دونات نوعی پیراشکیه که واقعا خوشمزه است و در همه جای دنیا طرفدارهای زیادی داره. تهیه دونات روشهای مختلفی داره که یکی از این روشها پخت دونات در فر هست.
روش معمول درست کردن دونات اینه که داخل روغن سرخ بشه، درسته که سرخ کردن باعث میشه که دونات طعم فوقالعادهای داشته باشه، اما دونات در زمان سرخ شدن روغن به خودش جذب میکنه و در نتیجه کالریش زیاد میشه، اما پخت دونات در فر و بدون روغن سالمتره.
برای پخت دونات اگه قالب مخصوص دونات ندارید، بدون قالب هم میتونید دونات درست کنید، در ادامه با دستور پخت دونات رژیمی و خوشمزه در فر و بدون قالب به صورت تصویری و مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.
مواد لازم برای تهیه دونات رژیمی و خوشمزه در فر و بدون قالب
- آرد سفید حدود 5.5 لیوان فرانسوی دستهدار
- شیر 1.5 حدود لیوان فرانسوی دستهدار
- مخمر 1 قاشق چایخوری سرپر
- تخممرغ 2 عدد
- شکر 1 لیوان فرانسوی دستهدار
- روغن مایع نصف لیوان فرانسوی دستهدار
- وانیل نصف قاشق چایخوری
- نمک نصف قاشق چایخوری
- کره 100 گرم
مواد لازم برای تهیه دونات رژیمی بدون روغن داخل فر
مرحله اول، فعال کردن مخمر
برای شروع، شیر رو از دو ساعت قبل از یخچال خارج کنید تا با محیط هم دما بشه. سپس مخمر رو به شیر اضافه کنید. بهتره که 10 دقیقه زمان بدید تا مخمر فعال بشه.
مرحله دوم، اضافه کردن شکر، وانیل و تخم مرغ
وقتی که مخمر فعال شد، شکر و وانیل رو اضافه کنید و مواد رو هم بزنید، سپس تخم مرغها رو ابتدا در کاسهای کوچک بشکونید و وقتی که از سالم بودنشون مطمئن شدید، به مواد اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله سوم، اضافه کردن آرد
آرد رو الک کنید و با نمک مخلوط کنید، سپس آرد رو کم کم به مواد اضافه کنید و هم بزنید.
وقتی که سفت شد و حالت خمیری به خودش گرفت، با دست مواد رو کمی ورز بدید و روغن رو به مواد اضافه کنید.
مرحله چهارم، عمل آمدن خمیر
خمیر رو برای مدت 10 دقیقه خوب ورز بدید تا یکدست و منسجم بشه.
سپس یک ظرف مناسب انتخاب کنید، کف ظرف رو کمی چرب کنید. خمیر رو داخل ظرف بذارید و روی خمیر رو با بپوشونید. حدود 1 ساعت زمان بدید تا خمیر عمل بیاد و حجمش دو برابر بشه.
مرحله چهارم، چانه گرفتن خمیر
سطح کارتون رو کمی آرد پاشی کنید. خمیر رو از ظرف خارج کنید و کمی ورز بدید تا پف همیر گرفته بشه.
سپس خمیر رو به 10 قسمت مساوی تقسیم کنید.
هر قسمت رو کمی ورز بدید و گرد کنید.
مرحله پنجم، پهن خمیر
هر یک از چونهها رو با وردنه پهن کنید.
مانند تصویر زیر هر یک از ورقههای خمیر رو تا کنید تا برای مرحله بعد آماده بشن.
مرحله بعد:
مرحله آخر:
همه چونهها رو به این صورت تا بزنید.
مرحله ششم، باز کردن ورقههای خمیر
سطح کار رو کمی کره آب شده بریزید و با دست پخش کنید. یکی از ورقههای خمیر رو پهن کنید. خمیر رو با دست باز کنید.
یک دست رو در وسط خمیر بذارید و با دست دیگه کنارههای خمیر رو بکشید تا خوب باز و نازک بشه. خمیر رو تا جایی نازک کنید که تقریبا کف سطح کار مشخص بشه.
مرحله هفتم، کره زدن به ورقههای خمیر
در این مرحله سطح خمیر باز شده رو کره آب شده بریزید و با دست یا براش کره رو همه قسمتهای خمیر پخش کنید.
