سمبوسه یا سنبوسه جنوبی از غذاهای اصیل، پرطرفدار و محبوب جنوب کشور عزیزمان (خوزستان، آبادان، بندرعباس) است که اغلب بعنوان پیش غذا یا میان وعده استفاده میشود و طعم و مزه تند و تیزی دارد و با سس مخصوص سمبوسه تند میل میشود.

پس سعی کنید فلفل قرمز آن را حذف نکنید تا حسابی تند و تیز و اصیل شود. این غذای نوستالژی همیشه در بوفه های مدرسه همراه با فلافل به فروش میرسید. مواد لازم این غذا بسیار ساده، در دسترس و کم هزینه است و گوشت و مرغ ندارد.

نان لواش استفاده شده در آن بهتر است بسیار نرم و تازه باشد، البته میتوان از خمیر یوفکا یا خمیر سمبوسه هم استفاده کرد. این غذا از غذاهای فوری و آسان است و نهایتا دو ساعت زمان نیاز دارد. به اینصورت که مواد ساده سمبوسه را در نان لواش به شیوه خاص میپیچیم و سرخ میکنیم.

اصالت این غذا در انبوه زیادی روغن سرخ و برشته و ترد میشود ولی اگر بخواهیم سالمتر باشد میتوانیم از فر استفاده کنیم. این روزها سمبوسه را با مواد پیتزا مثل پنیرپیتزا و گوشت و مرغ و.. درست میکنند و سمبوسه پیتزایی مینامند البته که خوشمزه است ولی یک سمبوسه جنوبی اصیل نیست. شما چی تا حالا سمبوسه جنوبی خوردید؟ دوست داشتید؟

مواد لازم برای تهیه سمبوسه جنوبی اصل (حدود بیست و پنج عدد):

  • پیاز: دو عدد متوسط
  • زردچوبه: به میزان لازم (یک قاشق چایخوری)
  • فلفل سیاه: به میزان لازم (یک دوم قاشق چایخوری)
  • فلفل قرمز: به میزان لازم (یک سوم قاشق چایخوری) به دلخواه
  • نمک: به میزان لازم (یک قاشق چایخوری)
  • سبزی سمبوسه شامل جعفری، تره و گشنیز: دویست گرم
  • سیب زمینی: چهار عدد متوسط
  • کره: بیست گرم به دلخواه
  • نان لواش: پنج شش عدد
  • روغن: به میزان لازم
  • سبزیجات، سس مخصوص سمبوسه: به میزان لازم جهت تزیین

طرز تهیه سمبوسه جنوبی اصل با سیب زمینی بدون گوشت

طرز تهیه سمبوسه جنوبی اصل با سیب زمینی بدون گوشت

درست کردن مواد سمبوسه:

۱. یک ماهیتابه متوسط را روی شعله متوسط و حرارت کم گاز میگذاریم.

۲. به میزان لازم روغن میریزیم. دقت کنید که روغن زیاد نریزید چون مواد سمبوسه باید کم روغن باشد.

۳. دو عدد پیاز متوسط که پوست کندیم و شستیم را نگینی کمی درشت خرد کرده و به آن اضافه میکنیم. کمی تفت میدهیم تا پیاز سبک شود و خیلی کم سرخ شود ولی کامل سرخ نشود.

۴. به میزان لازم زردچوبه اضافه کرده و کمی هم میزنیم تا پیاز خوشرنگ شود. من یک قاشق چایخوری ریختم.

۵. به میزان لازم فلفل سیاه اضافه کرده و کمی هم میزنیم. من یک دوم قاشق چایخوری ریختم.

۶. بصورت اختیاری و به میزان لازم فلفل قرمز اضافه میکنیم. سعی کنید فلفل قرمز را حذف نکنید چون یک سمبوسه جنوبی اصیل تند است. من یک سوم قاشق چایخوری ریختم.

۷. به میزان لازم نمک اضافه میکنیم. من یک قاشق چایخوری ریختم.

