نان چایی قزوین یکی از شیرینی های سنتی قزوین و یکی از بهترین و خوشمزه ترین شیرینی هایی هست که تا به حال درست کردم. قشنگ عطر و طعم شیرینی های قدیم رو میده.
یه گزینه مناسب برای عید نوروز، پیشنهاد میکنم برای شیرینی عید خونگی حتما درستش کنید.
مواد لازم برای تهیه نان چایی قزوین با پیمانه لیوان فرانسوی دسته دار
- آرد سفید قنادی ۱۹۰ گرم (حدود یک لیوان و نصفی)
- پودر قند یا پودر شکر ۶۵ گرم (حدود یک چهارم لیوان فرانسوی دسته دار)
- روغن نیمه جامد ۷۰ گرم (حدود یک سوم لیوان فرانسوی دسته دار)
- ماست ۲۵ گرم ( یک قاشق غذاخوری سر پر )
- زرده تخم مرغ ۱ عدد
- بیکینگ پودر نصف قاشق چایخوری
- زعفران غلیظ ۱ قاشق غذاخوری
- پودر هل ۱ قاشق چایخوری
برای رومال
- زرده تخم مرغ ۱ عدد
- ماست ۱ قاشق مرباخوری
- عسل ۱ قاشق مرباخوری
- زعفران ۱ قاشق مرباخوری
- کنجد به مقدار لازم
مقدار مواد با لیوان تقریبی هست. در پخت شیرینی ها برای اندازه گیری مواد، حتما از ترازو استفاده کنید چون دقیق تر هست و در نهایت شیرینی خوب و بی نقصی خواهید داشت.
دستور پخت نان چایی قزوین با پیمانه لیوان فرانسوی
روغن رو در ظرفی بریزید و پودر قند رو روش الک کنید و چند دقیقه با دور تند همزن هم بزنید تا کرمی رنگ بشه.
زرده تخم مرغ، پودر هل و زعفران رو اضافه کنید و دو دقیقه با همزن هم برنید. بیکینگ پودر رو به ماست اضافه کنید و چند ثانیه کنار بذارید تا روی ماست حباب بزنه و بعد به بقیه مواد اضافه کنید و چند ثانیه هم بزنید.
آرد رو طی چند مرحله روی مواد الک کنید و با قاشق یا لیسک مخلوط کنید و در آخر با نوک انگشت خمیر رو جمع کنید.
بیش از حد ورز ندید چون خمیر به روغن میفته.
خمیر نیازی به استراحت نداره، خمیر رو بین دو تا کیسه فریزر به ضخامت نیم سانت پهن کنید و با کاتر دلخواه برش بدید و داخل سینی فر با کمی فاصله از هم بچینید، سینی نیازی به چرب کردن نداره.
برای رومال تخم مرغ، ماست، عسل و زعفران رو با هم مخلوط کنید تا یکدست بشه و روی خمیرها رو رومال کنید اگر لازم بود رومال رو یکبار دیگه تکرار کنید.
اگر دوست داشتید با چنگال روی شیرینی ها خطوطی ایجاد کنید تا زیباتر بشن. برای تزئین روشون کنجد یا پودر پسته بریزید و در فر از قبل گرم شده حدود ۱۵ دقیقه قرار بدید تا بپزه.
دمای فر ۱۷۰ درجه سانتی گراد (طبقه وسط فر)
حتما بعداز ۱۰ دقیقه چک کنید اگر زیر شیرینی ها طلایی شده بود کافیه و شعله پایین رو خاموش کنید و گریل رو روشن کنید و یکی دو دقیقه زمان بدید تا روی شیرینی ها طلایی بشه.
برای پخت نون چایی بدون فر یه قابلمه بزرگ بردارید. کف قابلمه یه پیاله بزارید که سطحش صاف باشه و بتونید سینی شیرینی رو روی اون قرار بدید. درب قابلمه رو دمکنی بزارید و به مدت ۲۰ دقیقه اجازه بدید بمونه.
یه روش دیگه اینه کهکف قابلمه کاغذ روغنی بزارید. یه شعله پخش کن رو گاز بزارید. شیرینی هاتو روی اون بچینید. در قابلمه دمکنی بزارید و اجازه بدید نیم ساعت تا ۴۵ دقیقه بمونه و بپزه.
این شیرینی رو میتونین مدت زیادی توی محیط خونه نگهداری کنید.
نوش جان
طرز تهیه نان چایی قزوین با کره
مواد لازم
- آرد سفید تقریبا ۵۵۰ گرم (حدود سه و دو سوم لیوان)
- پودر قند ۱۵۰ گرم (تقریبا یک لیوان )
- زرده تخم مرغ ۳ عدد
- ماست ۷۵ گرم (حدود ۳ قاشق غذاخوری)
- کره ۲۲۵ گرم (کمتر از یک لیوان)
- پودر هل ۱ قاشق چای خوری
- بیکینگ پودر ۱ قاشق چای خوری
طرز تهیه
روغن (کره) نرم شده رو با پودر قند الک شده مخلوط و با همزن ۳، ۴ دقیقه زدم .زرده تخم مرغ رو دونه دونه اضافه کردم و هر کدوم رو سی ثانیه زدم، پودر هل ریختم. بیکینگ پودر رو به ماست اضافه کردم و بعد به مواد اضافه کردم.
آرد الک شده رو ریختم و دیگه از دستم کمک گرفتم و خمیر رو با نوک انگشت جمع کردم ، این خمیر نیاز به ورز دادن زیاد نداره و الا روغن میفته، آرد رو کم کم بریزین، تا خمیر به دست نچسبه آرد زیادی باعث میشه لطافت شیرینی تون از بین بره.
خمیر نیاز به استراحت نداره، می تونید نیم ساعت داخل یخچال برای بهتر پهن شدن استراحت بدید با وردنه بین دو تا کیسه فریزر باز کردم به قطر چهار، پنج میلی. بعد هم قالب زدم، هر طرحی که دوست داشته باشید و داخل سینی چیدم.
برای رومال دو زرده تخم مرغ، زعفران غلیظ، ۲ قاشق غذاخوری ماست، ۲ قاشق مرباخوری شکر رو با چنگال زدم و با قلمو روی شیرینی مالیدم. برای اینکه خوش رنگ تر بشه، دوباره بعد از اینکه همشون رو رومال کردم دوباره یه دور دیگه از اولین شیرینی رومال رو تکرار کردم و آخر کار هم کمی کنجد روش پاشیدم.
فر رو هم که از یه ربع قبل روشن بشه، سینی رو در فر ۱۷۵ درجه در طبقه وسط به مدت ۱۵ دقیقه قرار دادم. دو دقیقه هم آخر کار گریل رو روشن کردم تا روش خوشرنگ تر بشه.
نکات
- با مقدار مواد بالا حدودا ۸۵ عدد شیرینی، به وزن حدود ۹۰۰ گرم میشه.
- بدون فر داخل فر دست ساز یا تابه روی گاز می تونید درست کنید.
- ماندگاری توی ظرف درب بسته درصورت استفاده کره حدود ده روز و در صورت استفاده روغن جامد یک الی دو ماه محیط خنک می باشد.
- روغن جامد که هم می تونید روغن صاف قنادی استفاده کنید و یا روغن نیمه جامد، روغن نیمه جامد رو صاف کنید و در شیرینی استفاده کنید با این شکل که روغن رو روی حرارت ترجیحا غیر مستقیم آب کنید و بزارید کنار کمی از دما افتاد بزارید یخچال تا بسته بشه و بعد از قسمت سفت آن بردارید و داخل شیرینی ها استفاده کنید.