خورش ترشی قرمه یا ترشی قورما (گورما) از خورشتهای محبوب و اصیل شهر اردبیله. خوشمزگی خورش ترشی قورمه به فراوانی پیاز داغه اونه. مهمترین نکته در پخت این خورشت که قبل از هر چیزی باید بهش دقت کنید اینه که اگه مقدار لوبیا چشم بلبلی در کل زیاد به نظر میاد، مدلش اینجوریه و این خورشت در حالت کلی آبدار و رقیق نیست.
طعم و مزه ترشی قرمه شباهت زیادی به خورشت قیمه داره، اما یه تفاوت مهم به غیر از لوبیا چشم بلبلی وجود آلو هست، آلو طعم خاصی به این غذا میده. اگه تا حالا ترشی قورمه درست نکردید حتما یک بار امتحان کنید.
مواد لازم برای تهیه خورشت ترشی قورمه اصیل اردبیلی برای 4 نفر
- پیاز 1 عدد
- گوشت تکه 250 گرم
- لوبیا چشم بلبلی 120 گرم
- رب گوجهفرنگی 2 قاشق غذاخوری سر پر
- پیاز داغ 2 قاشق غذاخوری
- آبغوره 1 قاشق غذاخوری
- آلوخورشتی یا آلو بخارا 10 تا 15 عدد
- فلفل سیاه نصف قاشق چایخوری
- زردچوبه یک سوم قاشق چایخوری
- چوب دارچین دو عدد
- نمک به مقدار لازم
- زعفران دم کرده 1 قاشق غذاخوری
- آب جوش 1 لیوان
- روغن به مقدار لازم
طرز تهیه خورشت ترشی قورمه اربیلی به صورت مرحله به مرحله
مرحله اول، آماده کردن پیاز داغ
مثل بیشتر خورشتهای ایرانی، پخت ترشی قورمه هم با پیاز شروع میشه. پیاز رو رنده کنید و با کمی روغن تفت بدید تا وقتی که آب پیاز تبخیر بشه و پیاز سبک بشه.
بعد از اینکه پیاز سبک شد، گوشت تکه رو اضافه کنید. زمانی که رنگ گوشت تغییر کرد، ادویهها که شامل فلفل سیاه و زردچوبه بود رو اضافه کنید.
مرحله دوم، اضافه کردن لوبیا چشم بلبلی
در این مرحله لوبیا چشم بلبلی که از قبل کمی خیس خورده رو به مواد اضافه میکنیم. وقتی که لوبیا چشم بلبلی رو کمی با مواد تفت دادید، مواد رو به کنارههای قابلمه ببرید و رب گوجهفرنگی رو بریزید وسط قابلمه و با کمی روغن در وسط قابلمه کمی تفت بدبد تا رنگ رب گوجهفرنگی تغییر کنه و بعد رب رو با بقیه مواد مخلوط کنید.
نکته:
- لوبیا چشم بلبلی را به مدت یک ساعت در آب بخیسونید.
- اگه برای خیسوندن لوبیا چشم بلبلی وقت نداشتید میتونید به طور جداگانه بپزید و به صورت نیمپز به خورشت اضافه کنید.
حالا چوب دارچین و آب جوش رو به مواد اصافه کنید.
در ادامه زعفران دم کرده رو هم به مواد اضافه کنید.
مرحله سوم، پخت خورشت
در این مرحله درب قابلمه رو بگذارید و حرارت رو کم کنید تا خورشت خوب جا بیفته.
نکته مهم: دقت کنید که اگه آب خورشت کشیده شد و هنوز لوبیا چشم بلبلی نپخته بود، مقدار کمی آب جوش به خورشت اضافه کنید.
مرحله چهارم، پخت نهایی
یک ربع مانده به پایان پخت، پیاز داغ و مقداری آبغوره و آلوخورشتی یا آلو بخارا رو به همراه نمک داخل خورشت بریزید.
نکته: مقدار نمک و آبغوره و مقدار آب خورشت ترشی قورمه به سلیقه خودتون بستگی داره. اما به این مورد دقت کنید که خورشت ترشی قورمه در کل باید نه رقیق و نه غلیظ باشه و با میزان آب متوسط و ترش مزه تهیه میشه).
نکته: بهتره که آلوها رو برای 15 تا 20 دقیقه قبل از اینکه بریزید داخل خورشت خیس کنید.
مرحله پنجم سرو و تزئین
بعد از اضافه کردن مواد، وقتی که خورشت کمی قل خورد، ترشی قورمه آماده میشه. قابلمه رو از روی حرارت بردارید و در ظرف مورد نظرتون بریزید. به دلخواه میتونید با مقداری پیاز داغ عسلی خورش رو تزئین کنید و با برنج ساده، رشته پلو یا شوید پلو سرو کنید. نوش جان