فسنجان با گوشت تکه ای یه خورشت خاص و خوشمزه و مجلسیه که طعم فوق‌العاده خوبی داره. در ادامه با دستور پخت خورش فسنجان با گوشت خورشتی تکه ای مرحله به مرحله آشنا خواهید شد.


مواد لازم برای تهیه فسنجون با گوشت تکه ای برای 6 نفر

  • گردو 250 گرم (300 گرم برای 6 نفر)
  • گوشت تکه ای 400 گرم (500 گرم برای 6 تفر)
  • پباز متوسط 2 عدد
  • رب انار 2 قاشق غذاخوری
  • شکر 2 قاشق غذاخوری (به دلخواه)
  • نمک 1 قاشق چای‌خوری
  • فلفل 1 قاشق چای‌خوری
  • دارچین 1 قاشق چای‌خوری (به دلخواه)

طرز تهیه خورشت فسنجان با گوشت گوسفندی تکه ای خورشتی

طرز تهیه فسنجان با گوشت گوسفندی تکه ای خورشتی

مرحله اول، میکس کردن گردو

برای شروع ابتدا مغز گردو رو داخل میکسر یا غذاساز بریزید و میکس کنید تا پودر بشه، به طوری که روغن از گردو جدا بشه تا در آخر یک فسنجون لطیف و یکدست داشته باشیم.

همچنین بخوانید: آموزش تصویری طرز تهیه فسنجان گیلانی

مرحله دوم، رنده کردن پیاز

پیاز ها رو پوست بگیرید و ریز رنده کنید یا داخل میکسر یا غذاساز بریزید و میکس کنید. بهتره که پیاز رو میکس کنید تا حالت پوره و له داشته باشه. اگه پیاز رو رنده کنید خورش فسنجون کمی بافت دون دون به خودش میگیره. اما به سلیقه خودتون بستگی داره.

همچنین بخوانید: طرز تهیه خورش فسنجان بدون شکر ترش شمالی

مرحله سوم، تفت دادن پیاز و گردو

یک قابلمه روی حرارت بذارید و خیلی کم روغن بریزید و پیاز رو کمی تفت بدید. سپس گردوی میکس شده رو اضافه کنید و گردو و پیاز رو چند دقیقه روی حرارت ملایم تفت بدید. در ادامه رب انار رو به مواد اضافه کنید و هم بزنید تا مواد با هم مخلوط بشن.

حدود 3 تا 4 لیوان آب خیلی سرد رو کم کم به مواد اضافه کنید تا به گردو شوک وارد بشه و روغن پس بده. سپس درب قابلمه رو نیمه بذارید و روی حرارت متوسط نیم ساعت زمان بدید تا خورش به جوش بیاد.

همچنین بخوانید: طرز تهیه جوجه فسنجونی در تابه با سیخ چوبی

مرحله چهارم، تفت دادن گوشت

یک تابه روی حرارت بذارید. کمی روغن بریزید و وقتی که گرم شد، گوشت تکه رو داخل تابه بریزید و روی حرارت ملایم یک ربع و تفت بدید تا رنگ همه قسمت‌های گوشت تغییر کنه.

همچنین بخوانید: طرز تهیه خورش باقلا فسنجان شمالی

مرحله پنجم، پختن نهایی فسنجون با گوشت قرمز تکه

سپس گوشت رو داخل قابلمه خورشت بریزید، حرارت رو کم کنید و حدود 3 ساعت زمان بدید تا گوشت کامل بپزه و فسنجون جا بیفته و روغن بیندازه.

ترش یا ملس بودن فسنجون به ذائقه شما بستگی داره. اگه فسنجون ترش دوست دارید، با توجه به میزان ترشی رب اناری که استفاده می‌کنید، در یک ساعت آخر پخت مقداری رب انار به فسنجون اضافه کنید و اگه فسنجون ملس و ترش و شیرین دوست دارید، در یک ساعت آخر مقداری شکر اضافه کنید تا به طعم دلخواه برسید.

نمک و فلفل رو هم در یک ساعت آخر پخت به خورشت بهش اضافه کنید. به دلخواه می‌تونید مقداری پودر دارچین رو در یک ساعت آخر پخت روی خورشت بپاشید و درب قابلمه رو بذارید.

طرز تهیه فسنجون با گوشت گوسفندی ریش ریش

برای تهیه فسنجون با گوشت گوسفندی ریش ریش، گوشت رو به صورت تکه‌ای ریز خرد نکنید. گوشت رو به 3 تا 4 قسمت بزرگ قسمت کنید و حدود 2 ساعت بپزید. سپس تکه‌های گوشت رو از خورشت خارج کنید و ریش ریش کنید و به خورشت برگردونید و یک ساعت زمان بدید تا خورشت جا بیفته و گوشت کامل بپزه.


مرحله ششم، سرو و تزئین

وقتی که گوشت کامل پخت و فسنجون روغن انداخت، خورشت رو داخل بشقاب بریزید و به همراه برنج زعفرانی، سبزی خوردن و پیاز و زیتون سرو و نوش جان کنید.


