بخش عمده ای از توصیه های موفقیت در کسب و کار روی توسعه و شکل گیری شخصیت خوب متمرکز است. این توصیه خوبی است؛ اما نکات مهمی در آن، جا افتاده است. شما باید بکوشید تا شخصیتی موفق و مولد داشته باشید و بعد بخواهید به موفقیت برسید. یعنی ابتدا باید تمام تلاشتان روی بهبود فردی خودتان باشد. زمانی که به رفتارهای مثبت عادت کرده باشید، می بینید که شخصیت شما چه اندازه بهتر از قبل می شود. شما نباید برای رسیدن به موفقیت، رفتارهایی نشان دهید که با شخصیت شما سازگار نیست؛ زیرا این کار مانند ماسک زدن به صورت است که باعث پوشیده ماندن خود واقعی تان می شود. به جای اینکه خودتان را گول بزنید، واقعا از نظر درونی بهتر شوید و شخصیت خود را شایسته موفقیت کنید.
برای اینکه در بهبود بخشیدن به خودتان موفق شوید، باید الگوهایی استوار و سالم داشته باشید. بکوشید تا دیدگاه خود را نسبت به مسائل بهتر کنید. با تغییر نگرش ها، رفتارهای شما پخته تر و منطقی تر خواهد شد. امروزه یک طرز تفکر اشتباه در میان مردم وجود دارد. آنها فکر می کنند که شکست ها و ضعف های والدینشان از طریق ژن ها به آنها منتقل شده است. در نتیجه افرادی که به این موضوع اعتقاد دارند، هرگز برای پیشرفت خودشان کاری انجام نمی دهند. این افراد فکر می کنند که نقاط ضعف پدر و مادرشان به آنها ارث رسیده و همین موضوع باعث می شود که حس کنند برای موفقیت هیچ شانسی ندارند.
جبرگرایی آنها موجب تسلیم شدنشان در برابر شرایط می شود. اگر می خواهید شخصیتی قوی و سالم داشته باشید، این فکر را از ذهنتان بیرون کنید و ایمان بیاورید که شما فردی آزاد هستید. پذیرفتن این موضوع باعث می شود برای تغییر دادن خود دست به کار شوید.
عادت های شما، شخصیت شما را می سازند. با انجام دادن و تکرار کردن رفتارهای سالم و سازنده، عادت های جدیدی در خود شکل می دهید. این عادت های موفقیت باعث می شود شخصی موفق، پیشرفته و موثر شوید. رعایت اصول و ارزش های اساسی باعث می شود که افراد تاثیرگذارتر شوند.
افراد موفق برای پیشرفت و موفقیت خود، به انجام دادن چه کارهایی عادت می کنند؟
ایمان، عدالت، راستگویی، پایبندی به قوانین، همبستگی، کرامت انسانی، حمایت کردن از دیگران، صبوری، پشتکار، استقامت، شجاعت و خدمت به دیگران از جمله قوانین درست زندگی انسان ها هستند. این ارزش ها باعث می شود که انرژی انسان ها، در جهت درست به کار گرفته شود. فردی که از این اصول پیرو کند، می تواند رهبر دیگران شود و به آنها کمک کند تا به اهداف خود برسند. افراد تاثیرگذار الهام بخش هستند؛ زیرا وجودشان را با قوانین صحیح تربیت کرده اند. ارسطو می گوید: «شخصیت ما، مجموع کارهایی است که اغلب اوقات آنها را انجام می دهیم.»
اگر دوست دارید به این اصول ارزشمند عادت کنید باید:
- این اصول را درک کنید. یعنی اینکه بدانید چه کارهایی می خواهید انجام دهید و چرا می خواهید آن کارها را انجام دهید.
- مهارت های خود را تقویت کنید. زمانی که مهارت های خود را گسترش می دهید، می توانید کارهای بیشتری انجام دهید.
- بخواهید. شما باید از خودتان بخواهید که به این ارزش ها عادت کند.
مثلا شما باید به راستگویی عادت کنید. ابتدا باید بدانید چرا می خواهید راستگو شوید. مثلا با خود بگویید: «من برای کاهش استرس و اضطراب، از این پس حقیقت را می گویم.» بعد باید مهارت های خود را در جهت این کار تقویت کنید. اگر از گفتن حقیقت طفره می روید، روی عزت نفس و اعتماد به نفستان کار کنید. سپس باید از خودتان بخواهید که همواره حقیقت را بر زبان آورید و از گفتن مسائل درست خجالت نکشید.
مهمترین کار، تسلط داشتن روی خودتان است. زمانی که شما روی موضوعات درونی کنترل داشته باشید، می توانید اتفاقات بیرونی را نیز مدیریت کنید. بسیاری از مردم به اشتباه سعی می کنند تا در جهان، تفاوتی آشکار و قابل مشاهده به وجود آورند.
این افراد منبع تولید درونی خود را نادیده می گیرند و دستاورد چندانی ندارند. شکست این افراد به این دلیل است که آنها بدون بهبود فردی خود، سعی در بهتر کردن دنیای بیرونی دارند. شما هم ممکن است این افراد را دیده باشید که وقت زیادی سپری می کنند تا به موفقیت برسند. چنین کسانی بهتر است کمی از وقت و تلاش خود را برای برقراری روابط عمیق تر با خودشان، همسرشان، خانواده و دوستانشان کنار بگذارند.
مهمترین عادات افراد فوق موفق چیست؟
عادت شماره 1: پیش قدم باشید
افراد موفق ابتکار عمل دارند. آنها منتظر نمی شوند تا اتفاقات دلخواهشان رخ بدهد؛ بلکه خودشان مقدمات آن را فراهم می کنند. این افراد ابتکار عمل دارند و به هیچ محدودیتی اعتقاد ندارند. این افراد آزادند تا شخصیت خود را انتخاب کنند و خود را به بهترین شکل ممکن، تغییر دهند. این افراد به شرایط مختلف،
افراد موفق به درستی پاسخ می دهند. وقتی مشکلی پیش می آید، مردان موفق و تاثیرگذار انتخاب می کنند که از شرایط استفاده کنند یا سواستفاده افراد موفق به حرف های دیگران اهمیت نمی دهند و بر اساس دیدگاه شخصی خود زندگی می کنند.
«ویکتور فرانكل» در اردوگاه کار اجباری نازیها اسیر شده بود. کل خانواده اش، به جز یکی از خواهرانش در اردوگاه کشته شده بودند. اوضاع زندگی او وحشتناک بود. در همین شرایط، فرانكل فهمید که او فردی آزاد است؛ زیرا می تواند تصمیم بگیرد که چگونه در میان این همه وحشت فکر و عمل کند.
فرانکل اسیر و گرسنه بود؛ ولی دست از تجسم اهدافش برنداشت. مدام تصور می کرد که مشغول سخنرانی است و برای دیگران از سختی و وحشتی که در زندان تجربه کرده است حرف میزند.
مشکلات و سختی های زندگی دست ما نیست؛ اما واکنش ما به آنها دست خودمان است. با پاسخ مناسب به رویدادهای زندگی، می توانیم از اتفاقات، به نفع خود استفاده کنیم. اصول روحی فرانکل باعث شد تا ذهنی قدرتمندتر از نگهبانان زندان داشته باشد، زندانیان و چند نفر از نگهبانان زندان تحت تاثیر فرانکل قرار گرفته بودند. فرانکل ابتکار عمل داشت. او پیش قدم شد و مسئولیت زندگی خود را بر گردن گرفت. او توانست از شرایط، به نفع خودش استفاده کند. درس هایی که از زندان گرفته بود باعث شد تا کتاب «انسان در جستجوی معنا» را بنویسد و مکتب «معنادرمانی» را در روانشناسی پایه گذاری کرد.
برای اینکه به فردی موفق و الهام بخش تبدیل شوید، با زبانی سرشار از مسئولیت پذیری با خودتان و دیگران صحبت کنید. موثرترین روش برای بهبود فردی، تکرار عبارات تاکیدی مثبت و اعتقاد داشتن به آنها است. نگویید: من نمی توانم هیچ کاری انجام دهم؛ بلکه بگویید: باید درباره بعضی از اتفاقات ممکن فکر کنم. نگویید: من همینم که هستم. در عوض بگویید: راهی برای تغییر خودم پیدا خواهم کرد. نگویید: نمی توانم و مجبورم، به جای آن بگویید: من انتخاب می کنم و تصمیم می گیرم. افراد تاثیرگذار، کارهایی که به نظر شدنی هستند را انجام میدهند. آنها می بینند چه کارهایی می توانند انجام دهند و بعد آن کارها را انجام خواهند داد. با مسئولیت پذیری و اقدام کردن، این افراد اتفاقات ممکن را حتمی می کنند. افراد موفق با گذشت زمان قوی و قوی تر می شوند و کارهای بیشتری انجام می دهند. افراد موفق چیزی را در درون خود تغییر می دهند و نتیجه اش را در دنیای بیرون می بینند.