سپس یک لایه دیگه از خمیر رو، روی این لایه باز کنید و به اندازه لایه قبلی پهن کنید. سپس کره آب شده بزنید.
این کار رو تا تموم شدن همه ورقههای خمیر ادامه بدید.
مرحله هشتم، برش زدن خمیر
در این مرحله خمیر رو با استفاده از کاتر یا چاقو به شکل نوار به 10 قسمت مساوی تقسیم کنید.
مرحله نهم، پیچیدن خمیر به شکل دونات
برای درست کردن دونات، یکی از نوارها رو بردارید و مثل تصویر زیر بین چهار انگشتتون بپیچید.
مرحله بعد:
سپس انتهای خمیر رو کمی فشار بدید تا انهای خمیر بسته بشه.
در ادامه خمیر رو از داخل به بیرون رول کنید.
مثل تصویر زیر.
مرحله دهم، چیدن دوناتها داخل سینی فر
کف سینی فر رو چرب کنید یا کاغذ روغنی پهن کنید و کمی چربش کنید. دوناتها رو داخل سینی بچینید و روی دوناتها با براش زرده تخم مرغ بمالید. در این مرحله بهتره که قبل از شروع به پخت، نیم تا یک ساعت به دوناتها زمان بدید تا استراحت کنن.
مرحله یازدهم، پخت دونات در فر
برای پخت دونات داخل فر، فر رو از 15 دقیقه قبل گرم کنید. سپس دوناتها رو داخل فر بذارید و حدود 20 دقیقه زمان بدید تا با دمای 180 درجه سانتیگراد خوب بپزه.
مرحله دوازدهم، تزئین دونات
وقتی که دونات پخت و از فر خارج کردید، میتونید با پودر شکر، کاکائو یا با مواد دیگه به سلیقه خودتون تزئین کنید.
فیلم طرز تهیه دونات در فر
طرز تهیه دونات در فر
مواد لازم برای تهیه دونات در فر بدون روغن
- ۲ لیوان آرد (لیوان فرانسوی دستهدار)
- ¼ لیوان شکر (لیوان فرانسوی دستهدار)
- ۱ قاشق غذاخوری خمیرمایه فعال (بدون نیاز به عمل آمدن)
- ¼ قاشق چای خوری نمک
- ۲ عدد زرده تخم مرغ
- ⅔ لیوان شیر (لیوان فرانسوی دستهدار)
- ۳ قاشق غذاخوری پر کره ذوب و خنک شده
- ۱ قاشق چای خوری وانیل مایع
- ¼ لیوان آرد (در صورت نیاز کم کم اضافه شود) (لیوان فرانسوی دستهدار)
مواد لازم برای کاور کردن دونات ها
- ½ لیوان شکر (لیوان فرانسوی دستهدار)
- ۱ قاشق چای خوری دارچین
- شکلات تیره و سفید به مقدار دلخواه
- کره ذوب شده به میزان دلخواه
طرز تهیه دونات در فر بدون روغن
برای شروع ابتدا آرد، شکر، نمک و خمیرمایه فعال را با هم در ظرفی ترکیب کنید.
زرده ها، شیر، کره ذوب شده و وانیل را هم به آن اضافه و خوب با هم ترکیب کنید. اگر نیاز بود به اندازه یک چهارم لیوان آرد نیز کم کم اضافه کنید و خوب خمیر را چند دقیقه ورز دهید.
سپس خمیر را در ظرف دیگری قرار داده و روی ظرف را بپوشانید، به مدت یک ساعت در جای گرم و تاریکی قرار دهید تا استراحت کند و حجم آن دو برابر شود.
بعد از استراحت پف خمیر را گرفته و آن را به ضخامت کمتر از یک سانت با وردنه باز کنید. به اندازه دلخواه قالب بزنید و در سینی فری که کاغذ روغنی در کف قرار دادید با فاصله بچینید. بار دیگر روی خمیر را با پارچه ی نازکی پوشانده تا به مدت ۳۰ دقیقه دیگر هم استراحت کند.