۸. دویست گرم سبزی سمبوسه شامل جعفری، تره و گشنیز که پاک کردیم و شستیم را خرد کرده (حدود پنج قاشق غذاخوری) اضافه میکنیم. کمی تفت میدهیم تا سبزی ها کمی سرخ شود. اگر سبزی تازه نداشتیم از سبزی خشک استفاده میکنیم.

۹. چهار عدد سیب زمینی متوسط که پوست کندیم و شستیم را با مقداری آب و بصورت اختیاری بیست گرم کره میگذاریم بپزد و بعد از اینکه خنک شد آنها را میکوبیم یا نگینی میکنیم و سپس اضافه میکنیم و کمی هم میزنیم.

۱۰. زیر گاز را خاموش میکنیم و صبر میکنیم مواد از داغی بیفتد.

درست کردن سمبوسه جنوبی:

۱۱. پنج شش عدد نان لواش نرم و تازه یا خمیر یوفکا یا خمیر سمبوسه نیاز داریم. حالا آنها را به شکل تصویر زیر میپیچیم.

طرز پیچیدن سمبوسه

۱۲. برای سرخ کردن صبر میکنیم روغن کاملا داغ شود. سمبوسه اصیل در حجم انبوه روغن غوطه ور و سرخ میشود. اگر روغن خیلی زیاد نمیریزید لطفا روغن کم هم نریزید چون سمبوسه ها میسوزد و روغن زیاد جذب میکنند.

۱۴. سمبوسه ها را ترجیحا از طرفی که تا کردیم میاندازیم. یک طرفش طلایی شد برمیگردانیم. حواستان باشد که نسوزند. شعله حتما باید متوسط باشد. اگر کم باشد روغن جذب سمبوسه شده، اگر زیاد باشد میسوزند. اگر بخواهیم سالمتر باشند طبقه وسط فر دمای صد و هشتاد درجه به مدت پانزده تا بیست دقیقه میگذاریم.

طرز تهیه سس مخصوص سمبوسه

سس سمبوسه، سس تند و آتشینی است که در جنوب کشورمان اغلب با سمبوسه، فلافل و … میل میکنند. از مواد اصلی این سس، فلفل قرمز و تمبرهندی است.

سس مخصوص سمبوسه

  • روغن: دو قاشق غذاخوری
  • رب گوجه فرنگی: سه قاشق غذاخوری
  • فلفل قرمز: یک قاشق چایخوری
  • نمک: یک سوم قاشق چایخوری
  • سرکه: دو قاشق غذاخوری
  • آب: یک لیوان
  • آب تمبر هندی: دو قاشق غذاخوری

طرز تهیه سس مخصوص سمبوسه (یک دوم لیوان):

۱. یک ماهیتابه کوچک روی شعله کوچک و حرارت کم گاز میگذاریم.

۲. دو قاشق غذاخوری روغن داخلش میریزیم.

۳. سه قاشق غذاخوری رب گوجه به آن اضافه کرده و دو سه دقیقه تفت میدهیم.

۴. یک قاشق چایخوری فلفل قرمز به آن اضافه میکنیم.

۵. یک سوم قاشق چایخوری نمک به آن اضافه میکنیم و یک دقیقه تفت میدهیم.

۶. دو قاشق غذاخوری سرکه به آن اضافه میکنیم.

۷. یک لیوان آب اضافه کرده و کمی هم میزنیم تا مثل سس کمی غلیظ شود.

۸. دو قاشق غذاخوری آب تمبر هندی به آن اضافه میکنیم. برای درست کردن آب تمبر هندی کافیست خود تمبر هندی را در مقدار کمی آب ولرم بگذاریم و بعد از مدتی آن را از صافی رد کنیم. تمبر هندی از اصالت سس سمبوسه است و طعم فوق العاده ای میدهد.

۹. بعد از یک دقیقه زیر گاز را خاموش میکنیم. سس تند و آتشین شما آماده است.

5/5 - (1 امتیاز)