قبول دارید پخت نون یعنی آرامش، از بوی نان تازه هم که نگم براتون! اگه میخواید یه نون بربری خوشمزه خونگی و از همه مهم‌تر سالم داشته باشید همراه من باشید.

مواد برای دوتا نون بربری هست و‌من نصف درست کردم و یه دونه نون داشتم


مواد لازم برای تهیه نان بربری با آرد سفید شیرینی پزی

  • آرد ۴۵۰ تا ۵۰۰ گرم (بهتره آرد فانتزی باشه ولی من چون دسترسی نداشتم از آرد شیرینی‌پزی استفاده کردم.)
  • پودر مایع خمیر ۱۰ گرم یا یک قاشق غذاخوری
  • آب ولرم یک پیمانه + یک چهارم پیمانه
  • بهبود دهنده یک دوم قاشق چای خوری (اگه ندارید میتونید حذف بکنید)
  • شکر یک قاشق چای خوری
  • نمک یک قاشق غذاخوری
  • کره کاملا نرم و به دمای محیط رسیده ۱۵ گرم یا یک قاشق غذاخوری

دستور پخت نان بربری با آرد سفید شیرینی پزی

طرز تهیه نان بربری با آرد سفید شیرینی پزی

برای شروع ابتدا ۴۵۰ گرم آرد و بقیه مواد رو (بجز کره) بریزید داخل کاسه میکسر و با سرعت دو یا سه شروع به کار بکنید، حدود چهار پنج دقیقه تایم بدید، اگه خمیر چسبنده بود و نیاز داشت بقیه ارد رو با قاشق کم‌کم اضافه بکنید (ممکنه همه آرد نیاز نباشه) و دوباره روشن کنید و دو سه دقیقه تایم بدید.

حالا کره به دمای محیط رسیده رو بهش اضافه بکنید و یکی دو‌دقیقه هم در این مرحله تایم بدید، خمیر رو جمع کنید و داخل ظرف مناسب بذارید (بهتره فلزی نباشه) روی اون یک نایلون چرب شده بکشید و دوباره یه دستمال هم بندازید و در محیطی که به نسبت گرم هست حدود یک ساعت استراحت بدید

خمیر تقریبا سه برابر میشود، حالا پف خمیر رو‌گرفته روی سطح کار ارد پاشی کنید و خمیر رو با کمک دست و‌ وردنه باز و و نازک کنید پ، سینی کار رو حتما چرب کنید (اگه کاغذ روغنی استفاده می‌کنید روی اون رو هم چرب بکنید)، خمیر رو به سینی منتقل کنید، دوباره با پلاستیک بپوشونید و بک دستمال هم دوباره روی اون بکشید و یک ربع استراحت بدید، بعد از استراحت دوم روی خمیر با دست و یا هر وسیله‌ای که در دسترس بود شیار ایجاد کنید، مواد رویه رو با فرچه بزنید و کنجد بپاشید، داخل فر ۲۲۰ درجه که از بیست دقیقه قبل گرم شده به مدت حدودی یک ربع، باید کاملا رویه طلایی بشه ولی اگه به رنگ دلخواه نرسید یکی دو‌ دقیقه گریل رو روشن کنید، بعد از اینکه از فر بیرون آوردید و خنک شد حتما داخل نایلون یا ظرف قرار بدید.

مواد رومال، یک قاشق آرد رو با یک دوم پیمانه اب سرد مخلوط کرده خیلی کم زردچوبه بریزید، مخلوط کنید و بذارید روی حرارت کم و مدام هم بزنید یکم که غلیظ تر شد بردارید و بذارید کنار تا خنک بشه و بعدا برای رومال ازش استفاده بکنید.