بعد از استراحت دوم سینی فر را به فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد منتقل کنید تا دونات ها به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه بپزند و اگر لازم بود چند لحظهای گریل را روشن کنید تا روی آنها هم تغییر رنگ دهد.
نکته مهم این است که وقتی از فر دونات ها را خارج کردید باید بلافاصله آنها را با پارچه نازکی بپوشانید تا نرم شوند.
بعد از چند دقیقه روی دونات ها را با کره ذوب شده برس کنید و در مخلوط شکر و دارچین بغلتانید تا کاملاً شکری شوند.
شکلات ها را به روش بن ماری ذوب کنید و رو و داخل دونات ها رو تزئین و پر کنید.
طرز تهیه دونات رولی شکلاتی بدون قالب در فر
دونات رولی شکلاتی که توی فر بدون سرخ شدن درست میشه
مواد لازم
- ۱ لیوان شیر ولرم
- ۱ لیوان آب ولرم
- ½ لیوان روغن
- ۱ عدد تخم مرغ
- ۱ قاشق چای خوری نمک
- ۳ قاشق غذاخوری شکر
- ۳ قاشق غذاخوری پودر کاکائو
- ۱ قاشق غذاخوری خمیرمایه فعال
- ۴ تا ۵ لیوان آرد
مواد میانی
- شکلات صبحانه
طرز تهیه
تمام مواد را به غیر از آرد و پودر کاکائو با هم ترکیب کنید. اگر خمیرمایه شما غیر فعال است روی ظرف را بپوشانید تا در محیط گرم و تاریک حدود ۱۵ دقیقه خمیر مایه عمل بیاید.
آرد را به صورت کنترل شده اضافه کنید تا خمیر لطیفی ایجاد شود. خمیر را چند دقیقه ورز دهید. هر چقدر بیشتر ورز دهید، دونات بهتری خواهد شد.
اطراف خمیر را اندکی چرب و آن را در یک ظرف قرار داده، روی ظرف را پوشانده و آن را در جای گرم و تاریک قرار دهید تا به مدت یک تا یک ساعت و نیم استراحت کند و حجم آن دو برابر شود.
بعد از استراحت پف خمیر را بگیرید و آن را به صورت یک مستطیل به ضخامت نیم سانت پهن کنید. روی آن را شکلات صبحانه بمالید و سپس خمیر را رول کنید.
با کمک یک رول را به صورت رول های کوچک جدا کرده و در یک قالب کاغذ روغنی قرار داده شده کنار هم بچینید.
قالب را به فر از قبل گرم شده با دمای ۱۷۰ درجه منتقل تا به مدت ۳۶ تا ۴۰ دقیقه رولها بپزند. اگر نیاز بود زمان پخت را بیشتر کنید تا کامل پخته شوند.
بعد از پخت با ترکیب شکلات سفید آب شده و روغن یا سس شکلات آن را تزئین کنید.
طرز تهیه دونات بدون قالب
مواد لازم:
- 2 پیمانه آرد
- 50 گرم کره (کره نرم شده در دمای اتاق)
- 1 عدد تخم مرغ
- نصف پیمانه شیر
- 1 قاشق غذاخوری سرپر شکر (میتونید بیشتر بریزید)
- 1 قاشق چای خوری نمک
- 1 پاکت وانیل شکری (5 گرم یا وانیل ایرانی نصف قاشق چای خوری)
- 1 پاکت خمیر مایه خشک فوری (10 گرم یا 1 قاشق غذاخوری)
- روغن مایع برای سرخ کردن
برای تزئین:
- شکر یا پودر قند
- شکلات آب شده
طرز تهیه:
شکر و خمیر مایه را داخل شیر ولرم بریزید(خمیر مایه خشک فوری نیاز به استراحت ندارد البته استراحت هم بدهید مشکلی ندارد اما اگر از خمیر مایه خشک معمولی استفاده میکنید حدود 10 دقیقه صبر کنید تا خمیر مایه کف کند.)
کره، تخم مرغ و وانیل را اضافه کنید و هم بزنید. آرد را کم کم و با کنترل بریزید و خوب ورز دهید. آرد را به اندازه ای بریزید که خمیر نرمی شود و به دست نچسبد. روی خمیر را بپوشانید و 1 ساعت استراحت دهید.
