مازندرانی ها، مخصوصا اهالی شرق استان و سمت گرگان، به جای قند کنار چایی‌شون از این آبنبات شیریه های خوشمزه استفاده میکنن.

درست کردن این آبنبت شیری یه کسمک شیری خیلی پر زحمته و قلق خاصی می خواد.

باید حتما همه فوت و فن هاشو بلد باشی وگرنه آبنبات ها نرم و ترد نمیشن.

من برای اولین بار درست کردم، خیلی خسته شدم، اما نتیجه کار خوب شد.


مواد لازم برای تهیه آبنبات شیری مازندرانی

  • شیر یک کیلو و دویست گرم
  • شکر یک کیلوگرم
  • گلاب یک قاشق غذاخوری
  • وانیل یک چهارم قاشق چای‌خوری
  • گردو خرد شده نصف لیوان (به دلخواه)

طرز تهیه آبنبات شیری گرگان با گردو برای چای

طرز تهیه آبنبات شیری گرگان
برای شروع ابتدا یک کیلو و دویست گرم شیر رو به همراه یک کیلو شکر بذارید روی اجاق با شعله زیاد.

مدام هم بزنید تا جایی که به جوش بیاد. اونوقت زیر شعله رو کم کرده، حدودا چهار ساعت هر از چند گاهی باید هم بزنید.

در نیم ساعت آخر زیر شعله رو کمی زیاد کرده و بالا سرکار بمانید و مدام هم بزنید تا ته نگیره.

یک نعلبکی آب سرد بذارید کنار دستتون. وقتی دیدید غلظت مواد داره عین فرنی میشه، از مواد قد یک عدس بردارید و بریزید تو نعلبکی آب سرد.

چنانچه تو آب سرد جمع شد و پخش نشد و از طرفی به ته نعلبکی نچسبید، یک قاشق غذاخوری گلاب و کمی وانیل اضافه کنید.

یک جوش که خورد، زیر شعله رو خاموش کنید و قابلمه رو از روی اجاق بردارید.

حدود نیم ساعت با کف زن یا کفگیر چوبی یا هرچی که راحت تر هستید، هم بزنید.

اونقدر باید هم بخوره که مواد سفت شده و عین حلوا وسط قابلمه جمع بشه. اون موقع سریع مواد رو به یک سینی که از قبل چرب کردید انتقال بدید.

دستکش پلاستیکی بپوشید و مواد رو روی سینی صاف کنید. این کار رو سریع انجام بدید، چون اگه مواد خنک بشه سخت میشه صافش کنید.

دلتون خواست، روش گردوی بو داده شده و خرد شده بریزید و با دست فشار بدید تا گردو ها به خورد نبات بره.

همون موقع سریع با چاقو برش بزنید و اجازه بدید ده دقیقه ای خنک بشه. بعد نبات ها رو به ظرف درب دار انتقال بدید و تو یخچال نگه داری کنید.

همچنین می تونید گردوهای بو داده و خرد شده رو  هنگام جوشیدن آخر با وانیل و گلاب بریزید تاهمون لحظه قاطی مواد بشه.

این آبنبات ها حتما باید تو ظرف درب دار و تو یخچال نگهداری بشه و فقط موقع مصرف از یخچال بیرون بیاد. چون اگه بیرون باشن دیگه ترد نیستن و خشک میشن.

برای تهیه آبنبات شیری کنجدی یا کسمک کنجدی ترکمنی می‌تونید به جای گردو مقداری کنجد بو داده یا خام روی آبنیات بپاشید.

برای تهیه کسمک شیری ساده هم که اصلا نیازی نیست چیزی اضافه کنید.

نکته مهم

چنانچه دیدید بعد از نیم ساعت هم زدن در آخر آبنباتتون مثل حلوا وسط قابلمه جمع نشده و همچنان شله، یا وقتی ریختید توی سینی به کف سینی چسبید یا موقع برش پودر میشه، یعنی زود از روی اجاق برداشتید.

مجدد مواد رو داخل قابلمه بریزید و نصف استکان شیر اضافه کنید و حدود ده دقیقه با شعلع رو به بالا هم بزنید. سپس تست آب سرد رو تکرار کنید. اگه خوب بود، شعله رو خاموش کنید و با کفگیر چوبی اینقدر هم بزنید تا مواد وسط قابلمه جمع بشه و درست مثل حلوا خودشو بگیره. سپس مواد رو به سینی منتقل کنید و مراحل بعدی رو انجام بدید.

تو بعضی دستورها به جای شیر از آب استفاده میشه، ولی آبنبات خیلی سفت میشه و اگه بافت نرمتری میخواین باید شیر بریزید.