نکات مهم تهیه نان بربری با آرد سفید

  • من از تازه بودن خمیر مایع مطمن بودم پس مستقیم به آرد اضافه کردم، اگه شما مطمئن نیستید اول حتما عمل بیارید، برای این کار آب و شکر و پودر خمیر مایع رو با هم مخلوط کنید و درب ظرف رو بذارید و چند دقیقه‌ای تایم بدید، وقتی حباب زد و کف کرد یعنی آماده هست.
  • آبی که استفاده می‌کنیم باید نه خیلی گرم باشه نه خیلی سرد ، وقتی انگشت دست رو داخلش میذارید گرمارو احساس کنید ولی انگشتتون رو نسوزونه.
  • اگه با دست خمیر رو اماده می کنید حدود ده دقیقه‌ای خمیر رو باید ورز بدید تا اماده بشه برای راحتی کار میتونید رو سطح کارتون بکوبید.
  • زمان پخت نون بربری طولانی نیست (چون نان حجیمی نیست) پس مواظب باشید زیاد داخل فر نمونه (سفت میشه).
  • گرمای فر خیلی مهمه و باید حسابی گرم باشه.
  • برای زیر بربری در سینی فر میتونید از سبوس استفا‌ه کنید.
  • اگه رویه نان نرم نبود از فر بیرون آوردید یه دستمال تمیز روی نان‌ها بندازید تا رویه آن نیز نرم شود.
  • بهبود هنده باعث افزایش کیفیت نان میشه و دیرتر نون بیات میشه ولی اگه ندارید به راحتی میتونید حذفش کنید.

طرز تهیه نان بربری بدون خمیر مایه با خمیر ترش

کار با خمیر ترش یه جور آزمون و خطاست باید درگیرش بشی تا تجربه به دست بیاد.

مواد لازم

  • آرد بربری ۵۰۰ گرم (آرد ۱۸ درصد)
  • نمک ۷ گرم
  • خمیر ترش ۱۰۰ گرم
  • آب ولرم شیر یک و یک چهارم لیوان

طرز تهیه

خمیر ترش رو شب با نصف لیوان آرد و یک چهارم لیوان آب ولرم مخلوط کنید (تغذیه) در ظرف رو سلفون بکشید و با خلال چند سوراخ ایجاد کنید و در محیط آشپزخونه بذارید تا فردا صبح باید حجم خمیر ترش دو برابر بشه و کاملا حبابدار.

آرد رو داخل ظرف الک کنید با نمک مخلوط کنید وسطش رو گود کنید خمیر ترش و یک لیوان از آب رو اضافه کنید مخلوط کنید تا خمیر جمع بشه. باقی آب رو به تدریج اضافه کنید تا وقتی که خمیر جمع بشه اگه با دست درست میکنید خمیر رو ورز بدین تا وقتیکه به دست نچسبه.

خمیر رو داخل ظرفی که با روغن مایع چرب کردین بذارید و در محیط گرم استراحت بدین همونطور که میبینید من داخل فر گرم استراحت میدم توجه کنید که فر نباید داغ باشه روشن کنید همینکه گرماش رو با دست حس کردین خاموش کنید و خمیر رو داخلش بذارید تا وقتیکه حجم خمیر دو برابر بشه حدود دو یا سه ساعت ممکنه طول بکشه.

خمیر آماده رو روی سطح آرد پاشی شده برگردونید آروم با دست به شکل بیضی پهن کنید و داخل سینی منتقل کنید روی خمیر دستمال سبک بکشید و در محیط گرم استراحت بدین تا پف کنه.

برای رومال نونوایی ها مایه آردی میزنن ولی من برای اینکه تو فر خونگی زودتر رنگ بگیره شیر یا ماست میزنم.

روی نون با انگشت کوچیک خط بندازید و کنجد بپاشید. در فر گرم ۲۰۰ تا ۲۲۰ درجه (دمایی که فرتون کاملا داغ میشه.)

بذارید تا وقتیکه طلایی بشه حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه. بعد از خارج کردن از فر روی توری منتقل کنید.

نوش جان