نکات مهم و فوت و فن ‌های پخت خورشت فسنجان با گوشت تکه ای

  • برای اینکه فسنجون درجه یک و بی عیب و نقصی داشته باشید، بهتره خورشت رو به مدت 6 ساعت روی شعله پخش‌کن با حرارت خیلی کم بذارید. اگه گمج دارید، فسنجون رو از شب قبل تو گمج با شعله پخش‌کن بار بذارید.
  • این خورشت فسنجون اگه روی شعله خیلی خیلی ملایم بمونه و جوش‌های ریز برنه تا جا ببفتهخیلی لذیذ و خوشمزه‌تر میشه.
  • چون که این فسنجون با گوشت تکه ای درست میشه، در حین پخت به خورشت نمک اضافه کنید تا گوشت سفت نشه. در یک ساعت آخر پخت نمک خورشت رو اضافه کنید.
  • اگه فسنجون ترش دوست دارید، در ابتدا یا یک ساعت آخر پخت خورشت یک قاسق غذاخوری رب آلوچه به فسنجون اضافه کنید.
  • برای تزئین برنج می‌تونید مقداری برنج رو با زعفران دم کرده مخلوط کنید و مقداری از برنج رو هم با چند قاشق آب فسنجون مخلوط کنید تا رنگ بگیره و سپس روی برنج داخل دیس بریزید و تزئین کنید.

طرز تهیه فسنجون شمالی با گوشت تکه ای

فسنجون سمت شمال بیشتر با مرغ و خروس و اردک و غاز و اینا درست میشه و حرف اول رو اینا میزنن اما من این سری با گوشت درست کردم.

من از این مقدار و اندازه استفاده کردم که برای ۱۰ نفر کافیه. گردوی کاملا آسیاب شده و له که این خیلی مهمه هیچ دونه ای نداشته باشه .

مواد لازم

  • گردو ۵۰۰ گرم آسیاب شده
  • پیاز خام رنده شده دو تا بوته
  • گوشت گوساله (که کمی هم چرب باشه که بهتر) یک کیلو
  • رب انار غلیظ دو قاشق غذاخوری
  • رب گوجه فرنگی یک قاشق غذاخوری
  • زردچوبه نصف قاشق چای‌خوری
  • فلفل نصف قاشق چای‌خوری
  • دارچین یک قاشق چای‌خوری

طرز تهیه

ابتدا پیاز هارو رنده ریز کردم ریختم داخل قابلمه و گذاشتم رو حرارت بعد گوشتارو بهش اضافه کردم کمی که تفت خورد و آب پیاز و گوش کشیده شد حالا به اندازه یک ق غ بهش روغن اضافه کردم و کمی تفت دادم.

بعد گردوی آسیاب شده رو بهش اضافه میکنم و در حد یکی دو دقیقه همه رو با هم تفت میدم. بعد آب بهش اضافه میکنم.

حالا زردچوبه، فلفل و دارچین. دارچینش نسبت به اون دوتا بیشتر باشه اضافه میکنم و بلافاصله رب انار و رب گوجه رو هم میریزم و در قابلمه رو میزارم چند دقیقه ی اول حرارت رو کمی بالا میبرم وقتی چند دقیقه جوشید حالا حرارت رو ملایم میکنم و میزارم ریز ریز بجوشه.

خب خیلی ها رب انار رو تو آخرای کار اضافه میکنن یا اینکه یخ میندازن میگن شوک بدیم روغن بندازه ما هیچ کدوم از اینکارا رو نمیکنیم هم اول کاری رب میزنیم هم اینکه یخ استفاده نمیکنیم.

لازمه ی یک فسنجون خوب و خوشرنگ اول گردوی مرغوب، رب انار خوب و اینکه گردو خوب آسیاب بشه و مدت زمان پخت و حرارتشه.

فسنجون یه خورشتیه که باید حداقل ۵ تا ۶ ساعت با حرارت خیلی خیلی پایین بجوشه تا حسابی روغن بندازه.

تو نیم ساعت آخر پخت نمک رو تنظیم میکنیم میتونید در صورت تمایل داخلش از زعفران کم هم استفاده کنید.

تو پنج دقیقه ی آخر باز یه کوچولو دارچین میدیم و بعد پنج دقیقه حرارت رو خاموش میکنیم.

ما فسنجونمون ملس هستش نه خیلی ترش و نه شیرین.

یه تجربه ی دیگه م رو بگم خدمتتون من جایی مهمون بودم تو یکی از شهرهای شمالی که داخل فسنجون دو سه تا دونه آلو ملس استفاده کرده بودن همین آلو خورشتها وای واقعا فوق العاده بوده و از اون روز به بعد منم اکثرا آلوی خیس خورده رو تو نیم ساعت اخر پخت فسنجون میزارم داخلش و محشر میشه در حد دو سه تا دونه ها نه بیشتر شمام اگه دوست داشتین امتحان کنید.

نوش جونتون