اینم دستور یک شله زرد نذری خوشمزه با پیمانه لیوان
مواد لازم برای تهیه شله زرد نذری با پیمانه
- برنج نیم دانه ۲ پیمانه
- شکر ۴ پیمانه
- گلاب ۱/۲ پیمانه
- خلال بادام ۲۰۰ گرم
- کره ۱۵۰ گرم
- زعفران دم کرده غلیظ نصف پیمانه
- دارچین و خلال پسته و بادام برای تزئین
دستور پخت شله زرد نذری با پیمانه مرحله به مرحله
۱. برنج نیم دانه را پاک کرده،شسته و میگذاریم دو تا سه ساعتی در آب خیس بخورد.
۲. بعد اززمان خیس خوردن برنج های را داخل قابلمه ای بزرگ ریخته و ده پیمانه آب ریخته (۵ برابر برنج) و روی حرارت بگذارید.
۳. وقتی آب شروع به جوشیدن کرد و برنج ها در اب شروع به پختن کردند حرارت شعله را کم کرده و هر از گاهی هم بزنید تا ته نگیرد.
۴. بعد حدود یک ساعت که برنج حسابی نرم شد و وا رفت شکر را اضافه کنید. خوب مواد را هم بزنید تا ته نگیرد. (مداوم شله زرد را هم می زنیم تا ته نگیرد.)
۵. خلال بادام ها از قبل در آب جوش ریخته حدودا نیم ساعتی تا خیس بخورد و نرم شود. سپس آبکش کنید تا آبش کشده شده سپس به قابلمه شله زرد اضافه کنید.
۶. نیمی کره را اضافه کنید هم هم بزنید. کره بسیار بو و طعم مطلوبی به شله زرد میدهد.
۷. مدام شله زرد را هم بزنید تا قوام بیاید و به غلظت مطلوب برسد.
۸. زمانی که فکر میکنید شله زرد نیم ساعت دیگر به غلظت مطلوبتان میرسد، همان زمان گلاب و ۲/۳ ام از زعفران دم کرده را اضافه کرده و کمی حرارت شعله را بیشتر کنید. (حواستان باشد خیلی کم حرارت را افزایش دهید تا جایی که شله زرد ریز ریز قل قل کند.)
۹. نیم ساعت آخر مدام شله زرد را هم بزنید تا ته نگیرد تا جایی که قوام بیاید ادامه دهید.
۱۰. وقتی به غلظت رسید نیم دیگر کره را به همراه مابقی زعفران اضافه کرده هم بزنید. ۵ دقیقه بعد زیر شعله را خاموش کنید تا شله زرد کمی از دما بیافتد.
سپس در کاسه های مناسب ریخته و با دارچین و خلال پسته و بادام تزئین کنید.
نوش جان
نکات مهم و فوت و فن های تهیه شله زرد نذری
علت شل شدن شله زرد چیست؟ آب انداختن شله زرد، یکی از مشکلاتی که پس از پخت شله زرد با آن مواجه می شویم این است که وقتی شله زرد را در یخچال قرار می دهیم، مانند فرنی آب می اندازد و ظاهر و طعم آن تحت تاثیر قرار می گیرد. دلیل این مشکل این است که آب موجود در شله زرد تبخیر نشده است. پس از اینکه شله زرد به طور کامل آماده شد، بهتر است که شعله پخش زیر آن قرار دهیم و اجازه دهیم به مدت یک ساعت دیگر روی حرارت ملایم بماند. این کار باعث می شود تا تمام آب اضافی موجود در شله زرد تبخیر شود و دیگر آب نیندازد.
یادتان باشد شکر را حتما بعد از پختن برنج و قبل از اضافه کردن شکر، زعفران اضافه کنید. بعد از اینکه شکر اضافه کردید هرچقدر زعفران اضافه کنید رنگ آن تغییری انمی کند. زیرا لعابی که شکر می اندازد باعث می شود همه دانه های برنج به طور یکنواخت رنگ نگیرند و شله زردتان کمرنگ باشد.
برای درست کردن شله زرد زعفرانی مجلسی به مقدار زیاد، نسبت ها بهاین ترتیب زیاد می شوند: مقدار شکر دو برابر برنج می شود و مقدار آب پنج برابر برنج. هر مقداری که می خواهید شله زرد درست کنید این نسبت ها را به یاد داشته باشید و رعایت کنید. یعنی: 1 پیمانه برنج و 2 پیمانه شکر و ۵ پیمانه آب
برای تهیه شله زرد زعفرانی مجلسی برخی از برنج نیم دانه و بعضی هم ترجیح می دهند از برنج کامل استفاده کنند. در هر صورت برنج شما باید مرغوب و ایرانی باشد. اگر قصد دارید از برنج کامل استفاده کنید حتما از ۲۴ ساعت قبل باید برنج را بخیسانید و سپس آن ها را روی یک پارچه تمیز پهن کنید و به مدت ۱۲ ساعت در معرض آفتاب قرار دهید تا برنج ها خشک شوند. وقتی که برنج ها کاملا خشک شد با کف دست برنج ها را بسایید و خرد کنید. سپس آب و بخشی از زعفران آب کرده را روی برنج هایی که با دست ساییده و خرد کرده اید بریزید.
