سمنو از لحاظ غذایی بسیار سالم و مقویه و با اینکه شیرینه از هیچ شکری برای شیرین کردنش استفاده نمیشه. سمنو کلی خاصیت داره و کلی هم طرفدار. اگه دوست دارید که یه سمنوی حرفه ای خوشمزه خودتون تو خونه درست کنید، این روش تهیه سمنوی خونگی برای شماست. امیدوارم که درست کنید و خوشتون بیاد.
مواد لازم برای تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم
- گندم یک و نیم کیلو
- آرد سبوس دار ۳ کیلو
- آب حدود ۵ لیتر
طرز درست كردن سمنو با جوانه گندم
مرحله اول
حتما گندمی را انتخاب کنید که میتواند سبز شود.ابتدا باید گندم را تمیز و قسمتهای زائد آن را جدا کنید.
مرحله دوم
گندمها را با آب سرد بشویید و سپس آنها را در آب سرد قرار دهید؛ به اندازهای که آب ۱ الی ۲ بند انگشت بالاتر از گندم باشد.بسته به نوع گندم، باید آنها را به مدت یک الی دو روز در آب خیس نگه دارید.
به یاد داشته باشید که در این مدت باید سه مرتبه آب گندم را عوض کنید. پساز ۴۸ ساعت، سر گندم ها سفید میشه.
مرحله سوم
گندمها را از آبکش رد کنید و روی آنها آب سرد بریزید. گندمها را در یک پارچه نخی تمیز قرار دهید.یک پارچه مرطوب و تمیز روی گندمها قرار دهید و ۴۸ ساعت صبر کنید تا گندمها جوانه بزنند. در این حین باید دائما پارچه را مرطوب نگه دارید.پساز گذشت دو روز، گندمها ریشهدار میشوند و رنگ آنها نقرهای میشود. (دقت کنید که ضروریست دائما به گندمها سر بزنید تا رنگ گندم تیره نشود).
مرحله چهارم
گندمها را با چرخ گوشت چرخ کنید، سپس گندم لهشده را با آب داخل مخلوط کن بریزید سپس از یک الک رد کنید سپس گندم ها رو داخل یک کیسه پارچهای بریزید و فشار دهید تا شیره آن خارج شود. نکته مهم این مرحله آن است که کیسه پارچهای را بهخوبی فشار دهید تا پوسته گندم از محتویات داخل پوسته جدا شود و بیرون بریزد.
مرحله پنجم
سپس عصاره گندم را با آرد مخلوط کنید و درون قابلمهای که از پیش روی شعله قرار داشته است، بریزید و بهخوبی هم بزنید.باید مدام هم بزنید اصلا دست نکشید چون گندم بلافاصله آب خود را از دست میدهد و بوی سوختگی میگیرد. باید آنقدر همزدن را ادامه دهید تا دسر جوش آید.
حدود ۳۰ الی ۴۰ دقیقه طول میکشد تا به نقطه جوش برسد و رنگ آن تیره شود. (این مرحله بسیار مهم است و همزدن دسر تا جوشیدن باید بدون وقفه ادامه یابد).
مرحله ششم
زمانیکه محتویات داخل قابلمه بهخوبی جوشید و رنگ آن تیره شد، شعله را روی متوسط قرار دهید تا آب داخل قابلمه بخار و حجم آن کم شود.حالا دیگه نیازی به همزدن نیست، چراکه دیگر تهنشین نمیشه و تنها باید هر چند دقیقه یک بار، محتویات داخل قابلمه را هم بزنید.
مرحله هفتم
بعد حدود دوساعت جوشیدن وقتی به غلظت مناسب رسید شعله را خیلی کم کنید و دمکنی قرار دهید بمدت ۱ ساعت (جهت تیره تر شدن سمنو) در این فاصله هم سربزنید.
مرحله هشتم
بعد سرد شدن سرو کرده با بادام،خلال پسته و خلال بادام تزیین کنید.
نوش جان
نکات مهم و فوت فن های پخت سمنو خانگی
- گندم ها باید به اندازه ای سبز بشن که فقط غلاف نقره ای رنگ سبزه تشکیل شده باشه و سبزه از غلاف بیرون نزنه. یا خیلی کم بیرون زده باشه.
- هر چقدر شیره گندم رو بیشتر با پارچه مناسب صاف کنیم، سمنوی لطیف تر و با کیفیت تری خواهیم داشت.
