این سوهان کنجدی یه شیرینی سنتی مازندرانیه که خییییلی خوشمزه ست و توی زبان محلی بهش پشتزیک میگن و توی جشن ها و مراسم هایی مثل عید نوروز و شب یلدا زینت بخشِ سفره هاشونه، حتما امتحانش کنید.
مواد لازم برای تهیه پشت زیک مازندرانی
- ۱.۵ پیمانه کنجد + 2 قاشق غذاخوری
- ۱پیمانه شکر
- یک سوم لیوان شیره خرما یا شیره انجیر
پیمانهی استفاده شده لیوان فرانسوی دستهدار
طرز تهیه پشت زیک مازندرانی با با شیره انگور یا شیره انجیر یا شیره خرما
اول کنجد هارو می شوریم و خشک میکنیم. کنجد کاملا باید خشک بشه.
بعد با شعله ملایم حدود ۵ دقیقه تفت میدیم تا بوش بلند بشه. شکر رو توی تابه می ریزیم، میزاریم روی حرارت ملایم تا آب بشه، تا شفاف و به اصطلاح کاراملی بشه.
یک قاشق آب اضافه می کنیم تا شکر راحت تر آب بشه. به دلخواه یک قاشق آب نارنج هم اضافه می کنیم تا شکرک نزنه. شکر رو اصلا هم نمی زنیم و فقط تابه رو تکون می دیم. اگه تکه ای سفت بود با قاشق ضربه می زنیم تا باز بشه و بعد از آب شدن شکر حرارت رو کم میکنیم. به دلخواه برای خوش طعم شدن میتونید به شکر کمی کره اضافه کنید. وقتی کامل ذوب شد هم می زنیم.
نکته مهم در ذوب شدن شکر اینه که نباید خیلی حرارت زیاد باشه.
وقتی شکر کاملا روشن و یکدست شد (این مرحله یکم زمان میبره، حواستون باشه که شعله رو زیاد نکنید چون شکر بوی سوختگی میگیره) سپس شیره رو اضافه میکنیم و بعد سریع کنجدهای بو داده شده رو اضافه میکنیم و تند هم میزنیم تا کاملا مخلوط بشن.
توی این مرحله کاملا باید سرعت عمل داشته باشید چون مواد سوهان سریع سفت میشه. سریع مواد رو میریزیم روی سینی فلزی که از قبل کمی چرب کردیم.
بعد با وردنه یا گوشت کوب کاملا پهنش میکنیم و تا جایی که میتونیم نازکش میکنیم، تا گرمه با چاقو روشون رو خط میندازیم و بعد اینکه کامل خنک شد برش هارو جدا میکنیم، کنارِ چایی معرکه ست. اگه خیلی عجله دارید به مدت نیم ساعت توی یخچال قرار بدین. فوق العاده خوشمزه است حتما امتحان کنید.
همچنین میتونید گردوی خرد شده هم همراه کنجد اضافه کنید. نوش جان
همچنین میتونید کف ظرف مورد نظر نایلون فریزر پهن کنید و موادر و توش بریزید و صاف و یکدست کنید.