آش گشنیز تبریزی یکی از خوشمزهترین آشهای ایرانیه. این آش خوشمزه دستور پخت راحتی داره و اگه یک بار درست کنید طرفدارش میشید. این آش از نظر طب سنتی طبع سردی داره.
آش گشنیز تبریز علاوه بر طعم عالی، برای سلامتی هم خیلی مفیده و میشه گفت که یه جورایی درمان سرماخوردگی هم هست و یه آش ارزون و ساده هست. در ادامه با دستور پخت آش گشنیز تبریزی مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.
مواد لازم برای تهیه آش گشنیز تبریزی
- گشنیز 150 گرم
- هویج بزرگ 1 عدد
- سیر 4 حبه
- ماست ترش نیم کیلو
- جو پوست کنده 150 گرم (یک لیوان)
- آب مرغ یا گوشت 2 لیوان (یا عصاره مرغ یا گوشت)
- نمک به مقدار لازم
- فلفل سیاه به مقدار لازم (حدود یک قاشق چایخوری)
طرز پخت آش گشنیز تبریزی خوشمزه به روش سنتی و اصیل
مرحله اول، خیس کردن جو
جو پوست کنده رو از شب قبل (حدود شش تا هفت ساعت قبل) داخل آب سرد بریزید و خیس کنید و حدود سه تا چهار مرتبه آبش رو عوض کنید.
مرحله دوم، خرد کردن گشنیز
برای شروع ابتدا گشنیز رو پاک کنید و ساقههاش رو جدا کنید و بشورید و ریز خرد کنید. هویج رو هم پوست بگیرید و ریز یا درشت رنده کنید. سپس حبههای سیر رو هم ریز رنده کنید.
مرحله سوم، پختن جو پوست کنده
جو پوست کنده رو آبکش کنید و داخل یک قابلمه بریزید و روش آب بریزید و بذارید روی حرارت و حدود 45 دقیقه تا یک ساعت زمان بدید تا روی حرارت ملایم ریز بجوشه و کامل بپزه.
مرحله چهارم، اضافه کردن هویج، سیر و گشنیز
وقتی که جو کامل پخت و نرم شد، هویج و سیر رنده شده و گشنیز خرد شده رو به جو اضافه کنید و مواد رو خوب هم بزنید. سپس آب مرغ یا گوشت رو اضافه کنید یا عصاره مرغ یا گوشت رو داخل 2 لیوان آب بریزید و به مواد اضافه کنید.
وقتی که مواد شروع به جوشیدن کرد، حرارات شعله رو کم کنید و درب قابلمه رو بذارید و نیم ساعت زمان بدید تا آش ریز بجوشه و بپزه.
مرحله پنجم، اضافه کردن ماست
بعد از گذشت نیم ساعت که آش پخت، دو ملاقه از آش رو داخل یک بشقاب بریزید و چند دقیقه زمان بدید تا خنک بشه. ماست ترش رو داخل یک کاسه بزرگ بریزید و سپس آش رو که کمی خنک شده به ماست اضافه کنید و هم بزنید.
سپس ماست رو که با کمی آش مخلوط شده، داخل قابلمه آش بریزید و هم بزنید تا ماست کامل با آش مخلوط بشه. نمک و فلفل سیاه رو اضافه کنید تا درب قابلمه رو بذارید و روی حرارت کم یک ربع زمان بدید تا آش جا بیفته و آماده بشه و سپس سرو و نوش جان کنید.
نکته مهم: اگه ماست رو مستقیم به آش اضافه کنید ممکنه که ببریه و گلوله بشه و ظاهر آش رو تغییر بده.
نکات مهم و فوت و فن های تهیه آش گشنیز تبریزی
- برای تهیه آش گشنیز نباید گشنیز رو خیلی ریز خرد یا ساطوری کنید. سبزی آش باید درشتتر از سبزی سوپ خرد بشه.
- سیر و ماست از طعم دهندههای اصلی این آش هستند.
- اگه آب مرغ یا گوشت نداشتید میتونید به جاش از یک تا دو عدد عصاره مرغ استفاده کنید. در صورتی که از عصاره مرغ یا گوشت استفاده میکنید، نمک رو حذف یا خیلی کم بریزید.
- به دلخواه میتونید کمی زردچوبه به همراه نمک و فلفل یه آش اضافه کنید، اما اضافه کردن زردچوبه رنگ سفید آش رو عوض میکنه.
- به دلخواه میتونید یک عدد پیاز کوچک رو ریز رنده کنید و به آش اضافه کنید، اما این آش گشنیز بدون پیاز خوشمزهتر میشه چون بدون پیاز طعم گشنیز بیشتر احساس میشه.
- پخت جو پوست کنده کمی زمان بره. اگه زمان کافی ندارید و میخواید یه آش گشنیز فوری بپزید میتونید به جای جو پوست کنده از بلغور جو استفاده کنید که خیلی زود میپزه.
- اگه به جو حساسیت دارید میتونید از جو دو سر پوست کنده استفاده کنید. جو دو سر نسبت به جو معمولی طبع گرمتری داره.