کلوچه فومن فوقالعادهست. این کلوچه های خوشمزه رو بدون قالب و بدون فر به راحتی میتونید تو خونه درست کنید. خوشمزه تر از کلوچه فومن نداریم، مخصوصا وقتی داغه، با یه چایی تازه دم عجیب میچسبه.
کلوچه فومن با مغز گردوی تازه و زیاد طعمش بینظیر میشه اما میتونید بدون گردو و با شکر و ادویه هم درست کنید. عمل آوردن خمیر کلوچه فومن خیلی راحته و یه استراحت بیشتر نمیخواد، اونم در حد یک تا دو ساعت.
کلوچه فومن در اصل خمیر مایه نداره، ولی من یکم زدم چون زیاد هم بزنی موقع پخت پف میکنه و ظاهرش تغییر میکنه. مقدار آرد دو الی سه لیوان هست و مقدار دقیق نداره، شاید یکم بیشتر شاید یکم کمتر. آرد رو کم کم اضافه میکنیم و ورز میدیم تا زمانی که خمیر دیگه به دستمون نچسبه.
مواد لازم برای تهیه کلوچه فومن بدون قالب
- کره ۳۰ گرم (حدود سه قاشق غذاخوری)
- خمیر مایه یک قاشق مرباخوری
- شکر ۴ قاشق غذاخوری
- ماست ۳ قاشق غذاخوری
- آرد 2 تا 3 لیوان فرانسوی دسته دار
برای مواد میانی
- گردو پودر شده نصف لیوان (میتونید به جاش پودر نارگیل بریزید)
- پودر دارچین 1 قاشق غذاخوری
- کره آب شده ۳ قاشق غذاخوری
- آرد ۳ قاشق غذاخوری
- پودر قند یا شکر آسیاب شده ۴ قاشق غذاخوری
- پودر هل یه قاشق چایخوری
برای رومال
- زرده تخم مرغ یک عدد
- زعفرون دم شده 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه کلوچه فومن بدون مهر و قالب با ماست
برای شروع ابتدا خمیر مایه رو توی نصف لیوان آب ولرم رو به داغ همراه یک قاشق چایخوری شکر بریزید. بعد از یک ربع باید کف یا حباب ببینید.
اگر حباب و کف نبود یا خمیر مایه کهنه هست که باید دوباره بخرید یا دمای آب میزان نبوده و دوباره انجام بدید.
خب خمیر مایه رو با آب ولرم و اون یه قاشق چایخوری شکر عمل بیارید.
در ادامه شکر و ماست و کره هم دمای محیط و نرم شده و سفیده تخم مرغ رو اضافه کنید و هم بزنید.
سپس آرد رو که دو تا سه مرتبه الک کردید کم کم اضافه کنید تا خمیر به دست نچسبه. اگه خمیر خیلی شل بود یکم آرد بزنید.
خمیر منسجمی که نچسبه بدست میاد، باید داخل ظرف گود و تمیزی رو چرب کنیم و روشو بپوشونیم جای گرم مثل دمای آشپزخونه یک تا دو ساعت استراحت کنه و عمل بیاد.
سپس مواد میانی رو آماده میکنیم، کره رو روی حرارت قرار میدیم و کمی با آرد تفت میدیم و گردوی خرد شده و بقیه مواد رو اضافه میکنیم و کنار میزاریم.
برای رومال یک عدد زرده رو با زعفرون دم شده مخلوط میکنیم، خمیر رو بعد از استراحت به توپک های 45 تا 50 گرمی تقسیم کنید. (به اندازه یه نارنگی کوچک)
یکی قسمت از خمیر رو بردارید و مقداری از مواد میانی وسطش بذارید.
بعد مثل بقچه بپیچید و یکم با دست پهنش کنید کافیه. چون وقتی مهر بزنید یا ماسوره بزنید خودش پهن میشه.
