فسنجون در مناطق مختلف به روشهای مختلفی درست میشه. فسنجون معمولا با مرغ درست میشه اما با گوشت چره کرده قلقلی هم درست میشه. یه تفاوت دیگه تو ترش و شیرین بودن فسنجونه. بعضی افراد فسنجون رو ترش دوست دارن و بعضی ها شیرین. بعضی ها هم طعم ملس رو ترجیح میدن. رب انار نقش خیلی زیادی تو طعم نهایی فسجون داره. پس قبل از درست کردن فسنجون به طعم رب اناری که استفاده میکنید خیلی دقت کنید. در ادامه با دستور پخت خورشت فسنجون شمالی بدون شکر ترش با مرغ مرحله به مرحله آشنا میشید.
مواد لازم برای تهیه فسنجون ترش شمالی با مرغ بدون شکر
- مغز گردو 250 گرم
- پیاز متوسط 1 عدد
- رب انار محلی ترش 1 قاشق غذاخوری
- رب آلوچه 1 قاشق غذاخوری سر پر
- سینه یا ران مرغ 4 تکه بدون پوست
- نمک 1 قاشق چایخوری
- فلفل سیاه 1 قاشق چایخوری
- دارچین نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه خورشت فسنجان ترش بدون شکر به روش شمالی
مرحله اول، رنده کردن پیاز
پیاز رو ریز رنده کنید. اگه قبلا هیچوقت برای تهیه فسنجون شمالی از پیاز استفاده نکردید، یه بار امتحان کنید. طعم فسنجون خیلی خیلی بهتر میشه. پیشنهاد میکنم پیاز رو از دستور فسنجون حذف نکنید. اضافه کردن پیاز برای لعاب فسنجون و هم برای غلیظ شدن فسنجون خیلی مهمه.
همچنین بخوانید: طرز تهیه خورش باقلا فسنجان شمالی بدون گوشت و مرغ
مرحله دوم، آسیاب کردن مغز گردو
در ادامه مغز گردو رو آسیاب کنید. میزان گردو برای فسنجان برای هر نفر حدود 60 تا 70 گرم کافیه. در دستور پخت فسنجون ترش شمالی پیاز و گردو نیازی به تفت دادن نداره.
همچنین بخوانید: طرز تهیه خورشت فسنجان بدون گردو با ارده یا کنجد
مرحله سوم، مخلوط کردن مواد
در این مرحله گردوی آسیاب شده، پیاز رنده شده، رب انار ترش و رب آلوچه ترش رو به همراه یک لیوان آب روی حرارت خیلی ملایم قرار بدید. سپس با قاشق مواد رو خوب به هم خوب بزنید تا به طور کامل مخلوط بشن.
همچنین بخوانید: طرز تهیه خورش ریحان با مرغ و بادمجان
مرحله سوم، راز روغن انداختن فسنجان
وقتی که خورش فسنجان به جوش اومد، به خورشت یخ یا آب سرد اضافه میکنیم. اضافه کردن یخ باعث تغییر ناگهانی دما میشه و اینجوری به گردوها شوک وارد میشه در نتیجه گردو روغن میندازه. به طور مرتب در فواصل زمانی کوتاه چند قطعه یخ یا آب سرد به خورشت اضافه کنید تا گردو روغن بیندازه.
همچنین بخوانید: طرز تهیه خورشت اسفناج بدون آلو با مرغ
مرحله چهارم، اضافه کردن مرغ جا افتادن فسنجان ترش بدون شکر
وقتی که آب خورشت که به اندازه شد سپس تکههای مرغ رو هم اضافه کنید. درب قابلمه رو ببندید و بگذاربد روی حرارت کم آروم آروم بپزه. غلظت فسنجون رو هرجور که دوست دارید در نظر بگیرید.
همچنین بخوانید: طرز تهیه خورشت نخود فرنگی با گوشت چرخ کرده
مرحله پنجم، جا افتادن فسنجان ترش بدون شکر
در 15 دقیقه آخر، نمک و فلفل فسنجون رو اندازه کنید و اواخر پخت مقدار خیلی کمی دارچین به خورش اضافه کنید. دارچین رو در اواخر پخت و حتما به مقدار کمی اضافه کنید تا عطر دارچین ار بین نره. نوش جان.
همچنین بخوانید: طرز تهیه خورش لوبیا سبز و هویج با مرغ و سیب زمینی
نکات مهم و فوت و فن های پخت فسنجون ترش شمالی بدون شکر
- فسنجون وقتی از روی حرارت برمیدارید غلظتش بیشتر میشه، این نکته رو در زمان پخت در نظر بگیرید تا خورشت فسنجون خیلی غلیظ نشه.
- ترش، شیرین یا ملس بودن رب انار و رب آلوچه رو با توجه به ذائقه خودتون انتخاب کنین، چون که مزه نهایی خورشت فسنجون به طور کامل به این انتخاب بستگی داره.
- فسنجون شمالي ترش تهيه ميشه و بدون شكر، با توجه به ذائقه و مزه رب انار ميتونيد ترش يا شيرينش كنيد.
- به طورکلی اضافه کردن چند تکه یخ در پایان پخت بعضی خورشتها، باعث روغن انداختن خورشت میشه.
- برای روغن انداختن فسنجون از حرارت خيلي خيلي کم استفاده كنيد، زمان پخت فسنجان طولانيه، باید بهش زمان بديد، طی چند مرحله تا پخت نهايي بايد به خورشت يخ اضافه کنید، هر مرتبه دو حبه یخ كوچک كافيه، فقط باید حوصله به خرج بديد.
- اگه دیدید که خورشت بعد از پخت مرغ به غلظت مورد نظرتون نرسیده مرغ رو از فسنجون خارج کنید تا متلاشی نشه و صبر کنید آب خورش به تنهایی تبخیر بشه و به غلظت مناسب برسه.