نان پاکتی پیتا Pita با انواع مختلف غذاهای مدیترانه‌ای سرو میشه، داخل این نون خوشمزه رو می‌تونید با غذاهای زیادی از جمله حمص، کباب، فلافل و یا هر چیزی که دوست دارید پر کنید و نوش جان کنید.

نان پیتا


مواد لازم برای تهیه نان پیتا

  • آرد یک و نیم لیوان
  • شکر 1 قاشق چای‌خوری سرپر
  • خمیرمایه 1 قاشق چای‌خوری سرخالی
  • نمک 1 قاشق چای‌خوری سرخالی
  • پودر آب پنیر  2 قاشق چای‌خوری
  • روغن مایع 2 قاشق غذاخوری

طرز تهیه نان پیتا بدون فر روی گاز با ماهیتابه

اين دستور پخت نون پیتا بر اساس وزن نوشته شده، پس وزن مواد اولیه رو رعايت كنيد، اما ممکنه که آرد در نهايت حدود چند گرم كم يا زياد بشه، این کم یا زیاد شدن به دلیل تفاوت رطوبت پذيري آرده. دراین دستوراز آرد سه صفر استفاده شده.


مرحله اول، تست سلامت خمیر مایه

شکر و خمیرمایه رو داخل نصف لیوان آب بریزید و روی ظرف رو بپوشونید و 10 دقیقه صبر کنید تا از سلامت خمیرمایه مطمئن بشید.


مرحله دوم، آماده کردن خمیر

نمک و پودر آب پنیر رو داخل 1.5 لیوان آرد بریزید و مخلوط کنید. پودر آب پنیر باشه بهتره، اما اگه امکان تهیه پودر آب پنیر از لوازم قنادی رو ندارید می‌تونید حذفش کنید. وجود پودر آب پنیر به عنوان یک طعم دهنده، یکی از تفاوت‌های نون پیتا با سایر نون‌های ترکیه هست. اگه پودر آب پنیر رو حذف کنید ممکنه نون پیتا از لحاظ مزه شبیه بازلاما بشه. پودر آب پنیر خوب از شیر با کیفیت و ارگانیک تهیه میشه.

نون پیتا

در ادامه مخلوط آرد و سایر مواد رو طی سه مرحله کم کم به مخلوط شکر و خمیرمایه اضافه کنید. وقتی که خمیر جمع شد، روغن مایع رو اضافه کنید. سپس خمیر رو خوب ورز بدید تا روغن کاملا به خورد خمیر بره، بعد  روی سطح کار مقداری آرد بپاشید و خمیر رو از ظرف خارج کنید.

حدود 10 تا 15 دقیقه خمیر رو خوب ورز بدید.

طرز تهیه نان پیتا روی گاز

نکته مهم: توجه داشته باشید که خمیر نون پیتا باید حسابی ورز بخوره و یک دست بشه تا نون هنگام پخت پاره نشه .

نکته: پودر آب پنیر رو می‌تونید از لوازم قنادی‌ها تهیه کنید. قیمتش هم ارزونه.

نکته: آرد زیادی به خورد خمیر نون پیتا ندید، اگر ترازو دارید، 150 گرم آب ولرم رو با 260 گرم آرد مخلوط کنید.


مرحله سوم، استراحت خمیر

وقتی که خمیر رو خوب ورز دادید داخل یک ظرف رو کمی آرد بپاشید و خمیر رو داخل ظرف قرار بدید و روی ظرف رو بپوشونید و برای 1 تا 1.5 ساعت به خمیر استراحت بدید.

طرز تهیه نان پیتا بدون فر


مرحله چهارم، چونه گیری

بعد از استراحت خمیر، همیر رو از ظرف خارج کنید و پف خمیر رو بگیرید و خمیر رو به 8 قسمت مساوی تقسیم کنید.

نان پیتا در ماهیتابه

سپس خمیر رو چونه کنید و روی یک سطح آرد پاشی شده قرار بدید، در ادامه روی چونه‌ها رو با پلاستیک بپوشونید و چونه‌ها رو 15 دقیقه استراحت بدید، سپس با دست پف چونه‌ها رو بگیرید. وردنه رو کمی آردی کنید و چونه‌ها رو با وردنه پهن کنید.

طرز تهیه نان پیتا در ماهیتابه

نکته: برای اینکه خمیر در هنگام پخت پف کنه، چونه‌ها رو بین 15 تا 18 سانتی‌متر پهن کنید.