میتونید خمیر رو داخل یک رینگ گرد بذارید و به طور یکدست پهن کنید یا اینکه یک نعلبکی روش بذارید و کناره هاش رو بگیرید.
با هرچیز گرد کوچکی میشه رو کلوچهها رو طرح انداخت من با ته ماسوره طرح دادم. با درب بطری نوشابه و روغن هم میشه.
داخل سینی فر یا قابلمه کاغذ روغنی بیندازید و کمی چرب کنید. کلوچهها رور وی کاغذ بذارید و با مخلوط زعفرون دم شده و زرده تخممرغ رومال بزنید.
یک قابلمه بزرگ تر از قابلمه ای که کلوچه ها رو توش گذاشتم رو از قبل گرم کردم و کفش یه رینگ فلزی به صورت گذاشتم تا کف قابلمه کلوچه ها با کف قابلمه بزرگ فاصله داشته باشه.
حدودا ۴۰ دقیقه زمان برد بپزه. خیلی بپزید خشک و سفت میشن. در قابلمه بزرگ دم کنی صخیمم گذاشتم.
برای اینکه روی کلوچه ها رنگ بگیره نیم ساعت قبلش قابلمه رو داغ میکنم و بعد پخت سریع خاموش نمیکنم و صبر میکنم تا روی کلوچه ها هم رنگ بگیره.
نکته: مهر یا ماسوره رو خوب فشار بدید تا هنگام پخت طرح از روی کلوچه محو نشه.
برای پخت کلوچه فومن داخل تستر برقی با درجه ۱۷۰ به مدت ۱۰ دقیقه پختم. کاغذ روغنی یادتون نره تا که کف کلوچه ها تون نسوزه و تیره نشه.
طرز تهیه کلوچه فومن بدون ماست
مواد لازم برای خمیر کلوچه
- آرد قنادی ۳۰۰ گرم معادل ۲پیمانه و ۱/۳ پیمانه
- کره ۵۰ گرم
- روغن جامد ۳۰ گرم معادل ۱ ق غ
- شکر ۲ ق غ
- بکینگ پودر ۱ق م
- نمک نوک ق چ
- زعفران دم کرده غلیظ ۲ ق غ
مواد میانی کلوچه
- آرد تفت داده شده ۱/۳ پیمانه
- شکر ۶ ق غ
- گردوی ریز خرد شده ۸ ق غ
- گلاب ۴ ق کره یا روغن جامد ۳۰ گرم
- پودر دارچین ۱ ق م
- پودر هل ۱/۲ ق م
مواد برای رومال کلوچه
- زرده تخم مرغ
- زعفران دم کرده
- شیر
- تخم خرفه
طرز تهیه
ترکیب آرد و نمک و بکینگ پودر را حتما الک کنید. کره به دمای محیط رسیده باشد.
بعد از آماده شدن خمیر روی آن را بپوشانید و بیست دقیقه در یخچال استراحت دهید.
آرد مواد میانی را حتما بیست دقیقه تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود.
بعد از مهر زدن کلوچه ها حتما بین شیارها را با چاقو برش دهید تا کلوچه زمان پخت پف نکند.
خیلی مهم: فر را بیست دقیقه قبل روشن کنید تا کاملا داغ شود کلوچه ها را در فر با دمای ۱۸۰ درجه قرار دهید و ۸ تا ۱۰دقیقه زمان دهید بیشتر از این طول نکشد چون کلوچه خشک میشود پس دقت کنید بعد از ۸ تا ۱۰ دقیقه شعله پایین را خاموش کنید و شعله بالا را برای ۳ دقیقه روشن کنید تا سطح کلوچه ها خوشرنگ شود.
کلوچه ها را در ظرف در دار نگهداری کنید و برای نگهداری طولانی حتما در فریزر نگهداری کنید تا هنگام مصرف تازه باشد حتی میتوان با ماکروویو گرم کرد.
نوش جان