نان گاتای ارمنی فوق العاده خوشمزه‌ست که پیشنهاد می‌کنم اصلا ازش غافل نشید.


مواد لازم برای تهیه نان گاتا ارمنی

  • شیر ولرم ۲۰۰ میلی لیتر چهار پنجم لیوان دسته دار فرانسوی
  • ۲۰ گرم خمیر مایه تازه یا ۱۰ گرم خمیر مایه فوری یک قاشق غذاخوری
  • دو عدد تخم مرغ هم دمای محیط
  • شکر ۱۳۰ گرم تقریبا دو سه لیوان
  • نمک نصف قاشق چای‌خوری
  • آرد الک شده ۶۰۰ گرم (تقریبی و کنترلی) چهار الی پنج لیوان سر خالی
  • کره ی هم دمای محیط ۱۰۰ گرم

مواد میانی

  • آرد ۲۵۰ گرم دو لیوان سرخالی
  • شکر ۱۳۰ گرم دو سوم لیوان
  • کره ۱۵۰ گرم هم دمای محیط
  • وانیل یک قاشق چای‌خوری

برای مواد میانی میتونید از پودر گردو و هل و زنجبیل هم استفاده کنید.

حتما آرد و کم کم اضافه کنید و خوب ورز بدین تا به خمیر نرمی برسید.


آموزش دستور پخت نان گاتا ارمنی لایه ای به روش اصلی

طرز تهیه نان گاتا ارمنی لایه ای به روش اصلی
برای شروعابتدا در ظرفی شیر ولرم و دو قاشق غذاخوری از شکر و خمیر مایه و ۴ قاشق غذاخوری آرد الک شده رو با هم میکس کنید ده دقیقه بپوشونید.

تخم مرغ هم دمای محیط و بقیه ی شکر و نمک و اضافه کرده و با هم مخلوط کنید.

نصف آرد الک شده و کره ی هم دمای محیط و اضافه کرده و ده دقیقه خمیر و ورز بدین.

۳۰ دقیقه به خمیر استراحت بدین.

برای مواد میانی در ظرفی دیگه آرد و شکر و کره و وانیل رو با هم مخلوط کنید.

پودر هل و زنجبیل و گردو هم میتونید اضافه کنید.

خمیر و به ۶ قسمت مساوی تقسیم کنید و چونه بگیرین و از مواد میانی داخل خمیر ریخته و بقچه کنید و خوب ببندید.

روی خمیر ها رو پوشونده و ۳۰ دقیقه ی دیگه استراحت بدین.

با زرده رومال کرده و با چنگال طرح بندازید. داخل فر از قبل گرم شده به دمای ۱۸۰ درجه تقریبا ۲۰ الی ۲۵ دقیقه بپزید. نوش جان.


طرز تهیه شیرینی گاتا ارمنی

گاتا ارمنی شیرینی مغزدار ومعروف ارامنه هستش. چون کره داره خیلی ترده وبینهایت خوش طعم وخوشمزه که به مدت طولانی هم میشه نگهداری کرد. برای فیلینگ میتونید انواع مغزیجات مثل پودر گردو،بادام،پسته استفاده کنید.

موادمیانی

  • آرد سفید ۲ لیوان (تفت داده شود تا بوی خامی آرد گرفته شود)
  • کره نرم هم دمای محیط ۱۰۰ گرم
  • وانیل ۱ ق م
  • شکردانه ریز ۱ لیوان سرپر

(میتونید به مواد میانی پودر گردو،هل،دارچین هم اضافه کنید هرچقدر پودرگردو استفاده کردید آرد رو کم کنید)

کره نرم رابزنیدیکدست شود.بترتیب شکر،وانیل وآرد الک شده رااضافه،ابتدابالیسک وسپس باهمزن برقی بزنیدتامخلوط شن مانندی بدست بیاد.سلفون کشیده بزاریدداخل یخچال .

مواد لازم برای خمیر شیرینی

  • آردسفید ۳ لیوان
  • کره سرد ۲۵۰  گرم
  • وانیل ۱ قاشق چای خوری
  • نمک ۱/۲قاشق چای خوری
  • ماست ۱ پیمانه
  • تخم مرغ ۲ عدد
  • جوش شیرین ۱ قاشق چای خوری

کره سرد رارنده بزنید. آرد راالک وداخل کاسه بریزیدکره را بتدریج اضافه وهمزمان بزنیدتا بشکل خرده نون دربیاد. (اگردستگاه خمیرزن نداریدبانوک انگشتان ورز بدید که به روغن نیفته)نئمک و وانیل راهم اضافه کنید.ئحالا تخم مرغ،ماست وجوش شیرین راباهم ترکیب وبه مواد فوق اضافه شود با سری خمیرزن بزنید تاخمیری شود(از ورز دادن بیش از اندازه خودداری شود وگرنه شیرینی سفت میشه)