نان پیتا چیست


مرحله پنجم، استراحت نهایی خمیر

در این مرحله خمیرهای پهن شده رو روی کاغذ روغنی یا یک سطح که آردپاشی شده قرار بدید و روی اون‌ها رو با پلاستیک بپوشونید و حداقل برای 15 دقیقه دیگه استراحت بدید.

 دستور پخت نان پیتا


مرحله ششم، پخت نان پیتا

برای پخت نون پیتا یک ماهیتابه ترجیحا چدنی رو انتخاب کنید که پخش گرمای یکسانی داشته باشه. تابه رو حسابی داغ کنید و خمیر رو داخل ماهیتابه قرار بدید. به این نکته خیلی مهم خوب دقت کنید، حرارت رو ملایم کنید و بعد از گذشت 5 تا 10 ثانیه خمیر رو برگردونید.

آموزش درست کردن نان پیتا

صبر کنید تا خمیر مقداری پف کنه، بعد از اینکه خمیر مقداری پف کرد دوباره خمیر رو برگردونید تا کاملا پف کنه.

چگونه در خانه نان پیتا درست کنیم

بعد از پخت و رنگ گرفتن هر دو سمت، نون پیتا آماده شده.

نون پیتا خانگی

نکاتی مهمی که باید برای پخت نان پیتا رعایت کنید:

  • خمیرو از سمتی که روی کاغذ روغنی قرار داشته داخل ماهیتابه قرار بدین.
  • وردنه زدن خمیر نون پیتا خیلی مهمه.  وردنه کشی اشتباه باعث پاره شدن خمیر و در نتیجه بادکنکی نشدن و پف نکردن خمیر میشه، بعد از هر بار وردنه کشی خمیر پیتا بهتره که خمیر رو 90 درجه بچرخونید تا خمیر گردتری داشته به دست بیاد.
  • هر بار بعد از پخت دو تا نون پیتا، آردهای سوخته رو با یه پارچه ضخیم تمیز از سطح ماهیتابه پاک کنید.
  • دقت کنید که وزن چونه‌ها برای نون با قطر 15 تا 18 سانتی‌متر، 50 گرم و برای قطر بیشتر از 20 سانتی‌متر، وزن چونه‌ها 60 تا 70 گرم باید باشه.

نکات پف کردن نان پیتا

 

نوش جان.


فیلم طرز تهیه نان پیتا

طرز تهیه نان پیتا با ماست و کره

مواد لازم
  • آرد ۳۰۰ گرم (دو پیمانه)
  • آب ۱۲۰ تا ۱۵۰ گرم (حدود سه چهارم پیمانه) مایه خمیر ۴ گرم (یک قاشق چای خوری)
  • شکر ۶ گرم (یک قاشق چای خوری)
  • نمک ۴ گرم (یک دوم قاشق چای خوری)
  • ماست هم دمای محیط ۴۰ گرم (دو قاشق غذاخوری)
  • کره هم دمای محیط ۲۰ گرم (یک قاشق غذاخوری)

طرز تهیه

۱۲۰ گرم آب و کمی از شکر و مایه خمیر به هم مخلوط‌ کنین و بزارین ده دقیقه بمونه.

به آرد، نمک و شکر و خمیرمایه عمل اومده رواضافه کنین کمی که مخلوط کردین ماست و کره رو هم اضافه کنین و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ورز بدین.

در حین ورز دادن کم کم باقیمانده ی آب رو هم اضافه کنید تا به یک خمیر نرم و لطیف و یکدست برسین (حتی اگر نیاز بود بیشتر از مقدار آب دستور، آب اضافه کنید چون مقدار آبگیری آردها با هم متفاوته.)

خمیر رو داخل کاسه ی چرب یکساعت در دمای محیط (با درپوش) استراحت بدین.

حالا خمیررو به ۶ قسمت تقسیم کنین(هر کدوم حدود ۸۶گرم). از خمیر چونه های گرد و صاف بگیرین وبا نایلون چرب شده روشون رو بپوشونین و دوباره ۲۰ دقیقه استراحت بدین.

برای باز کردن چونه ها، زیر و روی هر چونه رو در کمی آرد بزنین خمیر رو با دست و وردنه باز کنین (هر دفعه که خمیرو بلند می کنین برای وردنه کشی خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخونین و وردنه بکشین، قطر هر خمیر پهن شده حدود یک وجب باز بشه.)

