والک پلو یه پلوی اصیل تهرونیه. والک یه سبزی کوهی معطر و خوش طعم، مختص فصل بهار که بومی کوه پایه های البرز و شمیرانات هست که به صورت پلو، فوق العاده میشه.
این پلو به صورت کته یا دمی و با جوجه کباب خوشمزه تر میشود. ولی با مرغ سرخ کره هم خوب میشه.
والک، برگهای نسبتا پهن خیلی بزرگ، به طول تخته آشپزخونه داره، برگهاش سبز پررنگ، شکل هندسی منظم داره، سطح برگهاش کاملا صافه و هیچ زبری نداره، و بسیار معطره.
حالا بعضی ها ممکنه از بوش خوششون بیاد یا نیاد. ولی طعمش برای من کاملا جدید بود، کمی چرب ولی با ته مزه گوشتی.
گر مثل من به بوی غلیظ چیزی حساسین، این سبزی رو اصلا فریز نکنید. تویخچال هم نگذاریدش. فقط به اندازه مورد نیاز بخرید و بلافاصله استفاده کنید. من فریز کرده بودم، بوش اونقدر غلیظه که از فریزر درآوردم و دادم همسایه.
والک پلو بهتر است کمی چرب و خوش نمک باشد، با روغن زرد حیوانی، خیلی خوشمزه تر است.
مواد لازم برای تهیه والک پلو شمیران تهران
- برنج: دو و نیم پیمانه پلویز
- والک پاک شده شسته شده خرد شده: حدود ۲۰۰ گرم
- ساری یاغ یا همون روغن زرد حیوانی (حین سرو): به میزان دلخواه
- روغن مایع (برای دم کردن برنج): مقداری
- کره: مقداری برای استفاده حین دم کردن برنج
- نمک برای خیس کردن برنج
دستور پخت والک پلو تهرانی اصل خوشمزه و مجلسی
اول والکها رو داخل ظرف بزرگی کاملا خیس میدهیم و بعد بارها آن را میشوییم. سبزی من پاک شده بود. پیازهای والک را خوب تمیز میکنیم.
دقت کنید والک خیلی گل و لای دارد برای همین بارها خیس میکنیم و میشوییم و آبکش میکنیم. گلهای آن را استفاده نمیکنیم.
حالا اجازه میدهیم آب اضافی اش برود، بعد روی یه دستمال بزرگ، اجازه میدهیم آب اضافی اش برود و کاملا خشک شود. چون اگر خیس باشد، برنجمان را حین پخت، خیلی خیس تر خواهد کرد.
وقتی خشک شد، دسته ای از آن را برداشته و با چاقو سه چهار قسمش میکنیم و درون غذاساز ریخته و خرد میکنیم.
حالا برنج از قبل خیس شده را آبکش میکنیم ولی کاملا زنده برمیداریم، حدودا ۷۰ درصد باید پخته باشد، چون این سبزی آب زیادی دارد و برنج را خیلی خیس میکند. برای همین باید برنج زنده باشد که حین دم کشیدن، برنج را خمیر و شفته نکند.
حالا برنج را آبکش کرده و اجازه میدهیم آب اضافی برنج کاملا از برنج جا شود، بعد برنج را درون ظرفی ریخته و سبزی را (حدودا سه کفگیر سبزی بود) با آن مخلوط کرده و با کفگیر به آرامی هم میزنیم. سپس روغن را اضافه میکنیم.
درون قابلمه مقداری محلول زعفران و روغن میریزیم و برای ته دیگ، نان ته قابلمه قرار میدهیم.
حالا برنج را روی نان ریخته و با ته قاشق چند سوراخ داخل برنج ایجاد میکنیم و کمی کره هم روی برنج قرار میدهیم.
سپس روی اجاق شعله پخش کن، قرار میدهیم، درب قابلمه دمکنی قرار میدهیم، و اجازه میدهیم برنج حسابی دم بکشد. ابتدا حرارت کمی بالا باشد، تا برنج به بخار بیفتد، بعد حرارت را ملایم میکنیم تا به خوبی دم بکشد.
بعد که دم کشید و رنگ کاملا عوض شد، حرارت را خاموش میکنیم و اجازه میدهیم برنج، حدودا ۲۰ دقیقه استراحت کند.
بعد داخل ظرف سرو ریخته و رویش ساری یاغ (روغن زرد حیوانی/کره آب شده بدون دوغ) میریزیم.
سپس پلو را با هر چه خواستیم سرو میکنیم.
من مرغم را با آب و نمک و پیاز خام، روی حرارت ملایم آبپز کردم. بعد داخل تابه ای با کمی از آب مرغ، محلول زعفران، فلفل پول بیبر، نصف قاشق مرباخوری رب گوجه فرنگی و پودر هل، یک سس رقیق آماده کردم و مرغها را رنگ کردم و روی حرارت ملایم قرار دادم تا سس به خورد مرغ برود.
سپس آن را در معیت والک پلو و مقداری برنج زعفرانی، سرو کردم. نوش جانتان.