خمیرراروی سطح آردپاشی چونه کنیدوبزارید داخل کیسه فریزر.باوردنه باز کنید و داخل یخچال بمدت یک ساعت استراحت دهید(حتی میتونید شب قبل هم خمیرتون رو آماده کنیدتو یخچال بزارید)سپس سطح کارراآردپاشی کنیدخمیرراباوردنه بشکل مستطیل باز کنید قطر خمیر بیشتر از ۲ میل نشه !با پیتزابردورتادور خمیر را برش دهید تامستطیل منظمی دربیاد

از همون ابتدا میتونید چونه را به دوقسمت تقسیم وباز کنید یعنی دوتا رول شیرینی درست کنید که کارتون راحتتر باشه. یک عدد زرده تخم مرغ رابا یک ق غ شیر ترکیب وسطح خمیر را رومال بزنید تا مواد میانی بهش بچسبه.مواد میانی رو بریزید روخمیر وبادست پخش کرده وکمی فشار بدید تا فشرده شه وبچسبه،از یک جهت آروم رول کنید درز خمیر رو بگیرید ورول را طوری قرار بدید که درز بیفته قسمت زیر که موقع پخت بازنشه،باوردنه روی سطح رول بکشید تاتخت شه رومال زده وبا چنگال طبق تصویرخط بیندازید داخل سینی فرکه کاغذ روغنی گذاشتیدبچینیدوبزارید تو فرازقبل گرم شده بادمای۱۷۰ درجه س بمدت۳۰ الی۳۵ دقیقه بسته به دمای فرتون داره زیر و روش که طلایی شد کافیه از فر بیرون بیارید و نوش جان کنید.

داخل ظرف دربسته نگهداری شود

نکات:

موقع بازکردن خمیر دقت کنید ضخامت خمیر بیشتر از۱/۵ الی۲میل نشه که لایه ها تو فر بپزه وترد بشه وگرنه خمیری میمونه .

و نکته دیگه ورز دادن خمیر هستش اگه بیش از حد با دست ورز بدید شیرینی مثل سنگ سفت میشه


طرز تهیه نان گاتا ارمنی مغزدار و شکم پر

نان گاتا، یه نون مقوی و مغزدار که ارامنه عزیز توی اعیاد و مناسبت هاشون بصورت داغ کنار چای یا قهوه از مهمونهاشون پذیرایی میکنن.

مواد لازم برای نان گاتا

  • آرد سه صفر ۳۰۰ گرم
  • ماست ۱/۲ پیمانه
  • روغن مایع ۲ ق غ
  • تخم مرغ ۱ عدد
  • کره ۵۰ گرم
  • خمیرمایه فوری ۱/۲ قاشق غذاخوری
  • بیکینگ پودر ۱/۲ قاشق چای خوری
  • وانیل یک پنس
  • پودر هل یک پنس

مواد لازم برای مغز نان

  • شکر ۱/۲ پیمانه
  • گردو ۱/۲ پیمانه
  • دارچین ۱ قاشق چای خوری
  • کره ۷۰ گرم
  • آرد سه صفر ۱/۲ پیمانه

طرز تهیه خمیر نان:

به کره آب شده و بدون حرارت تخم مرغ و وانیل رو اضافه کنید و با همزن دستی بزنید، بعد روغن مایع و ماست رو اضافه کنید و مجدد با همزن بزنید. در یک ظرف دیگه آرد ‌و بیکینگ پودر و خمیرمایه فوری رو سه بار الک کنید و کم کم به مخلوط اضافه کنید و‌ هم بزنید تا جاییکه خمیر جمع بشه و ۱۵ دقیقه خمیرتون رو ورز بدین و داخل یک ظرف قرار بدین و روش رو سلفون بکشید و اجازه بدین ۱ ساعت استراحت کنه تا حجیم بشه.

مواد میانی:

کره رو داخل تابه کمی آب کنید و آرد رو داخلش تفت بدین نیازی به تغییر رنگ آرد نیست بعد گردو و دارچین و شکر رو اضافه کنید و بعد کمی تفت دادن از روی حرارت بردارین.

حالا بعد یک ساعت پف خمیر رو بگیرین و اون رو به دو چونه مساوی تقسیم کنید و به شکل گرد درش بیارین و از مواد میانی داخلش بریزین و خمیر دوم رو روش قرار بدین و اطرافش رو خوب ببندید و روی خمیر رو با چنگال طرح بندازین و از یک زرده تخم مرغ و زعفران برای رومال اون استفاده کنید و به مدت ۱۵ دقیقه با دمای ۲۰۰ درجه داخل فر از قبل گرم شده بزارین و در آخر گریل کنید تا روی نون هم طلایی بشه.

میدوارم این نون بینظیر ارمنی رو‌ درست کنید و لذتش رو ببرید.