داخل تابه ی (ترجیحا چدن) داغ داغ داغ پهن کنین تا روی خمیر حباب بزنه و بعد برگردونین (حدودا ۳ تا ۴ دقیقه پخت هر نان طول می کشه)

بعد از پخت می تونین روی نون ها رو کره ی آب شده یا روغن زیتون با سیر کوبیده شده بمالین و با سبزی گشنیز یاجعفری خرد شده تزئین کنین.

نکته برای پف کردن نان پیتا

  • این نان نباید خیلی نازک بشه، طریقه ی وردنه کشی بسیار مهمه حتما با دقت و آروم و در خلاف جهت عقربه های ساعت انجام بدین.
  • تابه خیلی خیلی خیلی باید داغ باشه.

طرز تهیه نان پیتا با خمیر ترش

اگه دنبال یه رسپی ساده و راحت برای درست کردن نان پیتا با خمیرترش هستید، قطعا این دستور پخت برای شماست.

برای ساخت لوین ابتدا از سر استارتر مادر ۷ گرم بردارید و با ۷ گرم ارد ترکیبی و ۷ گرم آب ترکیب کنید بزارید کنار تا به پیک خودش برسه.

وقتی به پیک رسید به همه مواد لوین اول، ۶۰ گرم آب و ۶۰ گرم آرد ترکیبی یا آرد فانتزی به تنهایی اضافه کنید و داخل یه شیشه مناسب بریزید و اجازه بدید تا به پیک برسه!

وقتی به پیک رسید …

مواد لازم

  • آرد فانتزی ۳۲۰ گرم
  • آرد کامل ۸۰ گرم
  • لوین ۱۰۰ گرم
  • شکر ۲۰ گرم
  • نمک ۸ گرم
  • روغن ۲۸ گرم
  • آب  ۲۳۳ گرم (۶۳٪) اگر خمیرتون بعد اضافه کردن نمک هنوز سفت بود، چند گرم دیگه آب اضافه کنید.

ابتدا اب و شکر و لوین رو ترکیب کنید! (۱۰ گرم از اب دستور رو نگه دارید موقع اضافه نمک بزنید)

بعد آرد رو اضافه کرده و ۵ تا ۶ دقیقه ای ورز بدید.

۴۵ دقیقه استراحت داده و نمک و اون ابی که نگه داشتید ترجیحا خنک باشه، رو اضافه کنید ۵ تا ۶ دقیقه دیگه ورز بدید و بعد روغن رو طی دو مرحله اضافه کرده و اینقدر ورز بدید تا خمیر لطیف با تست کشش خوبی بدست بیارید.

به خمیر یک ساعت استراحت داده و بعد کشش و تا زدن رو انجام داده و مجددا دو ساعت دیگه زمان بدید. در این مدت خمیر شما باید حجم گرفته باشه.

خمیر رو به یخچال منتقل کرده و ۱۲ تا ۱۴ ساعت استراحت سرد بدید. بعد این مدت خمیر رو روی سطح اردپاشی شده برگردونید و به چونه های ۱۲۰ گرمی تقسیم کنید.
مجددا به چونه ها ۶۰ دقیقه زمان بدید.

بعد این مدت از اولین چونه شروع کنید.

سطح کارتون باید خوب ارد بپاشید (زیاد نه) و وردنه کشی کنید! به خمیر فشار زیاد نیارید. نکته دو پوسته شدن پیتا همین وردنه کشی هست، اگر قسمتی از خمیر بچسبه دیکه ابدا دو پوسته نخواهد شد. خمیر رو تقریبا باید به قطر ۱۸ تا ۲۰ سانت باز کنید هر خمیر رو روی پارچه نخی دوباره ۳۰ تا ۴۰ دقیقه استراحت بدید.

روی تابه داغ داغ بپزید. وقتی مثل بادکنک باد شد برگردونید و زمانی که رنگ گرفت روی پارچه نخی بزارید تا نرم نرم بشن.

این نون فوق العاده هضم راحتی داره.

اگر خمیرترش ندارید، مواد رو تغیر ندید فقط ۷ گرم خمیر مایه فوری بجای لوین بزنید و اب دستور رو ۲۶۰ گرم بگیرید. طبق دستور نون های معمولی عمل کنید.

4.5/5 - (23 امتیاز)