نان پیده به دستور پختهای متفاوتی تهیه میشه، اما نان پیده مخصوص ماه رمضان که برای افطار استفاده میشه، یه نون پیده ساده هست که بدون شیر تهیه میشه و در یکی از وعدههای اصلی برای افطار در ترکیه است.
مواد لازم برای یک عددنان پیده رمضان
- حدود 300 تا 320 گرم آرد (2 تا 2 و نیم لیوان)
- 1 قاشق مرباخوری نمک
- 1 قاشق مرباخوری شکر
- 15 گرم خمیر مایه خیس (یا 1 قاشق غذاخوری سرصاف خمیر مایه خشک)
- 220 میلیلیتر آب ولرم (1 لیوان)
برای روی پیده
- 30 گرم آرد (2 قاشق غذاخوری سر پر)
- 25 میلی آب ولرم (2 ونیم الی 3 قاشق غذاخوری)
- 50 میلی آب جوش (5 الی 5 و نیم قاشق غذاخوری)
- 1 قاشق مرباخوری شیره انگور (شیره خرما هم میشه)
- کنجد و سیاه دانه به مقدار لازم
طرز تهیه نان پیده ساده برای افطار
برای شروع ابتدا آب ولرم، شکر و خمیر مایه را داخل ظرفی بریزید و هم بزنید. (خمیر مایه خیس و خمیر مایه خشک فوری نیاز به عمل آوردن ندارد اما اگر از خمیر مایه خشک معمولی استفاده می کنید حدود 10 دقیقه صبر کنید تا خمیر مایه کف کند).
نمک و آرد را با کنترل و کم کم بریزید و ورز بدید آرد را به اندازه ای بریزید که خمیر خیلی نرمی شود و کمی به دست بچسبد. سپس روی خمیر را بپوشانید و حدود 40 تا 45 دقیقه استراحت بدید.
خمیر را روی میز که آرد پاشیده اید بذارید و به مدت کوتاهی ورز دهید و چانه کنید. چانه خمیر را روی میز آرد پاشی شده بذارید روی خمیر را بپوشانید و نیم ساعت استراحت دهید.
برای روی خمیر، آرد و آب ولرم را مخلوط کنید. آب جوش و شیره را اضافه کرده تا وقتی قوام یکدستی بگیرد هم بزنید و کنار بذارید خنک شود.
دو تا سه قاشقغذاخوری از سس را روی چانهها بمالید و نوک انگشتهایتان به آن شکل دهید. خمیر را کمی با دست بکشید و پهن کنید. داخل سینی فر که کف آن کاغذ روغنی گذاشتید قرار دهید.
کنجد و سیاه دانه بپاشید و 20 دقیقه هم داخل سینی استراحت دهید.
سپس در فر 180 درجه ساتنیگراد از قبل گرم شده (در حالت حرارت از بالا/پایین) و یک ظرف پر از آب داخل فر قرار دهید. پیده را داخل فر قرار دهید و حدود 15 تا 20 دقیقه زمان دهید و تا وقتی روی آن سرخ شود بپزید. (اگر فر شما حرارت بالا و پایین همزمان روشن نمیشود فقط حرارت پایین فر را روشن کنید و اگر روی نان سرخ نشد میتوانید چند دقیقه حرارت بالای فر را روشن کنید)
نکات مهم و فوت و فن های تهیه نان پیده رمضان
- آرد رو الک کنید.
- حتما از سلامت خمیر مایه مطمئن باشید.
- آب رو کم کم اضافه کنید چون آبخور آردها فرق داره.
- استراحت خمیر بهتره در محیط گرم باشه.
- پلاستیک چرب شده برای پوشش در موقع استراحت فراموش نشه.
- فر رو از ۲۰ دقیقه قبل از گذاشتن نان روشن کنید تا گرم بشه.
- دمای فر ۱۸۰ درجه،به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه.