خورش مرغ ناردونی یه غذای سنتی، خوشمزه و محبوب ایرانیه که مبدأ اون شمال ایرانه و هم در گیلان و هم در مازندران پخته میشه. خورش مرغ ناردونی شباهت زیادی به فسنجون داره و یه غذای مجلسیه.
مرغ ناردونی مثل خیلی از غذاهای شمال ایران مزهی ترشی داره و اگه از رب انار محلی استفاده کنید و با برنج شمال سرو کنید، مزه اصلی این غذا رو خواهید چشید.
مرغ ناردونی یه غذای شیک و مجلسی، خوش رنگ و لعاب و مناسب برای مهمونی شب یلدا هم هست.
مرغ ناردونی ممکنه با دستورهای مختلفی درست بشه، مثلا با مرغ یا با گوشت پرندههای بومی مثل مرغابی یا اردک که آخر کار همشون خوشمزه هستن.
در ادامه به صورت مرحله به مرحله و تصویری با تمام مراحل پخت، فوت و فنها و نکات ریز دستور پخت مرغ ناردونی اصیل مازندرانی آشنا میشید.
مواد لازم برای پخت خورش مرغ ناردونی برای 2 نفر
- مرغ دو تکه (سینه یا ران به دلخواه)
- رب انار ترش نصف قاشق غذاخوری
- رب گوجه فرنگی نصف قاشق غذاخوری
- آب انار طبیعی یک سوم پیمانه
- پیاز متوسط یک عدد
- انار کوچک یک عدد
- سیر 2 حبه
- استاک مرغ یک قاشق مرباخوری
- کره 50 گرم
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه خورش مرغ ناردونی شمالی اصیل و مجلسی با مرغ
مرحله اول، مزهدار کردن مرغ
برای شروع تکههای مرغ شسته و پوست گرفته شده رو داخل یه ظرف با اندازه مناسب بگذارید و ادویهها که شامل نمک، فلفل سیاه و زردچوبه بود رو روی مرغ بریزید.
با دست ادویهها رو حسابی بمالید روی مرغ تا همهی قسمتهای مرغ به ادویه آغشته بشه و مرغ مزهدار بشه.
مرحله دو، سرخ کردن مرغ
در این مرحله کره رو با مقدار کمی روغن داخل یه ماهیتابه نچسب بریزید و مرغهای مزهدار شده رو با حرارت ملایم تفت بدید تا سرخ بشن و رنگ مرغ طلایی بشه. (ترکیب کردن کره با روغن باعث میشه که در زمان سرخ کردن مرغ، کره نسوزه)
وقتی که مرغ سرخ شد، مرغها رو به یک ظرف دیگه منتقل کنید، چون در ادامه کار به ماهیتابه و کرهای که داخلش هست نیاز داریم.
مرحله سوم، آماده کردن پیاز داغ
پیاز رو به شکل نگینی خرد کنید و تو ماهیتابهای که مرغ رو سرخ کردید تفت بدید تا طلایی بشه. در ادامه دو حبه سیر رو له کنید یا ریز رنده کنید و به پیاز اضافه کنید.
در این قسمت باید رب گوجهفرنگی رو به مواد اضافه کنید و کمی تفت بدید.
وقتی رب کمی تفت خورد و باز شد، رب انار رو به مواد اضافه کنید.
نکته خیلی مهم: وقتی که رب انار رو به مواد اضافه میکنید دقت کنید که حرارت شعله باید خیلی کم باشه تا طعم رب انار خراب نشه.
رب انار در واقع اصلا نیازی به تفت داده شدن نداره و حرارت بالا طعم و مزهی رب انار رو عوض میکنه و روش اثر منفی میذاره، چس باید خیلی سریع و بلافاصله پس از اضافه کردن رب انار به مواد، آب انار رو هم به مواد اضافه کنید و بعد صبر کنید تا مواد به جوش بیاد.
مرحله چهارم، تنظیم ترشی و شیرینی مرغ ناردونی
در این مرحله از پخت مرغ ناردونی میتونید میزان ترشی و شیرینی خورش رو امتحان کنید و با توحه به ذائقهای که دارید میزان ترشی و شیرینی رو تغییر بدید.
اگه رب اناری که استفاده کردید خیلی ترش بوده و اگه دوست دارید که طعم خورش ناردون ملس باشه، مقداری شکر کم کم اضافه کنید.
مزه نهایی خورش ناردون به رب اناری که استفاده میکنید بستگی داره و ترش، شیرین یا ملس بودن مرغ ناردونی رو رب انار تعیین میکنه. اما در نهایت میتونید با توجه به ذائقهتون از چاشنیهای متفاوتی استفاده کنید.
مرحله پنجم، اضافه کردن مرغ
در این مرحله، وقتی که میزان ترشی مرغ ناردونی رو تنظیم کردید، تکههای مرغ سرخ شده رو اضافه کنید و در ادامه استاک مرغ رو اضافه کنید.
حالا کمی آب جوش به خورش اضافه کنید.
در ادامه درب قابلمه رو بگذارید و حرارت رو ملایم کنید تا خورش مرغ ناردونی خوب جا بیوفته.
مرحله ششم، پخت نهایی
در یک ربع آخر پخت خورش دونههای انار رو به خورش اضافه کنید.
نکته مهم: وقتی که دانههای انار رو به خورش اضافه کردید دیگه نباید درب قابلمه رو بگذارید، اگه بعد از اضافه کردن دونههای انار درب قابلمه رو بذارید، دونههای انار سفید میشن و رنگشونو از دست میدن و شکل نهایی خورش قشنگ نمیشه.
مرحله هفتم، سرو و تزئین
بعد از اینکه دونههای انار رو داخل خورش ریختید، یک ربع بعد خورش آماده میشه. میتونید با برنج کته یا آبکش سرو کنید و با دونههای انار تزئین کنید. نوش جان
فیلم آموزش خورش مرغ ناردونی