عادت شماره 2: تا رسیدن به اهدافتان دست از تلاش برندارید
با دقت به اهدافتان فکر کنید. بیشتر مردم در طول زندگیشان به دنبال هدفی هستند که بی معنی، پوچ با تخریب کننده است. شما داستان زندگی این افراد را در مجله های زرد می خوانید. افراد شکست خورده، طلاق گرفته، بی پول یا معتاد از جمله کسانی هستند که در زندگیشان هدفی مخرب داشته اند. بسیاری از آنها می خواستند که به پول، قدرت یا شهرت برسند؛ ولی نمی دانستند که برای رسیدن به اینها، باید بهای گزافی بپردازند. اثربخشی صرفا در رسیدن به یک هدف نیست؛ بلکه در دستیابی به هدفی درست است. تصور کنید که در مراسم تشییع جنازه خودتان حضور دارید، دوست دارید مردم درباره شما چه حرف هایی بزنند؟ آیا راهی که هم اکنون می روید باعث اثربخشی شما می شود؟ اگر راه شما به اثربخشی تان کمکی نمی کند مسیرتان را عوض کنید. یادتان باشید شما رهبر خودتان هستید.
هر کسی در زندگی اش، ماموریتی منحصر به فرد دارد. ماموریت شخصی خود را روی کاغذ بنویسید. هر عبارتی که به اهداف و ماموریت ویژه شما مربوط است را روی کاغذ بیاورید. درباره ماموریت شخصی خود، به دقت فکر کنید. هر کسی در زندگی، ماموریتی منحصر به فرد دارد. ماموریت شخصی خود را روی کاغذ بنویسید. هر عبارتی که به اهداف و ماموریت ویژه شما مربوط است را روی کاغذ بیاورید. درباره ماموریت شخصی خود به دقت فکر کنید. خودتان را محک بزنید. ببینید که چه تغییراتی باید در خودتان به وجود بیاورید. سپس به خودتان تعهد دهید که به اهدافتان می رسید. ماموریت شخصی خود را بنویسید و پای قولی که به خودتان داده اید بمانید.
عادت شماره 3: به کارهای مهم تر اولویت بیشتری بدهید و ابتدا آنها را انجام دهید
تغییر روش انجام دادن کارها، موجب تغییر شخصیت شما می شود. هرگز اجازه ندهید مهم ترین کارهای شما، قربانی جزئی ترین و کم اهمیت ترین کارهایتان شوند. بسیاری از مردم، زمان خود را برای واکنش به شرایط فوری و شرایط اضطراری صرف می کنند و هرگز تلاش لازم را برای توسعه توانایی برای جلوگیری از شرایط اضطراری و مدیریت شخصی خود انجام نمی دهند.
انجام دادن کارهای فوری باعث راضی شدن فوری شما می شود؛ اما دستاورد خاصی برای شما ندارند. مطمئن شوید که برای همه نقش های خود، وقت کافی در اختیار دارید. شما باید به عنوان همسر، پدر یا مادر، فرزند، کارمند و … مسئولیت های خود را به خوبی انجام دهید. شما باید در طول زندگیتان، کارهای مهم خود را تشخیص دهید و روی انجام دادن آنها تمرکز کنید. به علاوه برای برقراری روابط عمیق تر، تفریح، سرگرمی، کمک به دیگران و استفاده از فرصت ها زمانی اختصاص دهید.
عادت شماره 4: طرز تفکر برنده – برنده داشته باشید
در ازدواج، کسب و کار با سایر روابط، «رهبری میان فردی» را تمرین کنید تا رضایت هر دو طرف را جلب کنید. وقتی دو طرف راضی باشند، شرایط لذت بخش تر می شود؛ اما اگر دو طرف به فکر منافع خودشان باشند، شرایط سخت و پیچیده می شود. در رابطه هایی که یک نفر قربانی است و نفر دیگر برنده، نارضایتی و فریب کاری وجود دارد. افراد تاثیرگذار تلاش می کنند تا به صورت برنده – برنده با دیگران ارتباط برقرار کنند.
افراد موفق علاوه بر سود خود، به سود دیگران هم فکر می کنند؛ چرا که معتقدند افراد راضی، عملکرد بهتری دارند. افراد موفق با همین روش دیگران را دور خود جمع می کنند. آنها با فکر کردن به منافع دیگر افراد، باعث افزایش تعداد دوستان و کاهش دشمنان خود می شوند. بهترین راه برای ارتباط با دیگران طرز تفکر برنده – برنده است و افراد موفق به خوبی این روش را به کار می گیرند.