- اگر خیلی دوس دارین که سمنو تیره باشه میتونید آرد رو قبل از اضافه کردن به شیره گندمها تفت بدین تا تیره بشه. (مثل تفت دادن آرد برای حلوا ، البته بدون روغن)
- در پختن سمنو باید صبر به خرج بدین.
- اگر سمنو توی قابلمه مسی پخته بشه خیلی بهتره و رنگش عالی میشه.
طرز تهیه سمنو با ارد سنگک
مواد لازم برای تهیه سمنو (حدود یک و نیم کیلو)
- گندم پانصد گرم
- آب بیش از سه لیتر
- آرد سبوسدار بیش از یک کیلوگرم
- بادام و فندوق به دلخواه به میزان علاقه (سی عدد)
- دارچین به دلخواه یک دوم قاشق چایخوری
- بادام، خلال بادام، خلال پسته، کنجد، گردو، فندوق به دلخواه به مقدار لازم جهت تزئین
دستور پخت
۱. پانصد گرم گندم را پاک کنید.
۲. دو سه بار با آب سرد بشویید. حداقل دو سه بند انگشت روی آن آب ریخته و ۲۴ ساعت یک جای معتدل میگذاریم خیس بخورد. باید خیلی حواستان باشد تا گندم ها نترشند و بوی گندیدگی نگیرد. سه چهار بار آن را با آب سرد شسته و آب آن را تعویض میکنیم.
۳. بعد از ۲۴ ساعت اگر گندم جوانه نزده بود باز هم نهایتا ۴۸ ساعت صبر میکنیم تا سرش سفید شود. گندم ها را با آب سرد میشوییم.
۴. روی یک ظرف مناسب پارچه نازک نمدار پهن میکنیم. سپس گندم ها را روی آن صاف پهن میکنیم و روی آن دستمال نمدار پهن میکنیم.
۵. ظرف را دو روز جایی که آفتاب مستقیم نباشد میگذاریم تا کمی رشد کند و ریشه بزند. اگر دستمال رویی خشک شد کمی آب بپاش نگذار خشک شود.
۶. سپس آنها را خیلی به آرامی در آبکش ریخته و با آب سرد قشنگ میشوییم در دو ظرف پخش میکنیم و فقط رویش پارچه نمدار میکشیم و دو روز دیگر صبر میکنیم تا جوانه ها سبز کمرنگ شوند. در این مدت اگر دستمال رویی خشک شد کمی آب بپاش. گندم باید سفیدنقره ای و سبز کمرنگ بشود. اگر سبز پررنگ شود سمنو تلخ میشود.
۷. حالا دوباره در آبکش ریخته و با آب سرد میشوییم.
۸. جوانه های گندم را با حدود سه لیتر آب کم کم ترکیب کرده و با چرخ گوشت یا غذاساز یا آسیاب کاملا له میکنیم.
۹. سپس آنها را از دو صافی ریز و خیلی ریز رد میکنیم و مانده ها و لرت های آن را کاملا جدا میکنیم.
۱۰. یک قابلمه ترجیحا مسی مناسب برمیداریم.
۱۱. قبل از اینکه قابلمه را روی حرارت بگذاریم حدود یک کیلوگرم آرد سبوسدار را حتما الک میکنیم و داخل آن میریزیم.
۱۲. حالا شیره جوانه گندم خنک شده را کم کم اضافه میکنیم و خوب هم میزنیم.
۱۳. قابلمه را با شعله پخش کن روی شعله متوسط و حرارت متوسط میگذاریم.
۱۴. نیم ساعت تا چهل دقیقه مدام هم میزنیم تا زمانیکه به جوش بیاید.
۱۵. بعد از چهل دقیقه مدام هم زدن رنگ سمنو کمی تغییر کرده سپس حرارت را کم کن. دیگر نیازی نیست مدام هم بزنی. هر بیست دقیقه نیم ساعت هم بزن.
۱۶. اینکار را حدود هفت هشت ساعتی انجام میدهیم تا سمنو به غلظت بیفتد. سپس دوباره مدام هم میزنیم. در کل حدود ده ساعت طول میکشد.
۱۷. بصورت اختیاری به میزان علاقه بادام اضافه میکنیم.
۱۸. بصورت اختیاری یک دوم قاشق چایخوری پودر دارچین اضافه میکنیم.
۱۹. نیم ساعت آخر دم کن بگذار و یکی دوبار هم بزن.