میوه خشک روی بخاری یا روی شوفاژ از تنقلات سالم و خوشمزه و ساده! روی بخاری یا شوفاژ خیلی راحت و بیدردسر میتونید میوههارو خشک کنید، حتی بهتر از دستگاه میوه خشک کن، حداکثر یک روز یا کمتر زمان لازم دارید. تنقلات سالم برای بچهها، چاشت مدرسه یا مهدکودک، شبهای بلند زمستون و البته شب یلدا!
آموزش روش تهیه میوه خشک روی بخاری
اول میوه دل خواه رو تمیز شستم و گذاشتم خشک بشه. بعد با رنده آلمانی یا چاقوی تیز اره ای یک دست برش دادم.
میشه چاشنی دل خواه مثل نمک دریایی، فلفل، جوزهندی و … هم استفاده کرد.
من میوه ها رو در شربت غلتوندم. بهتره اول میوه های ترش در شربت غلتونده بشه و بعد میوه های شیرین. پرتقال رو داخل شربت می غلتونیم تا تلخ نشه.
میوه هایی مثل سیب و موز توی مجاورت هوا سیاه میشن، کمی آب لیمو یا آب مرکبات اضافه میشه کرد.
من برای شربت از دو سوم لیوان شکر و یک لیوان آب رو با هم مخلوط کردم تا شکر حل بشه. اول پرتقال و بعد کیوی رو داخل شربت قرار دادم. حدود دو دقیقه داخل شربت گذاشتم.
بعد میوه های شیرین رو داخل شربت قرار دادم. از اون جا که میوه های ترش، ترشیش به شربت در میاد، سیب و موز هم داخل این شربت بعد پرتقال و کیوی قرار دادم تا کمتر سیاه بشن.
برای خشک کردن چندین راه هست.
روی بخاری یا شوفاژ (پکیج): من این جا به این روش خشک کردم. یک فویل آلومینیومی روی شوفاژ انداختم. روش یک پارچه تمیز نخی قرار دادم. میوه ها رو چیدم، پارچه باعث میشه کمتر نیاز به زیر و رو کردن میوه بشه. حرارت و درجه شوفاژ خیلی بالا نباشه تا میوه ها یکدست خشک بشند و حالت چروکیده نگیره.
داخل فر: داخل سینی کاغذ روغنی بندازید و میوه رو بچینید. درجه حرارت فر کمترین حالت ممکن باشه. سینی رو در فر که درش نیمه باز هست قرار بدید، ۳ تا ۴ ساعت تقریبا زمان می بره، در این فاصله چندین بار میوه ها رو زیر و رو کنید.
نکات:
- مدت زمان خشک شدن میوه ها به ضخامت برش ها، حرارت شوفاژ و نوع میوه داره. موز و کیوی زودتر خشک میشن و پرتقال و نارنگی دیرتر.
- میوه ها در ابتدا تا زمانی که روی بخاری یا شوفاژ هستند کمی نمدار به نظر می رسه، اما وقتی خنک شد، سفت میشه.
- بعد از خشک شدن در جای خشک و خنک نگه داری کنید، ماندگاری بالایی داره، در یک کیسه پارچه نخی و یا ظرف درب دار قرار بدید.
روش دوم
یک تکه فویل چرب شده روی بخاری یا شوفاژ با حرارت خیلی کم بذارید.
روغن اضافه فویل رو بعد از چرب کردن حتما با دستمال کاغذی بگیرید تا مانع خشک شدن میوه ها نشه.
اگر روغن زیادی رو فویل باشه میوهها سرخ میشن و خشک نمیشن.
میوهها نباید زیاد رسیده و یا خیلی آبدار باشن، در اینصورت میوهها بعد از خشک شدن تغییر رنگ میدن.
میوهها باید رسیده ولی «سفت» باشن تا بعد از خشک شدن تغییر رنگ ندن.
علت دیگه تغییر رنگ میوه ها حرارت بالای بخاری یا شوفاژ هست. که باعث پخته شدن یا تغییر رنگ میوه میشه، شعله بخاری باید نسبتا کم باشه.
پیشنهاد میکنم خرمالوهایی که گس هستند و مناسب خوردن نیستند رو خشک کنید، بعداز خشک شدن خیلی خوشمزه و شیرین میشن.