عادت شماره 5: ابتدا دیگران را درک کنید و بعد از آنها بخواهید شما را درک کنند
ارتباط با دیگران مانند یک خیابان دو طرفه است. شناختن نیازهای دیگران به شما کمک می کند روابطی بر پایه طرز تفکر برنده – برنده بسازید. شما باید بدانید موفقیت و پیروزی از نگاه دیگران چه معنایی دارد. برای درک نیازهای اطرافیان، از آنها بپرسید چه اهداف و آرزوهایی دارند و بعد برای تحقق آن اهداف دست به کار شوید. با دیگران بر سر خواسته هایشان بحث نکنید و نیازهایشان را جابه جا نکنید. اگر می خواهید بقیه شما را فردی تاثیرگذار بدانند، باید دیگران را درک کنید. قبل از اینکه نیازها و اهداف خود را مشخص کنید، اجازه بدهید که طرف مقابل، نیازها و خواسته هایش را بر زبان بیاورد.
این موضوع، یکی از اصلی ترین نکات در اصول ارتباطات موفق است. در کسب و کار خود، به درک کردن دیگران عادت کنید و ببینید چه اندازه رشد خواهید کرد. اهداف دیگران باید زیر مجموعه ای از اهداف شما باشد. با این روش، رسیدن به اهدافتان، باعث تحقق خواسته های افراد دیگر نیز می شود.
عادت شماره ۶: با دیگران همکاری کنید
همکاری، قدرت افراد را افزایش می دهد. عملکرد یک سازمان قدرتمند، همیشه بهتر از چند سازمان کوچک است. افراد موفق می دانند که جمع کردن نیروی چند نفر، باعث می شود نتیجه ای قوی تر و درخشان تر حاصل شود، در واقع این افراد به اصل «هم افزایی» پایبند هستند.
البته باید گفت که همکاری موفق به ارتباط میان افراد بستگی دارد. حضور بعضی از افراد در گروه، باعث به هدر رفتن تلاش های تیمی می شود. افرادی که به حرف دیگران گوش نمی دهند، از حرف سرگروه اطاعت نمی کنند و اصول کار جمعی را بلد نیستند، مخرب فعالیت های گروهی هستند. این افراد را نباید در گروه مشغول به کار کرد. افراد موفق به خوبی می دانند که از نقاط قوت افراد گروه به چه صورتی استفاده کنند. مهم ترین معیارها برای شرکت کردن در کارهای گروهی اینها هستند. با دیگر هم گروهی ها کنار بیایید، گوش دهید، اطاعت کنید، اقدام کنید و فعالانه با یکدیگر همکاری کنید.
عادت شماره 7: تبر خود را تیز کنید!
در افسانه ای گفته شده است که مردی زندگی می کرد که کارش قطع کردن درختان بود. بعد از گذشت مدت زمانی، مرد گمان کرد که توان بدنی اش کم شده و نمی تواند مانند سابق درختان را قطع کند. رهگذری نزدیک درخت بود و خسته شدن مرد را مشاهده کرده بود. جلو آمد و به مرد پیشنهاد داد که برای سرعت بخشیدن به کارش، تبرش را تیز کند؛ اما مرد دست از کار نمی کشد و می گوید که وقتی برای تیز کردن تیر ندارد؛ زیرا سرش بسیار شلوغ است!
یک تبر کند باعث می شود کارها خسته کننده و بی نتیجه شوند. افراد موفق، زمانی را برای گسترش مهارت های خود کنار می گذارند. «آنها برای موفقیت، تبر خود را تیز می کنند.» افراد تاثیرگذار می دانند که با ارتقای مهارت های خود، می توانند سریع تر به اهدافشان برسند. آنها برای بهبود جسم و روح خود زمان می گذارند. به همین دلیل است که افراد موفق، ظرفیت های جدید خود را کشف می کنند.
افراد موفق، برنامه ای ورزشی خاصی برای خود دارند. آنها برای انعطاف پذیری، استقامت و افزایش قدرت بدنی خود ورزش می کنند. چیدن چنین برنامه ای، کار سختی نیست. شما مجبور نیستید برای ورزش کردن در باشگاه های ورزشی ثبت نام کنید. با یوگا و مدیتیشن در خانه شروع کنید. از روحتان غافل نشوید. روزانه زمانی را به دعا و نیایش اختصاص دهید. هر روز به موسیقی های آرامش بخش گوش کنید، شعر بخوانید و از روحتان مراقبت کنید. این کارها، انرژی معنوی شما را افزایش می دهند و در زندگیتان به شما کمک خواهند کرد.
