیده یا نه، یک قاشق از شیره گرم رو داخل بشقاب بریزید و صبر کنید تا شیره سرد بشه. سپس بشقاب رو تکون بدید. اگه شیره به آرومی حرکت کرد یعنی که شیره آماده است اما اگه مثل آب رقیق بود یعنی به زمان بیشتری نیاز داره تا آمکاده بشه.
شیره خرما در صورتی که پس از سرد شدن به غلظت مناسب برسه، بین دو انگشت حالت چسبندگی و ماسیدگی داره.
این مرحله از پخت شیره خرما حدود چهار ساعت و نیم زمان میبره
مرحله چهارم، ریختن خرما داخل ظرف برای نگهداری
وقتی که خرما به غلظت مناسب رسید، قابلمه رو از روی حرارت بردایرد و اجازه بدید شیره خرما داخل قابلمه بمونه تا به طور کامل خنک بشه. سپس شیره رو داخل ظرفهای شیشهای در دار خشک و تمیز بریزید و داخل یخچال نگهداری کنید.
این شیره خرما خونگی به مدت یک سال موندگاری داره. میتونید شیره رو داخل کابینت یا جای خشک و خنک هم نگهداری کنید. اما اگه داخل یخچال نگهداری کنید بهتره. نوش جان.
نکات مهم و فوت و فن های پخت شیره خرما خونگی بدون خاک سفید
- برای درست کردن شیره خرما بهتره که از خرماهای شیرهدار استفاده کنید. استفاده از خرماهای بدون شیره . خشک یا کم شیره برای دست کردن شیره خرما مناسب نیست.
- اگر غلظت شیره خرما کم باشه زود کپک میزنه، پس سعی کنید یا غلظت شیره رو بیشتر کنید یا اینکه به مقدار کم شیره خرما درست کنید.
- توجه داشته باشید که نوع خرما و میزان حرارت در زمان پخت، در رنگ و کیفیت نهایی شیره تأثیر داره.
- برای تهیه شیره خرما میتونید از خرماهای ریز و دفرمهشده هم استفاده کنید.
- توجه داشته باشید که اگه خرما خشک باشه، زمان پخت شیره طولانیتر میشه.
- شیره خرما وقتی که سرد بشه غلیظتر و سفتتر از قبل میشه، پس در زمان جوشیدن و پخت شیره به این نکته مهم توجه داشته باشید.
- اگر شیرهای که تهیه کردید سفتتر از حد مورد نظر شد، کمی آب جوش به شیره اضافه کنید و دوباره برای مدت کوتاهی شیره رو روی حرارت بذارید و بجوشونید.
- برعکس مورد بالا، اگر شیره رقیقتر از حد مورد نظر شد باز آن را روی حرارت قرار دهید تا بجوشد و به غلظت مناسب برسد.
- اگه دوست داشتید میتونید مقداری شیره خرما بردارید و هم وزنش ارده کنجد بریزید و مخلوط کنید و برای صبحانه یا عصرانه میل کنید.