اگر از پودر هل در شله زرد استفاده میکنید و رنگ پودر هل تان تیره است و رنگ شله زردتان را تغییر می دهد بهتر است پودر هل را مستقیما داخل شله زرد نریزید و به جای آن از روش زیر استفاده کنید:
پودر هل را داخل یک دستمال بریزید و گره بزنید و داخل یک لیوان بگذارید و آب جوش روی آن بریزید. بعد از دو ساعت بیرون بیاورید و فشار بدهید و بگذارید که ته نشین شود. وقت اضافه کردن هل که رسید، فقط آب روی هل های ته نشین شده را به شله زرد اضافه می کنیم.
می توانید بادامی را که می خواهید به شله زرد اضافه کنید، از قبل در گلابی که برای شله زردتان نیاز دارید بخیسانید و وقت اضافه کردن گلاب که رسید با هم به آن اضافه کنید، توصیه می کنم این کار را حتما امتحان کنید، چون هم خلال بادام ها نرم می شود و هم بی مزه نمی شوند.
و آخرین نکته خیلی خیلی مهم در مورد شله زرد هم این است که هر چقدر می خواهید شله زردتان قوام داشته باشه باید بگذارید اول برنجتان به حالتی غلیظتر از آن چیزی که می خواهید شله زردتان باشد، برسد و سپس شکر را اضافه کنید، چون بعد از اضافه کردن شکر شله زرد یک کمی شل تر از حالتی که برنج خالی تان داشته می شود.
طرز تهیه شله زرد نذری با پیمانه لیوان فرانسوی
مواد لازم
- خرده برنج معطر ایرانی ۱ لیوان
- آب ۸ لیوان
- شکر ۲ تا ۳ لیوان برای شیرینی متعادل ۲ لیوان شکر اضافه کنید
- زعفران آبکرده غلیظ به میزان لازم
- خلال بادام خیسانده در گلاب به میزان لازم
- گلاب نصف لیوان
- عرق هل یا هل دمکرده ۳ قاشق غذاخوری
- کره یا روغن جامد ۵۰ گرم
- روغن مایع ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه
برنج را از شب قبل بدون نمک خیس کنید.
بعد به همراه آب و نوک قاشق چایخوری نمک در قابلمه بریزید و صبر کنید تا جوش بیاد.
نمک برای ایجاد تعادل و قوی شدن شیرینی شله زرد اضافه میشود.
وقتی به جوش آمد حرارت را متوسط کنید و صبر کنید تا برنج کاملا شکفته و مغز پخت شود.
اگه آب برنج در حال اتمام بود ولی هنوز کامل برنج شکفته نشده بود باید آب بیشتری اضافه کنید.
در مجموع ۱۰ لیوان آب اضافه کردم.
به هیچ عنوان تا قبل از اضافه کردن شکر، برنج را هم نزنید وگرنه ته میگیره و مجبورید پای گاز بایستید و مرتب هم بزنید.
بعد از اینکه برنج کاملا شکفته شد زعفران را اضافه کنید تا برنج خوب رنگ بگیرد.
حتما اول زعفران را اضافه و وقتی برنج خوب رنگ گرفت بعد شکر را اضافه کنید، اگر اول شکر بریزید، برنجتون خوب رنگ نمیگیره و دونه های سفید برنج ممکنه وسط بافت شله زرد دیده بشه.
زمانی شکر را اضافه کنید که مطمئن باشید برنج شکفته و نرم شده وگرنه بعد از اضافه کردن شکر، برنج نمیپزد و سفت باقی میماند.
بعد از اینکه آب برنج کم شد و شروع به زدن حبابهای درشت کرد، شکر را اضافه کنید، اگر آب برنج در زمان اضافه کردن شکر زیاد باشه، شله زرد شما آب می اندازد.
از زمان اضافه کردن شکر باید مدام هم بزنید تا شله زرد ته نگیره.
ابتدا شکر حل میشه و آب میندازه و بعد شله زرد شروع به غلیظ شدن میکند.
وقتی شله زرد حباب های غلیظ و درشت زد ،یعنی به انتهای پخت رسیدیم خلال بادام خیس شده را به همراه گلاب و عرق هل اضافه و هم بزنید. بعد از چند جوش که گلاب کامل به خورد شله زرد رفت دیگه پخت شله زرد تمام هست.
در انتها کره و روغن مایع را اضافه و مدام هم بزنید.
روغن مایع مانع ترک خوردن شله زرد میشود.
در پایان حرارت را خاموش و ۳۰ دقیقه دم کنید.
دم کردن مانع آب انداختن شله زرد میشود.
با این مقدار ۴ کاسه تکنفره شله زرد خواهید داشت.