در مورد پرتقال دقت کنید از پرتقالی استفاده کنید که پوست نازکی داره، این پرتقالها تلخی کمتری دارن.
برای اینکه پرتقالها بعد از خشک شدن تلخ نشن بعد از برش زدن اونها رو یک ربع داخل شهدی که با ترکیب یک لیوان آب، یک لیوان شکر و یک قاشق آبلیمو درست کردید بذارید.
در مورد سیب هم باید کاری کنید که سیبها موقع خشک شدن سیاه نشن، بنابر این اونها رو داخل محلول آبلیمو به مدت یک ربع قرار بدید.
ضخامت برشهای میوه باید حداقل نیم سانت باشه وگرنه موقع خشک شدن به صفحه زیری میچسبند و یا بعد از خشک شدن اونقدر نازک میشن که جذابیتی ندارن!
گاهی میوه ها رو حرکت بدید تا به فویل نچسبند.
وقتی یکطرف میوهها ۸۰٪ خشک شدن اونها رو برگردونید تا کامل خشک بشن.
شاید خیلیاتون تا حالا پرتقال خشک کرده باشید و تلخ شده باشه ولی من با این روش درست میکنم و تلخم نمیشه.
اول برای اینکه بعد خشک شدن تلخ نباشه من این شهد و درست میکنم یک لیوان اب ونصف لیوان شکر و میزارم کمی بجوشه تا شکر قشنگحل بشه توش بعد دو قاشق بهش آبلیمو اضافه میکنم و میزارم تا قشنگ خنک بشه بعد پرتقال هارو به قطر نیم سانت برش بزنید با پوست توش بزنید و بزارید توی دستگاه تا خشک بشه این باعث میشه تلخ نشه.
البته این برای کساییه که دستگاه دارن، حالا بریم سراغ اونایی که دستگاه ندارن.
اول باید شهد و درست کنید و پرتغالای برش خورده ارو بزنید توش، بعد بچینید شون توی یه سبد (حتما سبد باشه که هوا از دو طرف رد و بدل بشه) بعد یکروز بزاریدشون تو هوای آزاد و هی اینور اونورشون کنید.
بعد از یک روز بیاریدشون داخل خونه و بچنید داخل سینی و بزارید زیر شوفاژ یا بخاری یا کنار شومینه.
این پرتقالای خشک برای تزیین کیکای پاییزی خیییلی خوشگل میشه و من عاشق اینم که بندازمشون تو چاییم اصلا یه عطر دلپذیری میگیره چایی.
طرز تهیه میوه خشک داخل سبد
موادلازم
- میوه های دلخواه به مقدار لازم
- سبدهای پلاستیکی
- پودردارچین، پودرگل محمدی، پودر آویشن
آماده کردن شربت
- شکر ۶ قاشق غذاخوری
- آب لیمو ۳ قاشق غذاخوری
- آب ۲ لیوان
شکر، آب لیمو و آب رو باهم مخلوط میکنیم. بعد هر میوه ای که میخوایم خشک کنیم رو به صورت حلقه حلقه برش میزنیم (باپوست یا بدون پوست برش ها حتما نازک باشه تا زودتر خشک بشه.)
برش های میوه رو داخل شربت میریزیم و اجازه میدیم 10 دقیقه بمونه. بعد از 10 دقیقه آبکش میکنیم. (زیر آبکش حتما تشت بزارید که از شربت برای میوه های بعدی هم استفاده کنید.)
برش های میوه رو روی سبد های پلاستیکی میچینیم و جایی قرار میدیم که نورگیر باشه و هوا رد بدل بشه.
روزی یک بار زیر رو میکنیم. اگه خواستید زودتر خشک بشه.
بعد از دوروز برش های میوه رو داخل سبدهای استیل میچینیم وروی بخاری یا شوفاژ قرار میدیم شعله بخاری خیلی کم باشه تا برگه میوه ها نسوزه
خیلی سریع راحت خشک میشه.
روی برش های سیب میتونید پودر دارچین، پودرگل محمدی، پودر آویشن بپاشید.
اگر مقدار میوه ها زیاده شربت رو بیشتر درست کنید.