زعفران یا زرپران گیاهی اصیل با خواص منحصر به فرد است که بعنوان گرانترین ادویه از دیرباز بعنوان چاشنی غذاهاست. طبع گرمی دارد طلای سرخ نامیده میشود. به وفور در شیرینی ها، دسرها، غذاهای ایرانی به ویژه با برنج و … استفاده میشود. کلاله های قرمز رنگ زعفران در میان گلبرگهای بنفش این گیاه قرار دارد.

ایران بیش از نود درصد زعفران جهان را تامین میکند و از ۳۳۰ تن زعفرانی که در سال تولید میکند ۲۸۰ تن آن را صادر میکند. البته ۸۵ درصد زعفرانی که در ایران تولید میشود در استان خراسان رضوی و جنوبی است.

خواص زعفران

  • ضد افسرگی
  • ضد سرطان
  • کاهش درد
  • جلوگیری از ریزش مو
  • بهبود سلامت تنفسی
  • بهبود سلامت قلبی
  • بهبود سلامت روانی
  • بهبود سلامت پوستی
  • تقویت سیستم گوارشی
  • افزایش هوش

بهترین روش های دم کردن زعفران

روش صحیح روش دم كردن زعفران

ویژگی های زعفران اصل

۱. نکته اول اینکه زعفران اصل انتخاب کنید. زعفران اصل: رنگ قرمز تندی دارد، بوی شیرین و قوی دارد، مزه تلخ یا بی مزه ای دارد، خشک است و راحت پودر میشود، چرب و براق نیست (کافیست آن را بین دو انگشت فشار دهیم).

۲. نکته دوم اینکه حتما زعفران را بسایید. یک قاشق چایخوری زعفران را ترجیحا در هاون سنگی و غیرفلزی (تا خواص زعفران از بین نرود) خوب میسابیم تا حالت پودری بگیرد. سابیدن زعفران را حتما انجام دهید زیرا اگر زعفران اصیل باشد و آن را نسابیم رنگ و طعم زیادی نخواهد داشت. اینکار را آرام و با حوصله انجام دهید. بعضی افراد هنگام سابیدن یک دوم قاشق چایخوری شکر اضافه میکنند زیرا شکر باعث میشود زعفران بخوبی پودر شود. البته چون شکر باعث کدر شدن زعفران میشود و شفافیت آن را از بین میبرد بهتر است اینکار را نکنیم.

روش دم كردن زعفران با آب جوش

۳. روش اول روش سنتی است. زعفران ساییده را به شش قاشق غذاخوری آب جوش اضافه میکنیم درب آن را میبندیم و کمی صبر میکنیم. در این روش بلافاصله عطر خوبی استشمام میشود در واقع عطر زعفران تا حدی بین میرود. رنگ کمتری دارد و برای زمانی که عجله داریم مناسب است.

روش دم كردن زعفران با یخ

روش دوم روش مدرن است. در این روش زعفران ساییده شده را به چهار تکه یخ اضافه میکنیم و صبر میکنیم تا یخ ها آب شود. رنگ و عطر زعفران کاملا حفظ میشود و ماندگاری زیاد دارد.

روش سوم روش ترکیبی است. آنرا به چهار قاشق غذاخوری آب جوش اضافه میکنیم و بلافاصله دو تکه یخ اضافه میکنیم تا شوک وارد شود و صبر تا یخ ها آب شوند. رنگ بیشتر دارد. عطر خوبی دارد و ماندگاری به نسبت خوب است.

روش نگهداری زعفران دم کرده

۴. در ظرف تمیز شیشه ای در بسته در یخچال به مدت یک یا دو هفته نگهداری کنید.