در این مطلب موارد زیر در مورد کولیک (قولنج) نوزادان مطرح شده است:

کولیک نوزادان چیست؟

از آنجا که برخی فرضیه ها قولنج نوزادی را با رژیم غذایی یا عدم تحمل بعضی از مواد غذایی مرتبط می دانند، بهتر است در اینجا به این موضوع بپردازیم. هنوز در مورد علل قولنج مطلب چندانی نمی دانیم. ۳۰ درصد نوزادان به کولیک دچار می شوند. هر چند بسیاری از والدین مشکل را بزرگ جلوه می دهند، ولی قولنج تعریف مشخصی دارد. قولنج یا کولیک، سبب بروز درد در قسمت روده کوچک یا بزرگ می شود. نوزادان به طور معمول طی سه ماه اول زندگی خود این درد را تجربه می کنند. نوزادانی که حداقل به مدت سه هفته، روزانه سه ساعت یا بیشتر و سه روز یا بیشتر در هفته به شدت و بی علت بگریند ممکن است به قولنج مبتلا باشند. این علائم ممکن است حدود هفته دوم تولد آغاز شده و تا ماه سوم خود به خود برطرف شود. البته در برخی از این نوزادان، مشکل تا ماه پنجم ادامه پیدا می کند. نوزادان مبتلا به قولنج معمولا گریه های طولانی مدتی داشته و به آسانی آرام نمی شوند. آنان گه گاه پاهای خود را بالا آورده و گاز معده خود را تخلیه می کنند. این مسئله معمولا هنگام غروب اتفاق می افتد.

دلايل بروز کولیک در نوزادان

برخی معتقدند قولنج به سبب عدم تحمل لاکتوز يا آلرژی به فرآورده های غذایی ویژه همچون پروتئین شیر گاو و یا مواد غذایی که در پی مصرف مادر بر شیر وی تأثیر می گذارند، ایجاد می شود. عده ای دیگر بر این باورند که تحریک و فعالیت بیش از حد روده ها با ایجاد دردهای شکمی باعث قولنج می شوند. افزایش باکتری های طبیعی روده نیز با تداخل در عمل گوارش و تولید گاز بیشتر، نفخ و درد شکم را ایجاد می کند. نظریه دیگر این است که قولنج در میان نوزادانی که خلق و خوی دشواری داشته یا والدین ایشان با مهارت های فرزندپروری آشنایی چندانی ندارند یا نوزادانی که پیوند عاطفی مناسبی با مادر خویش ندارند شایع تر است.
با توجه به فرضیه های برشمرده در می یابیم که قولنج علت مشخصی نداشته و برای یافتن درمان صحیح آن، به جای اتکا به توصیه های علمی بهتر است از حدسیات کمک بگیریم. با این حال، پژوهش های بسیاری برای درمان این عارضه انجام شده. تأثیر مثبت برخی از روش های درمانی به اثبات رسیده است و بعضی از روش ها ناکارآمد یا حتی خطرناک هستند.

راه های درمان کولیک نوزاد

بررسی ها نشان می دهند داروی سایمتیکون که در تعدادی از فرآورده های ضد نفخ مورد استفاده قرار گرفته و به فراوانی برای مقابله با نشانه های قولنج تجویز می شود، تأثیر چندانی بر گریه های نوزادان با عوارض نفخی ایشان ندارد. چنانچه به جای این ماده از دارونما استفاده شود، همان تأثیر را خواهد داشت. داروی دیگری به نام دیسایکلوماین در رفع نشانه های قولنج مؤثر است ولی به علت داشتن عوارض جانبی و خطر بالقوه برای نوزادان، دیگر تجویز نمی شود. بررسی هایی که در مورد افزودن آنزیم لاکتوز به فرآورده های لبنی برای کمک به هضم قند شیر انجام شده اند نتایج گوناگونی را نشان می دهند. بر اساس برخی از پژوهش ها، شیرخشک های محتوی لاکتوز تأثیر چندانی بر بهبود نشانه های قولنج ندارند، با این حال، بررسی های محدودی نشان می دهند این آنزیم، عوارض قولنج را در نوزادانی که به واقع تحمل لاکتوز را ندارند، کاهش می دهد.

راه های پیشگیری از کولیک در نوزادان

تغییر رژیم غذایی مادران، به ویژه حذف موادی همچون فرآورده های لبنی، سویا، گندم، تخم مرغ، مغزهای خوراکی و ماهی در بهبود عوارض قولنج در برخی از نوزادان مؤثر است. استفاده از شیرخشک های کاهنده آلرژی نیز می تواند در نوزادانی که شیرخشک مصرف می کنند تأثیر مشابهی ایجاد نماند. همچنین شیرخشک های حاوی سویا در بهبود عوارض برخی از نوزادان مؤثرند. استفاده از چای های گیاهی همچون چای بابونه، گل شاه پسند، شیرین بیان، رازیانه، و بادرنجبویه در کاهش نشانه های قولنج مؤثر است؛ ولی از آنجا که این چای ها جذب کالری شیر مادر یا شیرخشک را پائین می آورند، بایستی در مصرف فراوان آن ها احتیاط کرد. گرچه مداخلات رفتاری، همچون در آغوش گرفتن نوزاد، چندان بر تعداد و طول مدت عوارض قولنج مؤثر نیستند ولی به هر روی ضرری برای نوزاد یا والدین ندارند. از سوی دیگر، کاهش تحریک نوزاد می تواند مؤثر باشد. البته برخی از بررسی ها بر کارایی این امر بیش از حد تأکید می کند. بررسی ها نشان می دهد استفاده از اسباب گول زننده مؤثرتر از دارونماها نیست.
به دلیل نامشخص بودن علت قطعی قولنج و وجود روش های درمانی گوناگون، این بیماری همچنان یک مشکل نا امید کننده برای والدین و سایر اعضای خانواده محسوب می شود. طی این دوره های رنج و سختی، والدین باید برنامه ای برای مدیریت امور خود و فرزندانشان در نظر بگیرند. مثلا می توانند از یکی از بستگان یا دوستان قابل اعتماد خود بخواهند مدتی از فرزند برآشفته ایشان مراقبت نماید تا آنان کمی به خود بپردازند. به هر روی، به خاطر داشته باشید که بیشتر والدین وضعیت های مشابهی را تجربه نموده و کودکان نیز چنین مشکلاتی را از سر گذرانده و بزرگ می شوند.

Rate this post