شما میتوانید با روشهای مختلفی از ذهن خود مراقبت کنید. یکی از راه های مراقبت از ذهن، تغییر عادت های قدیمی مانند تماشای تلویزیون است. تماشای تلویزیون باعث می شود نگرشها و دیدگاههای غلط به ضمیر ناخودآگاه شما نفوذ کنند و ذهن شما را خفه کنند. به جای آن، به کارهای سالمتری روی بیاورید؛ مثلا مطالعه کنید، جدول حل کنید، قطعات پازل را بچینید، ریاضی حل کنید. این فعالیتهای چالش برانگیز باعث می شود ذهن شما فعال و پویا بماند.
قلب شما تحت تاثیر احساسات شما است و احساسات شما تحت تاثیر دیگران. اگر می خواهید از قلب خود مراقبت کنید، برای ایجاد روابط درست و پایدار تلاش کنید. با دیگران ارتباط برقرار کنید، به حرف های آنها گوش کنید، به کسی بی احترامی نکنید و به دیگران کمک کنید. در هر کاری که انجام می دهید به دیگران توجه ویژه ای داشته باشید. تلاش کنید تا دیگران را ارتقا دهید و باعث تحقق خواسته های آنها شوید. با این کارها، به سرعت به فردی تاثیرگذار و پرجذبه تبدیل خواهید شد.
چگونه شخصیت خودمان را بسازیم و زندگی بهتری داشته باشیم؟
- به جای عوض کردن شخصیت خود، روی بهبود و توسعه مهارت هایتان تمرکز کنید.
- عادت های شما، شخصیت شما را شکل می دهد؛ بنابراین عادت های سازنده را در وجودتان پرورش دهید.
- عالی شدن هر فرد، در گرو رفتارهایش است – شما فردی آزاد هستید و می توانید آزادانه به شرایط و اتفاقات زندگیتان پاسخ دهید.
- زندگی خود را بر اساس اصول درست بچینید. به رفتارهایی مانند راستگویی، عزت نفس، وقار، صبر، پشتکار، کمک به دیگران، استقامت و شجاعت عادت کنید.
- به ماموریت خود در زندگی فکر کنید. اهداف و ماموریتهای شخصی خود را روی کاغذ بنویسید تا به روشنی به سمت آنها حرکت کنید.
- به این موضوع فکر کنید: دوست دارید مردم در مراسم تشییع جنازه شما چه حرف هایی درباره شما بزنند و بابت چه موضوعی از شما قدردانی کنند؟ برای تحقق این حرفها اقدام کنید.
- در روابط خود، اعتماد دیگران را کسب کنید.
- بین تمام نقش هایی که در زندگی دارید، تعادل برقرار کنید. وقت خود را بین مسئولیت های مختلف تقسیم کنید تا به همه وظایفتان برسید.
- با تمام وجودتان درک کنید که شما می توانید زندگی خودتان را بهتر کنید.
چگونه به فرد موفقی تبدیل شویم؟
- افراد موفق همیشه و در هر کار مثبتی، پیش قدم هستند. «پس شما هم فعال باشید.»
- افراد موفق بر اهداف خود تمرکز می کنند. «پس شما هم با سرعت تمام برای رسیدن به اهدافتان تلاش کنید.»
- افراد موفق به اولویت های زندگیشان اهمیت می دهند. «پس شما هم کارهای مهم و با اولویت بالا را در اولین فرصت انجام دهید.»
- افراد موفق به صورت برنده-برنده فکر کرده و بعد عمل می کنند؛ یعنی اینکه به سود هر دو طرف معامله می اندیشند. «پس شما هم علاوه بر سود شخصی خود، به سود دیگران نیز فکر کنید.»
- افراد موفق ابتدا دیگران را درک می کنند و بعد از دیگران انتظار درک شدن دارند. در نتیجه ارتباطات محکمی با دیگران برقرار می کنند. پس شما هم نیازها و احساسات دیگران را درک کنید.»
- افراد موفق همیشه به همکاری و هم افزایی فکر می کنند. افراد موفق به کارهای گروهی اهمیت زیادی می دهند. «پس شما هم در کارها با دیگران همکاری کنید.»
- افراد موفق به دنبال پیشرفت و بهبود شخصی خود هستند و عیب ونقصهای خود را برطرف می کنند. اصطلاح آنها تبر خود را تیز می کنند. پس شما هم هر روز به فکر یادگیری و رشد مهارت های خود باشید.» برای موفق شدن، روی شخصیت خودتان کار کنید!