خمیر استراحت کرده را کمی ورز دهید تا هوای خمیر گرفته شود. سپس روی میز کمی آرد بپاشید و خمیر را کمی ضخیم باز کنید(حدود 1 سانت) با یک لیوان برش بزنید سپس با وسیله دیگری مثل ماسوره یا در بطری وسط خمیر را برش بزنید و روی کاغذ روغنی بذارید. (میتوانید کاغذ روغنی را به شکل مربع کوچک برش بزنید و دونات ها را روی کاغذها بذارید)
روی دونات ها را بپوشانید و نیم ساعت استراحت دهید. تا نصف ماهیتابه ای روغن مایع بریزید اجاق را با حرارت متوسط روشن کنید روغن خیلی داغ نشود.
(اگر خیلی داغ شود مغز دونات نمیپزد) دونات ها را همراه با کاغذ داخل روغن بندازید سپس کاغذها را بیرون آورید. ابتدا یک طرف دونات را سرخ کنید سپس طرف دیگر را سرخ کنید و داخل یک بشقاب بذارید.
میتوانید طبق سلیقه خودتان تزیین کنید من مقداری را داخل شکلات آب شده زدم و یک دو عدد را به شکر آغشته کردم.
فیلم طرز تهیه دونات بدون قالب
طرز تهیه مینی دونات بدون فر
دونات بازاری تعطیل! خوشمزه ترین و خوش بافت ترنشو قرار خودت بپزی!
مواد لازم
- آرد ۳۰۰ گرم ( ۲ لیوان ) (من از آرد کره ای دانمارکی خوشه استفاده کردم)
- شیر ۱۷۰ گرم (به آبخور آردتون دقت کنید)
- تخم مرغ ۱ عدد متوسط
- شکر ۳۰ گرم (۲ ق س)
- نمک ۳ گرم (۱ق چ)
- مخمر فوری ۳ گرم (۱ ق چ)
طرز تهیه
اول ترکیب مواد خشک با آرد دستور بعد تدریجا اضافه کردن شیر تا جایی که ماده خشکی کف ظرف نمونه.
ورز دادن تا رسیدن به یه خمیر ساتنی و براق و کشسان . این خمیر در ابتدا کمی چسبنده است که با ورز کم میشه البته چسبندگی متعادل نه شل بودن.
در ظرف در پوشیده به مدت ۴۵ دقیقه به خمیر استراحت میدیم. بعد از استراحت پف خمیرو گرفته و به دو روش میتونید فرم بدید.
اول اینکه خمیر رو به ضخامت نیم سانت پهن کنید و با یه لیوانی چیزی کاتر بزنید به شکل دایره، وسطشو خالی کنید مثل دونات.
مجدد خمیرهای اضافه رو جمع کنید و یه استراحت بدید و کارو ادامه بدید یا اینکه از ابتدا خمیرو به تکه های ۲۰ تا ۵۰ گرمی تقسیم کرده و پنج دقیقه استراحت میکنه و بعد هر چونه رو مثل فیلم با دست گرد پهن کنید و وسطشو خالی کنید با یه ماسوره ای چیزی و فرم دونات بهش بدید.
داخل یه سینی فر رو کاملا آرد پاشی میکنید و دوناتها رو با فاصله میچینید. بعد میره برای استراحت آخر تا زمانی که خمیر بالا بیاد و حجم بگیره.
نکته:
- خمیرهای کوچیک مدت استراحتشون کمتر هست مثلا تا ۲۵ الی ۳۰ دقیق دوناتهای حجیم تر اگر بگیرید تا ۴۵ دقیقه این حدودا بسته به محیط حجم گیری شون زمان میبره پس حتما بهش دقت کنید چون اگر حجم گیری نشه دونات شما سنگین خواهد شد و پوک و پفکی نیست و همچنین اگر بیش از اندازه استراحت کنه موقع برداشتن گازهاش خالی میشه و چروکیده میشه.
- بعد از حجم گیری داخل یه ماهیتابه با شعله متوسط روبه بالا با روغن داغ شده و در حجم مناسب سرخشون میکنید.
- من از حجم کم روغن استفاده کردم و با صبوری سرخشون کردم.
- در اخر با کمی شکر و دارچین یا شکلات و کرم های مختلف نوش جونتون کنید.