دمپختک تهرانی یا دمی باقالی تهرانی از غذاهای اصیل ایرانیه و همچنین جزو غذایهای معروف تهرانه که قدیمیهای این شهر عاشقش هستند. دمپختک یه غذای ساده، سالم و ارزونه اما بسیار خوش عطر و خوش مزه هست که معمولا با تخممرغ، سالاد شیرازی و پیاز ترشی سرو میشه. البته قدیمیترها دمپختک رو با خاگینه میخوردند. در این مطلب از وبسایت فیدیا با طرز تهیه دمپختک تهرانی آشنا میشید.
مواد لازم برای تهیه دمپختک تهرانی برای 2 نفر
- برنج دو پیمانه
- باقالی زرد یک پیمانه
- پیاز سفید دو عدد
- نمک نصف قاشق چایخوری
- فلفل سیاه نصف قاشق چایخوری
- زردچوبه یک قاشق چایخوری
- زعفران دم کرده 2 تا 3 قاشق غذاخوری (به دلخواه)
- تخممرغ (به تعداد نفرات)
طرز تهیه دمپختک تهرانی مجلسی و خوشمزه بدون شفته شدن برنج
مرحله اول، خیساندن باقالی زرد و برنچ
قبل از شروع به پخت ابتدا برنج رو شسته و به ازای هر پیمونه برنج یک پیمونه آب بریزید و با کمی نمک بگذارید برای یک ساعت خیس بخوره. سپس باقالی زرد رو هم بشورید و داخل یک کاسه بریزید و روش آب بریزید تا برای یک تا سه ساعت خیس بخوره و بعد باقالی رو آبکشی کنید.
مرحله دوم، آماده کردن پیاز داغ
برای شروع پیاز رو پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز یا خلالی باریک خرد کنید. پیاز رو داخل ماهیتابه بریزید و هم بزنید و نمک رو اضافه کنید. وقتی که پیاز سبک شد و آبش کشیده شد، 50 گرم کره رو به همراه دو قاشق غذاخوری روغن مایع بریزید و روی حرارت ملایم هم بزنید. وفتی که پیاز طلایی شد فلفل و زردچوبه رو هم اضافه کنید و کمی تفت بدید تا عطر زردچوبه بلند شه، سپس باقالی زرد رو به پیاز اضافه کنید و کمی تفت بدید.
مرحله سوم، پخت اولیه باقالی زرد
در این مرحله یک لیوان آب جوش به باقالی و پیاز اضافه کنید. درب ماهیتابه رو بگذارید و 10 دقیقه زمان بدید تا باقالی نیم پز شه و آب باقالی کشیده شه.
مرحله چهارم، پخت برنج
در این مرحله برنج رو روی شعله قرار بدید و صبر کنید تا کمی از آب برنج کشیده بشه، سپس باقالی زرد رو داخل برنج بریزید و مخلوط کنید.
البته اگه جنس باقالی زردی که استفاده میکنید از نوع دیرپز بود و بعد از پخت با پیاز هنوز سفت بود، میتونید بعد از اینکه برنج به جوش اومد، باقالی رو اضافه کنید.
با استفاده از دستهی یک قاشق چند تا سوراخ داخل برنج ایجاد کنید و برنج رو دم بگذارید. حرارت رو کم کنید و بعد از 15 از شعله پخشکن استفاده کنید.
مرحله پنجم، سرو دمپختک به همراه نیمرو
10 دقیقه مونده به پایان پخت به دلخواه کمی کره یا روغن کرمانشاهی و زعفرون دم کشیده به دمپختک اضافه کنید و پنج دقیقه بعد دمپختک رو از روی حرارت برداشته و به همراه نیمرو و ترشی لیته سرو کنید. نوش جان.
نکات مهم و فوت و فن های پخت دمپختک باقالی زرد تهرانی
- دمپختک اصل تهرانی با نیمرو و ترشی لیته سرو میشه ولی دمپختک رو میتونید با مرغ و گوشت چرخ کرده هم درست کنید. اگه خواستید با گوشت چرخ کرده درست، باقالی رو جدا برای 10 تا 15 دقیقه با کمی آب بپزید تا آبش کشیده شه. بعد از طلایی شدن پیاز، گوشت چرخ شده رو اضافه کنید، 15 دقیقه تفت بدید تا آبش کشیده شه و بعد باقالی رو با گوشت مخلوط کنید و ادامه مراحل.
- برای درست کردن دمپختک با مرغ ریش ریش هم مرغ رو بپزید و ریش ریش کنید و با پیاز تفت بدید و با باقالی پخته شده مخلوط کنید و ادامه مراحل.
- باقالی زرد خیلی زودپز تر از باقالی سبز هست. بنابراین دقت کنید تا زیاد نپزه تا وا نره. در بعضی موارد که باقالی زرد زودپزه، همون تفتی که با پیاز میخوره کافیه چون که با برنج کته هم میپزه و بعد دم میاد ولی معمولا حدود 5 دقیقه پخت قبل از اضافه کردن برنج، کافیه. تفتی که با پیاز میخوره باعث میشه تا باقالی زرد وا نره.
- در بعضی دستور پختها به دمپختک رب میزنند که سلیقه ایه ولی تو دستور اصلیه دمپختک تهرانی رب وجود نداره.
- اگه دیدین برنجتون آخرای پخت هنوز خوب پخته نشده کمی آب بهش اضافه کنید.