کماج اصفهان یه کیک سنتی اصفهانی هستش که قدیم مادر بزرگامون با تنور درست میکردن، اصلا اسمش میاد عطر اون قدیما به مشامم میرسه. بافتش البته مثل کیکای اسفنجی نیست اما طعم و بافتی متفاوت و یه چیزی بین کیک و نان داره. یکبار امتحان کنید عاشقش میشید و البته که بسیار مقوی و سالم هستش.
مواد لازم برای تهیه کماج اصفهان
- شیر ۲ پیمانه
- روغن ۱/۳ پیمانه
- خمیر مایه ۲ قاشق غذاخوری
- شکر ۱ پیمانه
- آرد ۲ الی ۳ پیمانه
- خرما ۱ پیمانه
- کشمش ۱/۲ پیمانه
- زعفران دم کرده ۶ قاشق غذاخوری
- گردو، پسته، فندق، بادام و کنجد به میزان لازم
دستور پخت کماج اصفهان با خرما و گردو بدون تخم مرغ
برای شروع ابتدا شیر را روی حرارت قرار داده و بعد از اینکه داغ شد دو قاشق غذاخوری از شکر را اضافه میکنیم و زمانیکه انگشت نسوخت خمیر مایه را اضافه کرده درب ظرف را میگذاریم و ده دقیقه کنار میگذاریم تا خمیر مایه عمل بیایید،
سپس مابقی شکر، زعفران و روغن را اضافه کرده و مخلوط میکنیم. آرد را یکبار الک میکنیم و کم کم به مواد اضافه کرده و هم میزنیم تا مایع غلیظی مثل ماست همزده بدست آید (آرد زیاد باعث میشه کیک سفت بشه)
میزان آرد بستگی به نوع آن میتونه کم یا زیاد باشه سپس یک الی دوساعت ظرف در بسته را در محیط گرمی قرار دهید تا حجم مواد دو الی سه برابر شود.
بعد خرمای هسته گیری شده و خرد شده و کشمش را داخل کمی آرد می غلطانیم،این کار برای این است که کشمش و خرما ته نشین نشود و بعد کشمش و خرما را به مایه کیک اضافه کرده و هم میزنیم.
در این مرحله هر میزان و از هر مغزی که دوست دارید را اضافه کنید، هم بزنید، بعد از این مرحله کف سینی فر یا کف تابه را روغن بریزید (روغن کم نریزید، این کیک کمی باید چرب باشد).
از مواد به اندازه سه الی چهار سانتی متر بریزید (من ضخامتش رو کمتر میگیرم و میگذارم یکم کفش بیشتر برشته بشه، به قول دختر برادرم ته دیگ ببنده و خوشمزه بشه، کاملا سلیقه ای هست) و روی کیک را از کنجد و مغز پر کنید و در فری که یکربع قبل با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم شده به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه قرار دهید یا تابه را روی شعله کم گاز که شعله پخش کن دارد قرار دهید، دمکنی بذارید تا کیک عرق نکند و خیس نشود.
به مدت ۴۵ الی ۱ ساعت زمان دهید تا پخته شود، زمان پخت این کیک بسته به میزان شعله متفاوت است. نیم ساعت اول درب فر یا تابه را باز نکنید تا پف کیک نخوابد و بعد از آن با خلال دندان یا چنگال خشک داخل کیک بزنید اگر به خلال یا چنگال نچسبید کیک آماده است. سپس گریل را روشن کنید تا روی کیک طلایی شود یا کیک را در تابه زیر و رو کنید.
به جای شکر میتونید شیره هم بریزید. شما میتونید میزان کشمش و خرما را کم و زیاد کنید یا حتی حذف کنید.
این کیک خیلی بچه خوبیه، زیاد نازک نارنجی نیست و البته فوق العاده راحت و تنبلانه،باهاش راحت باشید. نوش جان
نکات مهم پخت کماج اصفهان
- خمیر مایه بد از گذشت چند ماه فاسد شده و مناسب استفاده نیست، پس از سالم بودن خمیرمایه اطمینان حاصل کنید.
- شیر موقع اضافه کردن خمیر مایه باید حتما ولرم باشد یعنی دست را نسوزاند تا خمیر مایه به عمل بیاد.
- آرد را حتما کم کم اضافه کنید تا جایی بریزین که مایع کماج نه شل و نه سفت بشه.
- مدت زمان پخت در فر دست ساز بین ۱ تا ۱/۵ساعته اما در تابه یا قابلمه مستقیم روی حرارت به مدت ۵۰ دقیقه تا یک ساعته.
- دما در فر ۱۷۰ درجه وبه مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه است.
- اضافه کردن مغزیجات داخل کماج اختیاریه و یه نکته اگر میخواین کماج نرم نشود خرما نزنید.