حلوا سیاه اردبیل واقعا بینظیر و خوشمزهست. جوانه گندم اصلیترین ماده در تهیه حلوای سیاهه که بیشترین تاثیر رو تو خواص حلوا سیاه داره.
به دلیل اینکه مواد اولیه حلوا سیاه شامل آرد جوانه گندم و شیره هست، این حلوا فوقالعاده مقوی و پرخاصیته.
پخت حلوا سیاه زمان زیادی میبره و با شعله آروم انجام میشه و حدود پنج ساعت زمان نیاز داره. به دلیل نحوه پخت و استفاده از کره و عسل در پخت، حلوای سیاه رو در دمای متوسط میتونید تا چهار ماه بدون شکرک زدن و فاسد شدن نگهداری کنید و در زمان مصرف با کمی حرارت تازگی پخت روز اول میشه.
در ادامه به روش اصلی پخت حلوا سیاه و همچنین یک روش ساده تر که زمان کمتری میبره اشاره شده.
مواد لازم برای تهیه حلوا سیاه اردبیل
- آرد سبوسدار ( آرد نان سنگک) 1 پیمانه
- آرد جوانه گندم (آرد سمنو) یک چهارم پیمانه
- شکر نصف پیمانه (برای پخت به روش ساده)
- آب یک چهارم پیمانه
- کره یا روغن حیوانی 100 گرم
- شیره انگور یک پیمانه
- گلاب دو آتیشه یک چهارم پیمانه
- زعفران دم شده 2 قاشق غذاخوری
- دارچین نصف قاشق چایخوری
- زنجبیل نصف قاشق چایخوری
- پودر گل سرخ نصف قاشق چایخوری
- هل نصف قاشق چایخوری
- جوز هندی نصف قاشق چایخوری
- زردچوبه نوک قاشق چایخوری
- زیره نصف قاشق چایخوری
- فلفل سیاه نصف قاشق چایخوری
- میخک نوک قاشق چایخوری
- پودر گردو 50 گرم
- پودر کنجد 50 گرم
- پودر پسته 50 گرم
- پودر سنجد 50 گرم
- موم عسل 50 گرم (برای پخت به روش اصلی)
- روغن به مقدار لازم (برای پخت به روش اصلی)
طرز تهیه حلوای سیاه اردبیل با جوانه گندم و شیره به روش ساده
برای شروع شکر، آب، گلاب و زعفران رو روی حرارت قرار میدیم تا شکر حل بشه. سپس زیر گاز رو خاموش میکنیم و قابلمه رو کنار میذاریم.
در ادامه آرد سبوسدار رو در ماهیتابه میریزیم و حدود یک ربع با حرارت ملایم تفت میدیم. سپس آرد سمنو رو اضافه میکنیم و به مدت یک ربع دیگه تفت میدیم تا رنگش تیره بشه. سپس در این هنگام کره یا روغن رو به آرد اضافه میکنیم و کمی تفت میدیم و پودر گردو و سنجد رو هم اضافه میکنیم و همه رو با هم مخلوط میکنیم.
در آخر شیره انگور و مخلوط شکر، آب، گلاب و زعفران رو اضافه میکنیم و هم میزنیم تا حلوا حالت گهوارهای پیدا کنه و به راحتی فرم بگیره. البته میتونید پودر گردو و سنجد رو حذف کنید.
حلوا سیاه به صورت سرد بسیار خوشمزهست اما مراقب ادویههای به شدت گرمش باشید.
همچنین بخوانید: طرز تهیه حلوای هویج با آرد سفید و آرد برنج ساده و خوشمزه
طرز تهیه حلوای سیاه اردبیل با جوانه گندم و شیره به روش اصلی
آرد جوانه گندم رو میتونید آماده تهیه کنید اما خودتون هم میتونید تو خونه درست کنید. برای اینکار گندم رو به مدت تقریبی 3 روز داخل آب خیس بدبد تا جوانه بزنه بعد خشک کنید تا آماده آسیاب کردن بشه. بعد اینکه کامل خشک شد همراه با جوانش آسیاب کنید.
برای پخت حلوا آرد سبوس دار رو به همراه آرد جوانه گندم با آب مخلوط کرده و هم میزنن تا خمیر درست بشه.
همچنین بخوانید: طرز تهیه حلوا سه آرد با پیمانه لیوان مجلسی و خوشمزه
در این مرحله روغن و کره رو به حلوا اضافه میکنیم و با حرارت کم اجاق حلوا رو تفت میدیم و مرتب بهش روغن اضافه میکنیم. البته میشه از کره محلی هم بجای روغن استفاده کرد که بسیار بهتر از روغنه.
حلوا سیاه به طور معمول به مدت 6 ساعت هم زده میشه تا کامل برشته شه و از خامی دربیاد. تغییر رنگ حلوا حاصل همین مدت زمان زیاد تفت دادنه.
بعد از اتمام این مراحل شیره انگور و موم عسل رو به حلوا اضافه میکنیم و به مدت نیم ساعت حلوا رو هم میزننم تا شیره و موم کاملا داخل حلوا حل بشه.
در آخرین مرحله مقداری ادویه مخصوص حاوی دارچین زنجبیل فلفل سیاه هل گلپر زیره و زردچوه به حلوا اضافه میکنیم و با پودر پسته و کنجد و گردو تزئین میکنیم.